O fetiţă cu autism, de la o grădiniţă din Capitală, închisă într-o clasă goală în timpul unei inspecţii. Inspectoratul face anchetă

O fetiţă cu tulburări de spectru autist care frecventează Grădiniţa nr.42 din Capitală a fost închisă într-o clasă goală în timp ce în instiuţie se afla o inspecţie. Inspectoratul şcolar a deschis o anchetă internă, catalogând gestul ca fiind unul grav.

1415 afișări
Imaginea articolului O fetiţă cu autism, de la o grădiniţă din Capitală, închisă într-o clasă goală în timpul unei inspecţii. Inspectoratul face anchetă

Trei copii, între care şi o fetiţă cu autism, au fost închişi într-o clasă goală în timpul inspecţii la o grădiniţă din Capitală. Inspectoratul face anchetă

“S-a ţinut într-o clasă goală. Eu ştiu că mesajul care a fost transmis cu o seară înainte a fost acela ca acel copil să nu vină la grădiniţă, dar urmează să cercetăm. (...) Ne-am autosesizat ca urmare a informaţiilor şi am cerut o notă conducerii grădiniţei şi s-a decis constituirea unei comisii de cercetare la nivelul grădiniţei. (...) Noi avem obligaţia să respectăm, să urmărim, respectarea cadrului juridic legal al acestei cercetări”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Marian Banu.

De asemenea, Marian Banu susţine că gestul a încălcat grav dreptul la educaţie al copilului.

“Inspectoratul şcolar nu este şi nu va fi niciodată de acord cu asemenea metode de a discrimina elevii cu cerinţe speciale. S-a încălcat grav dreptul la educaţie şi dreptul copiilor care au cerinţe speciale la educaţie. (...) Nu vom fi de acord cu asemenea metode indiferent dacă doamna educatoare are definitivat sau gradul I. Nu trebuia să procedeze aşa sau să transmită acel mesaj mamei în care să o sfătuie să ţină copilul acasă”, a explicat Marian Banu.

Situaţia s-a aflat după ce mătuşa unei fetiţe a postat pe pagina ei de Facebook întreaga situaţie, explicând faptul că educatoarea i-a recomandat să ţină copilul acasă. De asemenea, a fost postată şi conversaţia dintre educatoare şi mama copilului. Cadrul didactic îi spune părintelui că vor mai fi 2-3 copii, în cazul în care vor fi prezenţi, şi vor sta cu o altă educatoare. Întrebată de ce, profesoara a spus că “avem inspecţie”.

“Tamara are 5 ani, este inteligentă, ştie alfabetul, spune poezii, pictează, vorbeşte engleză, are fantezie. Nu este un copil problemă, nu este agresivă. Deci educatoarea nu trebuie să depună vreun efort în plus”, a postat pe Facebook mătuşa fetiţei.

De asemenea, în postare este specificat şi faptul că educatoarea a fost instruită.

“Domnişoara educatoare a fost, fără îndoială, bine instruită în prealabil. Deci totul merge zeiss. Cel puţin doi copii lipsesc din grupa domnişoarei. (...) De ce lipşeşte? Păi e inspecţie iar Tamara are TSA (N.R. - tulburare de spectru autist) şi prin urmare nu corespunde standardelor în vigoare”, a mai scris mătuşa copilei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici