Număr suspect de mare de doze de morfină administrate la două secţii ATI din Arad. Cum motivează medicii utilizarea substanţelor opioide

  • Într-o secţie a Spitalului Judeţean Arad, pentru 17 paturi au fost folosite într-o lună 6.000 de doze de morfină.
  • 11 medici spun că substanţele opioide au fost administrate pacienţilor conform protocoalelor.
  • În cele două secţii ATI au fost trataţi 1.100 de pacienţi care au avut nevoie de ventilaţie mecanică.
574 afișări
Imaginea articolului Număr suspect de mare de doze de morfină administrate la două secţii ATI din Arad. Cum motivează medicii utilizarea substanţelor opioide

Număr suspect de doze de morfină administrate la două secţii ATI

11 medici de la Spitalul Judeţean Arad spun că dozele de morfină şi alte substanţe opioide nu sunt pierdute, ci au fost administrate pacienţilor conform protocoalelor. Într-o poziţie comună, ei subliniază că în cele două secţii ATI, unde au fost constatate inadvertenţele, au fost trataţi 1.100 de pacienţi care au avut nevoie de ventilaţie mecanică. 
 
Pentru acest lucru este necesară sedarea cu substanţe opioide, iar dozele variaza în funcţie de greutatea pacientului, comorbidităţi, şi tot aşa. De exemplu, o persoană de 90 kilograme poate primi de la 7 la 50 de fiole de morfină pe zi, iar la un număr mediu de 7 pacienţi, sunt folosite între 50 şi 350 de fiole de morfină pe zi.  
 
Însă până la deznodământ mai avem de aşteptat. 
 
„Va mai dura puţin, pentru că este de analizat foaie cu foaie şi pagină cu pagină, în comparaţie cu ghidurile aprobate. Nu este o anchetă care se va desfăşura foarte repede, este de lungă durată, astfel încât să avem concluzii corecte şi să se spună lucrurile corecte”, a declarat Lenuta Timiş, director.
 
Parte a acestei anchete este şi DSP. Horea Timiş, directorul instituţiei, a spus, întrebat cum vede explicaţia medicilor, că aşteaptă, totuşi, concluzii oficiale. 
 
„Trebuie să vedem finalitatea acelui raport. Acela este un document legal, făcuţi de medici specialişti, ATI. Ce zic este important”, precizează el.
 
Conducerea unităţii a constatat că într-o secţie, pentru 17 paturi, au fost folosite într-o lună 6.000 de doze. În acelaşi timp, pe 27 de paturi din altă secţie, în aceeaşi perioadă, au fost utilizate 3.000 de fiole.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici