O linie laparoscopică 3D de ultimă generaţie, testată o săptămână la Spitalul Judeţean Constanţa

Medicii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa vor testa săptămâna viitoare o linie laparoscopică 3D de ultimă generaţie, iar apoi conducerea unităţii medicale va decide dacă aceasta va fi achiziţionată, preţul acesteia fiind dublu faţă de una normală.

400 afișări
Imaginea articolului O linie laparoscopică 3D de ultimă generaţie, testată o săptămână la Spitalul Judeţean Constanţa

O linie laparoscopică 3D de ultimă generaţie, testată o săptămână la Spitalul Judeţean Constanţa (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)

Directorul medical al Spitalului Judeţean Constanţa, Mihnea Avram, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că săptămâna viitoare vor fi făcute intervenţii folosind această aparatură, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"E vorba de o nouă linie de laparoscopie 3D, care este ultima tehnologie în acest domeniu. O vom avea o săptămână, vom opera cu ea toată săptămâna viitoare, de luni până vineri. Din ce am fost informaţi este un 3D nativ. Laparoscopia 3D este inventată de cel puţin 20 de ani, dar transformă imaginea 2D în imagine 3D cu ajutorul unui soft, adică face un fel de imagine 3D artificială, creată electronic. Firma care ne aduce pentru demonstraţie această linie nouă de laparoscopie pretinde că este un 3D nativ. Diferenţa pentru chirurg este foarte mare, în sensul că imaginea 2D transformată în 3D cu ochelari este destul de obositoare, la un moment dat pot apărea dureri de cap, poţi să nu suporţi o operaţie care durează mult. Această tehnologie ar avea avantajul că nu oboseşte absolut deloc ochiul chirurgului şi al asistenţilor care au ochelari 3D, dă o imagine mult mai reală tridimensională”, a afirmat Mihnea Avram.

El a explicat şi care sunt avantajele pentru pacient ale unei intevenţii cu această tehnică de ultimă generaţie.

"Avantajul pentru pacient este că văzând mai bine acurateţea actului chirurgical creşte şi în felul ăsta poţi evita anumite incidente intraoperatorii, poate să dureze mai puţin operaţia deoarece vezi mai bine. Poţi face operaţii pe care nu le făceai până acum deoarece vizualizezi mult mai bine anumite zone pe care nu le vedeai bine înainte şi le poţi aborda tot laparoscopic în loc să treci la o operaţie clasică”, a menţionat directorul medical al spitalului.

El a mai spus că vor fi realizate intervenţiile chirurgicale care erau făcute şi până acum în unitatea medicală, dar de această dată va fi folosită noua tehnologie, urmând să fie efectuate în medie trei intervenţii pe zi, având în vedere că va fi folosită o singură sală şi că există şi operaţii complexe cu durată de patru ore.

După ce aparatura va fi testată la Constanţa, aceasta va merge şi în alte spitale din ţară, conducerea unităţii medicale urmând să decidă dacă o va achiziţiona sau nu, având în vedere că preţul acesteia este dublu faţă una obişnuită.

"O asemenea trusă costă dublu faţă de una normală. Monitorul e mai mare, fidelitatea e alta, procesorul e altfel. O linie din aceasta costă minim 140.000 de euro", a precizat Mihnea Avram.

Conducerea spitalului urmează să decidă dacă va cumpăra un asemenea echipament de ultimă generaţie după o analiză a mai multor factori.

"Am trecut la o altă etapă a pregătirii profesionale şi actului medical, şi anume să invităm companii de renume care să-şi prezinte produsele şi domnii doctori, în funcţie de patologie, de costurile per intervenţie şi multe elemente vor lua decizia dacă vom achiziţiona sau nu această aparatură. (…) Vedem dacă echipamentele care sunt dublu ca preţ sunt dublu şi ca valoare medicală", a explicat managerul Spitalului Judeţean Constanţa, Dan Căpăţână, în cadrul conferinţei de presă.

El a menţionat că operaţiile efectuate cu această nouă tehnologie vor fi folosite ca material didactic, înregistrate, dar şi transmise în sala de curs printr-un echipament 3D.

Directorul medical a mai spus că Spitalul Judeţean Constanţa este printre primele din ţară care va testa o linie laparoscopică 3D de ultimă generaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici