O navă românească sub comandă NATO a ajutat o ambarcaţiune de imigranţi, în Mediterană

O navă militară românească sub comandament NATO a oferit asistenţă unei ambarcaţiuni la bordul căreia se aflau 150 de imigranţi, joi seara, în Marea Mediterană, anunţă Alianţa Nord-Atlantică, citată de ziarul britanic The Guardian.

276 afișări
Imaginea articolului O navă românească sub comandă NATO a ajutat o ambarcaţiune de imigranţi, în Mediterană

O navă românească sub comandă NATO a ajutat o ambarcaţiune de imigranţi, în Mediterană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

NATO a reiterat vineri că niciuna dintre navele sale nu este implicată în cazurile relatate de presă privind refuzul oferirii de asistenţă imigranţilor aflaţi în dificultate. Un purtător de cuvânt al Alianţei a subliniat vineri că, săptămâna aceasta, nave ale NATO au ajutat două ambarcaţiuni aflate în dificultate.

Potrivit NATO, o navă militară românească aflată sub comandă NATO a ajutat joi seara o ambarcaţiune pe care se aflau 150 de imigranţi, ajutând la repararea motorului, la acoperirea unei găuri şi oferind alimente.

Reacţia NATO intervine după ce mai mulţi imigranţi au afirmat că nave ale Alianţei au refuzat să acorde asistenţă unei ambarcaţiuni care plutea în derivă, în martie, şi care ulterior s-a scufundat. NATO a dezminţit luni, în mod categoric, că a refuzat să salveze, la sfârşitul lunii martie, imigranţi africani a căror navă plutea în derivă între Libia şi insula italiană Lampedusa, provocând moartea "de foame şi de sete" a 61 de persoane.

Însă martori citaţi de Agenţia ONU pentru Refugiaţi au declarat vineri că echipajul unei nave militare le-ar fi făcut fotografii imigranţilor africani care solicitaseră asistenţă, în Marea Mediterană, însă fără a oferi ajutor. Incidentul ar data din martie.

O navă care transporta 72 de pasageri, dintre care 22 de femei şi doi copii mici, precum şi refugiaţi politici, a întâmpinat probleme la sfârşitul lunii martie, după ce a plecat din Tripoli la 25 martie cu destinaţia Lampedusa. În pofida semnalelor de alarmă emise către coasta italiană şi a contactului navei cu un elicopter militar şi o navă NATO, niciun efort de salvare nu a avut loc. Doar 11 pasageri au supravieţuit acestei experienţe, restul murind de sete şi de foame, după ce nava lor a fost lăsată să plutească în derivă timp de 16 zile.

Fregata "Regele Ferdinand", comandată de comandorul Mihai Panait şi având la bord un echipaj alcătuit din 205 marinari, a părăsit Portul Constanţa la 22 aprilie pentru a participa, timp de trei luni, la operaţia "Unified Protector", pentru impunerea embargoului asupra armelor împotriva Libiei, în conformitate cu Rezoluţia nr. 1973 a Consiliului de Securitate al ONU. Fregata "Regele Ferdinand" a executat, până în prezent, aproximativ 70 de misiuni specifice în Marea Mediterană în cadrul operaţiunii de impunere a embargoului de armanent asupra Libiei, starea de sănătate şi moralul membrilor echipajului românesc fiind foarte bune, anunţa joi MApN.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a hotărât participarea României cu forţe şi mijloace la misiunea de impunere a unui embargo asupra armelor împotriva Libiei, constând în fregata "Regele Ferdinand" şi doi ofiţeri de stat major. Executivul a adoptat, la 23 martie, Hotărârea de Guvern nr. 270 privind suplimentarea bugetului M.Ap.N. pe anul 2011 cu suma de 19.164.000 lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru participarea la operaţia "Unified Protector".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici