Video O grupare din Alba posta pe internet anunţuri false de vânzări maşini second-hand şi cerea plată în avans clienţilor

Trei tineri din judeţul Alba, cu vârste între 26 şi 36 de ani, au fost arestaţi preventiv marţi pentru infracţiuni informatice, ei fiind acuzaţi că au înşelat peste 30 de persoane, prin postarea unor anunţuri false pe internet.

908 afișări

Potrivit DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia, o grupare infracţională înşela diverse persoane postând anunţuri false pe diverse site-uri de vânzări de pe internet.

Membrii grupării postau anunţurile pe internet, de pe conturi create cu date false, în care anunţau vânzarea unor maşini la mâna a doua, aduse din Germania, lâsând şi un număr de telefon de contact, se arată într-un comunicat de presă de marţi al Poliţiei Române (IGPR).

Potrivit sursei citate, după ce erau sunaţi de potenţialii clienţi, suspecţii îi convingeau pe aceştia să le vireze diverse sume de bani (drept avans pentru contract, cumpărarea numerelor provizorii, transportul maşinii din Germania în România, etc.) în mai multe conturi. Au existat şi cazuri în care banii au fost transferaţi prin intermediul unei companii de transfer internaţional de bani.

Poliţia Română precizează că suspecţii le trimiteau uneori clienţilor, prin fax, acte false care să-i convingă de faptul că afacerea derulată de aceştia era legală. Totodată, membrii grupării se prezentau clienţilor sub identităţi fictive sau ale altor persoane şi schimbau des anunţurile postate pe internet, lăsând alte date de contact.

Ei au derulat astfel de activităţi în perioada 2008-2009.

Procurorii DIICOT au audiat luni şi marţi nouă persoane despre care se presupunea că ar face parte din acest grup, din judeţele Alba şi Hunedoara, iar pe trei dintre acestea le-au reţinut, înaintând Tribunalului Alba propuneri de arestare preventivă. Tinerii sunt cercetaţi pentru fraude informatice, înşelăciune şi constituire de grup infracţional organizat.

Poliţiştii au confiscat, în urma percheziţiilor făcute la cele nouă adrese, două laptop-uri, un hard disk, o unitate centrală, 2.150 de euro, carduri bancare, telefoane mobile, un pistol cu aer comprimat, 140 proiectile metalice de calibru 4,5 mm, trei săbii, cătuşe şi mai multe CD-uri şi DVD-uri, mai arată IGPR.

Anchetatorii au identificat suspecţii B. Radu, T. Dragoş, N. Gabriel, L. Petru, D. Iulian, G. Iuliu, B. Andrei, H. Gabriel, L. Gheorghe, P. Horea, cu vârste cuprinse între 22 şi 36 de ani, dintre care au fost arestaţi preventiv primii trei, adaugă Poliţia Română.

Pentru restul persoanelor audiate, procurorii au dispus interdicţia de a părăsi ţara.

Până în prezent, oamenii legii au identificat peste 30 de victime înşelate de această grupare, prejudiciul fiind de cel puţin 160.000 de lei.

Printre membrii reţelei se află tineri absolvenţi ai Facultăţii de Drept, aceştia fiind şi cei care reuşeau să câştige încrederea persoanelor înşelate.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Alba, judecătorul Aurelian Mocan, a declarat marţi corespondentului MEDIAFAX că instanţa a admis propunerile de arestare preventivă pentru cei trei suspecţi, făcute de DIICOT Alba Iulia, şi a emis pe numele acestora mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Mocan a spus că decizia Tribunalului Alba poate fi atacată cu recurs.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici