Nuţu Cămătaru a fugit cu câteva ore înainte ca anchetatorii să descindă la casa acestuia

Nuţu Cămătaru a fugit cu câteva ore înainte ca anchetatorii să descindă la casa acestuia, fiind găsit într-o locuinţă, unde s-a ascuns pentru a nu fi reţinut, arată Tribunalul Bucureşti în motivarea deciziei de arestare preventivă a acestuia şi a altor patru persoane.

473 afișări
Imaginea articolului Nuţu Cămătaru a fugit cu câteva ore înainte ca anchetatorii să descindă la casa acestuia

Nuţu Cămătaru a fugit cu câteva ore înainte ca anchetatorii să descindă la casa acestuia (Imagine: Andreea Balaurea - MediafaxFoto)

Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, liderul clanului Cămătarilor, Gigi Daniel Chiras, Licuţă Udilă, Adrian Răducu Bică şi Bogdan Dumitrache au fost arestaţi preventiv în 23 februarie, de un complet de la Tribunalul Bucureşti.

Decizia a fost contestată de cei cinci la Curtea de Apel Bucureşti, care va judeca joi recursurile lor.

Un alt alt complet de judecată de la Tribunalul Bucureşti a dispus în 23 februarie arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, Radu Cristian Roşca, liderul grupării Sportivilor, şi a altor 22 de persoane.

Completul de judecată care a dispus arestarea preventivă a lui Nuţu Cămătaru şi a celorlalte patru persoane a dat publicităţii miercuri motivarea deciziei din 23 februarie.

Instanţa arată în motivare că Ion Balint "a fugit în dimineaţa zilei de 22 februarie, în jurul orelor 01.30 şi s-a ascuns într-o locuinţă situată pe raza localităţii …., în scopul de a se sustrage de la urmărire, fapt ce rezultă din procesul verbal întocmit în urma supravegherii inculpatului".

Totodată, instanţa notează în motivare şi declaraţia dată de Ion Balint în faţa instanţei, acesta spunând că "nu se consideră vinovat de săvârşirea faptelor reţinute în sarcina sa", că nu a condus nicio grupare, "nu are legătură cu niciuna dintre persoanele implicate şi se consideră păgubit, fiind escrocat de numitul …...".

Pe de altă parte, instanţa a arătat că un raport al Institutului Naţional de Criminalistică dovedeşte că muniţia şi pistoalele examinate în rapoartele de constatare tehnico-ştiinţifică "prezintă asemănări în ceea ce priveşte modul de modificare, că atât cartuşele cât şi pistoalele au fost modificate în scopul de a le schimba caracterul neletal, cu efect sonor şi cu scopul de a trage muniţie cu proiectil metalic cu caracter posibil letal".

Judecătorul a mai avut în vedere în motivarea deciziei şi înregistrările audio-video în mediul ambiental privind întâlnirile şi discuţiile purtate de către Adrian Răducu Bică în salonul în care a fost internat după ce a fost împuşcat, "din care au rezultat aspectele privitoare la motivul agresiunii, participanţii la aceasta şi modul de acţiune".

"Raportat la circumstanţele reale ale săvârşirii faptei, astfel cum au fost reţinute mai sus, instanţa subliniază gravitatea acuzaţiei aduse inculpaţilor, desprinsă din modul presupus de operare, prin efortul conjugat al mai multor persoane, alegerea unei anumite locaţii şi supravegherea zonei, culegerea de informaţii referitoare la momentul şi locurile în care se află inculpaţii, înţelegerile între aceştia de a-şi asigura sprijin, folosirea de arme letale în locuri publice", mai notează judecătorul în motivarea deciziei de arestare.

Instanţa a mai arătat că dacă ar fi lăsaţi în libertate, există riscul ca aceştia să reia activitatea infracţională, precizând totodată că au fost condamnaţi sau sunt cercetaţi penal pentru infracţiuni similare, "dând astfel dovadă de o perseverenţă infracţională".

"Sub acest aspect instanţa constată că în cauză existenţa pericolului public rezultă din însuşi pericolul social al infracţiunii pentru care s-a început urmărirea penală şi s-a pus în mişcare acţiunea penală, avându-se în vedere reacţia publică la comiterea unor astfel de infracţiuni îndreptate împotriva vieţii şi a integrităţii corporale şi posibilitatea comiterii unor fapte asemănătoare de către aceleaşi persoane, în lipsa unei reacţii prompte şi eficiente faţă de cel bănuit ca fiind autor al unor asemenea fapte", a mai notat judecătorul în motivare.

În acest dosar, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au reţinut 29 de membri ai grupărilor Cămătarii şi Sportivii, după ce au făcut, în 22 februarie, 115 percheziţii la locuinţele suspecţilor, de unde au fost ridicate sume importante de bani, bijuterii, maşini de lux şi droguri. O zi mai târziu, toţi cei 29 de suspecţi au fost arestaţi preventiv.

Potrivit anchetatorilor, activitatea membrilor grupărilor s-a desfăşurat pe două paliere infracţionale. Astfel, în perioada 2008 - 2012, între membrii celor două grupări rivale au avut loc conflicte stradale în care s-au folosit inclusiv arme de foc, "în scopul asigurării supremaţiei la nivel infracţional în municipiul Bucureşti", situaţii ce au avut drept consecinţă punerea în primejdie a vieţii şi integrităţii corporale a membrilor grupării, dar şi a altor persoane. De asemenea, membrii celor două clanuri au săvârşit infracţiuni de violenţă, "generatoare de beneficii financiare substanţiale", în urma recuperării unor împrumuturi de bani daţi cu camătă.

În această cauză se fac cercetări faţă de 67 de persoane, acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat, tentativă de omor calificat şi deosebit de grav, lipsire de libertate, şantaj, nerespectarea regimului armelor si muniţiilor, operaţiuni fără drept cu dispozitive interzise, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici