O casă din zona protejată Armenească, demolată fără autorizaţie. PMB sesizează Parchetul

O casă veche de peste 100 de ani din zona protejată Armenească a fost demolată, în weekend, fără ca proprietarii să aibă autorizaţie de desfiinţare şi urmând ca, până în mai 2016, să fie construită în locul ei o locuinţă cu etaj, Primăria Capitalei sesizând organele de urmărire penală.

1732 afișări
Imaginea articolului O casă din zona protejată Armenească, demolată fără autorizaţie. PMB sesizează Parchetul

O casă din zona protejată Armenească, demolată fără autorizaţie. PMB sesizează Parchetul

Casa din strada Semilunei nr. 1 situată în zona construită protejată nr. 39 Armenească a fost demolată în totalitate, weekend-ul trecut.

La adresa respectivă, pe gardul şantierului este pus un anunţ potrivit căruia se construieşte o locuinţă formată din subsol, parter şi un etaj, în baza autorizaţiei nr. 183/1226399 din 2 aprilie 2014. Începerea lucrărilor a avut loc pe 15 mai anul acesta, iar termenul pentru finalizarea lor este 15 mai 2016, potrivit aceluiaşi anunţ.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", Nicușor Dan, sâmbătă, membrii ONG-ului au sunat la 112 pentru a sesiza demolarea. La faţa locului s-au prezentat pe rând oficiali ai Poliţiei Capitalei, Poliţiei Locale a Sectorului 2 şi ai Poliţiei Locale a Capitalei, fiecare arătând că sesizarea nu este de competenţa sa.

Inspectoratul de Stat în Construcţii nu a putut fi sesizat, întrucât nu lucrează în weekend, perioadă în care au loc numeroase demolări în Capitală, a mai arătat Nicuşor Dan.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) au răspuns că Direcţia Control a Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti a efectuat, joi, verificări pe teren la imobilul din str. Semilunei nr. 1, sector 2.

"Pentru acest imobil Primăria Municipiului Bucureşti a emis autorizaţia de construire nr. 183/1226399/02.04.2014, prin care s-a aprobat executarea lucrărilor de construire pentru «consolidarea, supraetajarea şi reamenajarea construcţiei de locuit Sp+P existentă, care va avea în final regim de înălţime Sp+P+1Ep, inclusiv instalaţiile interioare aferente şi reconfigurare magazie în terasă cu spaţii de depozitare, amenajare curte, refacerea împrejmuirii terenului».

Având în vedere că prevederile autorizaţiei de construire nu au fost respectate, încălcându-se astfel prevederile Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, reprezentanţii PMB au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

"În conformitate cu prevederile art. 24 lit. a din Legea nr. 50/1991 - republicată, cu modificările şi completările ulterioare, executarea, fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, de lucrări la construcţii, reprezentând monumente istorice, inclusiv la anexele acestora, identificate în acelaşi imobil - teren şi/sau construcţii, la construcţii amplasate în zone de protecţie a monumentelor şi în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcţii cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentaţii de urbanism aprobate, constituie infracţiune, această faptă fiind sancţionată cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă", mai menţionează reprezentanţii PMB.

Contactat de MEDIAFAX, arhitectul Dan Marin, membru în Comisia zonală a monumentelor istorice Bucureşti, care funcţionează pe lângă Direcţie de Cultură Bucureşti din Ministerul Culturii, a arătat că proiectul proprietarilor pentru Semilunei nr. 1 a fost prezentat de două - trei ori în comisie şi respins de fiecare dată.

Proprietarii şi-ar fi dorit să facă nişte extensii din sticlă la casa respectivă, recomandarea arhitecţilor fiind să construiască un etaj în acelaşi stil cu restul casei.

"Nu ştiu ce s-a mai întâmplat apoi. Direcţia de Cultură dă avizul final, noi nu-l vedem. Rolul comisiei este consultativ", a explicat Dan Marin.

Acesta a mai precizat că locuinţa respectivă, ca şi celelate din zonă, era din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea - începutul secolului XX, până la Primul Război Mondial, "perioada Carol I", ilustrând un stil de arhitectură tipic bucurştean pentru vremea respectivă.

"E vorba de case cu curte, cum se făceau în Bucureşti, îmbrăcate în stilul francez, referinţa la acea vreme", a explicat Dan Marin, adăugând că sunt mai multe zone cu astfel de imobile în Bucureşti, "foarte interesante şi plăcute ca locuire".

El a mai arătat că, deşi imobilul respectiv nu era monument istoric, el contribuia la valoarea zonei protejate din care făcea parte. "O zonă protejată are valoare de ansamblu. Nu poţi să dărâmi casă cu casă, doar pentru că nu e fiecare monument. Atmosfera trebuie conservată prin păstrarea fiecărei case", a explicat Dan Marin.

Potrivit lui Nicuşor Dan, ar trebui schimbată legislaţia pentru a se putea interveni în cazul demolărilor ilegale care au loc în weekend.

"Cerem Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pentru că are în competenţă dezvoltarea urbană a României, schimbarea cadrului intervenţiei de urgenţă pentru situaţia construcţiilor care se desfăşoară fără autorizaţie, sau aceasta nu este respectată şi reglementarea cadrului sancţiunii penale pentru desfăşurarea de lucrări fără autorizaţii", a declarat preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul".

El a explicat că există un ordin al acestui minister care spune că orice lucrare care nu are panou de identificare trebuie oprită, însă documentul nu spune care este instituţia care trebuie să oprească aceste lucrări.

Potrivit lui Nicuşor Dan, ar trebui ca în normele metodologice ale Legii 155/2010 a Poliţiei Locale să fie prevăzut că orice poliţist local poate să oprească lucrările în şantierele unde nu există panou. De asemenea, lucrările ar trebui să poată fi oprite dacă nu este respectată o prevedere din normele metodologice ale Legii nr. 50/1991 (Legea construcţiilor) care spune că directorul de şantier trebuie să aibă pe şantier toată documentaţia inclusiv autorizaţia de construire sau demolare.

Preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul" a mai spus că a cerut în mai multe rânduri Ministerului Dezvoltării instituirea online a unui Monitor Oficial al autorizaţiilor de construire sau de desfiinţare, care să conţină toată informaţiile regăsite pe panourile construcţiilor, inclusiv schiţele elementare ale acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici