Numărul persoanelor care au mers la medic din cauza înţepăturilor de căpuşe a crescut

Specialiştii atenţionează asupra creşterii numărului de persoane care au mers la medic din cauza înţepăturilor de căpuşe şi recomandă evitarea zonelor infestate şi purtatea unor haine de culoare deschisă în parc şi spaţiile cu iarbă, anunţă Ministerul Sănătăţii.

663 afișări
Imaginea articolului Numărul persoanelor care au mers la medic din cauza înţepăturilor de căpuşe a crescut

Numărul persoanelor care au mers la medic din cauza înţepăturilor de căpuşe a crescut (Imagine: Shutterstock)

"Având în vedere că se aşteaptă ca, la începutul lunii mai, un număr mare de persoane să petreacă zilele libere «în natură, la iarbă verde», considerăm util să transmitem către populaţie recomandări pentru a preveni înţepăturile de căpuşe şi consecinţele neplăcute şi uneori grave ale acestora", arată un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Astfel, specialiştii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) recomandă evitarea, pe cât posibil, a zonelor infestate cu căpuşe.

"Dacă totuşi ieşim în parc sau în spaţii deschise, este bine să purtăm haine de culori deschise care să protejeze braţele şi picioarele. Culoarea deschisă ajută prin contrast la identificarea uşoară a căpuşelor. Se recomandă, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi. Se recomandă purtarea de tricouri, bluze sau cămăşi cu mâneci lungi. Este indicat ca încălţămintea să fie închisă", au mai spus specialiştii.

Reprezentanţii INSP recomandă, totodată, aplicarea repetată la 1-3 ore a unui spray repelent pentru insecte (cu dietiltoluamidă) pe pielea expusă (mâini, braţe, antebraţe, ceafă) sau a unui insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, manşete, ciorapi şi pe mâneci.

"În cazul unei activităţi lucrative sau recreative într-o zonă cu risc (cu animale care pot fi parazitate de căpuşe şi cu arbuşti şi vegetaţie bogată) se recomandă examinarea la câteva ore a întregii suprafeţe a corpului, fără a neglija zonele cu păr, pentru a observa căpuşe ataşate de piele sau păr. Căpuşele se pot ataşa şi fixa oriunde pentru a se hrăni cu sânge, fără a provoca disconfort la ataşarea de piele sau în timpul hrănirii. Pentru îndepărtarea căpuşelor este recomandat să vă prezentaţi la un cabinet medical", au mai spus specialiştii

Potrivit medicilor, căpuşele se scot imediat, fără întârziere, evitând strivirea acestora, prin tracţiune uşoară şi continuă cu o pensetă aplicată cât mai aproape de piele, astfel încât să se evite rămânerea unor părţi ale aparatului bucal al căpuşei în piele. Când se îndepărtează căpuşele de pe om sau de pe animal, mâinile trebuie să fie acoperite, pentru a nu veni în contact direct cu sângele acestora.

De regulă, căpuşele sunt foarte mici, fiind în stadiul de larvă sau de nimfă.

"Spălaţi imediat zona afectată după extragerea căpuşei cu apă şi săpun şi dezinfectaţi zona cu alcool sanitar (spirt). Se poate aplica şi un unguent cu antibiotic cu spectru larg. În cazul apariţiei unei pete sau induraţii de culoare roşie (creşterea anormală a consistenţei unui ţesut sau a unui organ) de peste cinci centimetri diametru, care se extinde în inele concentrice, cu stare de rău, dureri musculare, febră, dureri de cap, senzaţie de ceafă şi gât înţepenite, dureri la nivelul articulaţiilor trebuie să vă adresaţi imediat medicului. Atenţie şi la îmbrăcăminte şi încălţăminte în zonele unde au fost identificate căpuşe. Dezinsecţia îmbrăcămintei, înmuierea, spălarea şi uscarea rufelor trebuie să se facă cu mare atenţie", mai spus specialiştii INSP.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici