Numărul cazurilor de boală celiacă, a persoanelor intolerante la gluten, a crescut semnificativ în ultimii ani

Numărului cazurilor de boală celiacă, a persoanelor intolerante la gluten, a crescut de 5-10 ori în ultimii ani, au anunţat medicii prezenţi, marţi, la caravana „România fără gluten”, din Cluj-Napoca. Afecţiunea poate deveni gravă dacă pacientul nu ţine o dietă strictă, fără gluten.

1133 afișări
Imaginea articolului Numărul cazurilor de boală celiacă, a persoanelor intolerante la gluten, a crescut semnificativ în ultimii ani

Numărul cazurilor de boală celiacă, a persoanelor intolerante la gluten, a crescut semnificativ în ultimii ani

Alina Popp, pediatru gastroenterolog la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Bucureşti, a declarat, marţi, la Cluj-Napoca, la caravana „România fără gluten”, că la copii boala celiacă se manifestă prin anemie severă, o statură foarte mică sau apariţia unor fracturi dese.

„Intoleranţa la gluten de tip autoimun, boala celiacă, este o afecţiune serioasă şi poate deveni gravă dacă pacientul nu ţine o dietă strictă fără gluten. Complicaţiile sunt variate şi pot afecta foarte multe dintre organe – putem avea o tulburare a metabolismului osos, osteoporoză, putem avea o tulburare de fertilitate, depresivă sau neurologică sau tulburare hepatică. La copii ne putem confrunta cu anemie severă care nu se rezolvă cu tratamentul obişnuit sau cu o statură foarte mică, un copil cu boală celiacă fiind cel mai mic din clasă deşi este bine hrănit şi îngrijit, sau face des fracturi. Numărul pacienţilor cu boală celiacă a crescut în România de 5 – 10 ori faţă de ceea ce era în urmă cu 10 ani, din cauza creşterii ratei de diagnostic, secretul fiind identificarea acestei boli, dar şi a creşterii bolilor autoimune în general”, a spus Popp.

Potrivit acesteia, pentru boala celiacă singurul tratament este dieta fără gluten.

„Această boală poate afecta un adult apt de muncă, deoarece creează o dizabilitate socială, dacă boala nu este diagnosticată încă, îi afectează calitatea vieţii şi capacitatea de muncă. Înainte de diagnostic, observăm la un pacient absenteism de la locul de muncă, eficienţă scăzută, tulburare de somn sau tulburări digestive din cauza simptomelor nespecifice şi nu îşi dă seama că are o problemă serioasă, fără să consulte un specialist”, a afirmat Alina Popp.

Medicii prezenţi la Cluj-Napoca au precizat că intoleranţa la gluten afectează între 250.000 şi un milion de români, conform estimărilor Asociaţiei Române pentru Intoleranţă la Gluten (ARIG).

„Statisticile arată că intoleranţa la gluten este sever subdiagnosticată, una dintre cauze fiind simptomele numeroase şi uşor de confundat cu cele specifice altor afecţiuni. În Europa, doar 12%-15% dintre persoanele cu boala celiacă ajung să fie diagnosticate. În absenţa diagnosticului şi a unui tratament, persoanele dezvoltă afecţiuni autoimune invalidante care, netratate, pot duce la complicaţii grave şi chiar deces”, au mai spus medicii.

În cadrul caravanei „România fără gluten” de la Cluj-Napoca au avut loc sesiuni de testare gratuită pentru boala celiacă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici