O icoană veche de 500 de ani furată din Cipru a fost returnată. A fost găsită la o licitaţie în Elveţia

O icoană ortodoxă veche de 500 de ani care a fost jefuită dintr-o biserică din nordul separatist al Ciprului divizat etnic a fost returnată pe insulă.

286 afișări
Imaginea articolului O icoană veche de 500 de ani furată din Cipru a fost returnată. A fost găsită la o licitaţie în Elveţia

Sursa foto: AP

Icoana lui Hristos încoronat, pe care Departamentul de Antichităţi din Cipru o datează între sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul secolului al XVI-lea, a fost prezentată marţi, în cadrul unei ceremonii, liderului Bisericii Ortodoxe din insulă, arhiepiscopul Chrysostomos.

Icoana aparţine Bisericii Hristos Antiphonitis, care se află în apropierea oraşului de coastă nordic Kyrenia. A fost una dintre nenumăratele icoane, fresce, mozaicuri şi artefacte religioase furate din bisericile care au fost abandonate atunci când invazia turcă din 1974 a împărţit insula între ciprioţii greci, majoritar ortodocşi în sud, şi ciprioţii turci musulmani în nord, scrie AP.

Invazia turcă a avut loc în urma unei lovituri de stat organizate de susţinătorii unirii cu Grecia.

"Eforturile de repatriere a artefactelor furate continuă", a declarat ministrul Transporturilor, Yiannis Karousos, care a prezentat icoana bisericii.

Biserica cipriotă a dat de urma icoanei la o licitaţie din Elveţia, iar poliţia elveţiană a confiscat-o în 2014. În urma unui lung proces juridic, autorităţile elveţiene au predat icoana săptămâna trecută şi aceasta a fost transportată în Cipru.

Biserica cipriotă încearcă de zeci de ani să dea de urma numeroaselor artefacte religioase furate din sute de biserici şi mănăstiri abandonate din nordul ţării şi vândute în străinătate.

Biserica a declarat că icoana returnată va fi păstrată de arhiepiscopie "până când se va întoarce la locul său de drept" în biserica Antiphonitis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici