O sală de la Judecătoria Sectorului 4, evacuată după ce un deţinut s-a tăiat în faţa judecătorului. Bărbatul, cunoscut pentru forme extreme de protest

O sală de la Judecătoria Sectorului 4 a fost evacuată, miercuri, după ce un deţinut s-a tăiat cu un cuţit în zona gâtului, în faţa judecătorului, şi a ameninţat că se omoară dacă nu i se face dreptate. Deţinutul este cunoscut pentru forme extreme de protest, el reclamând că este discriminat din cauza orientării sale sexuale şi susţinând că trebuie să fie eliberat pentru că este nevinovat.

1272 afișări
Imaginea articolului O sală de la Judecătoria Sectorului 4, evacuată după ce un deţinut s-a tăiat în faţa judecătorului. Bărbatul, cunoscut pentru forme extreme de protest

O sală de la Judecătoria Sectorului 4, evacuată după ce un deţinut s-a tăiat în faţa judecătorului. Bărbatul, cunoscut pentru forme extreme de protest (Imagine: Catalina Cocolos/Arhiva Mediafax Foto)

Deţinutul a renunţat după aproximativ două ore la protest şi a coborât de pe grilajul pe care se urcase, fiind imobilizat de jandarmi.

UPDATE: Deţinutul a cerut să fie transferat la Penitenciarul Rahova

Deţinutul care a ameninţat că se sinucide, la Judecătoria Sectorului 4, a cerut să fie transferat de la Penitenciarul Giurgiu la Rahova şi să nu fie sancţionat, fiind convins să renunţe la protest după ce vorbit cu un judecător, cu reprezentanţi ai Asociaţiei Accept, ai ANP şi cu un negociator.

Potrivit reprezentanţilor Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti, în jurul orei 09.45, în timpul şedinţei de judecată a Secţiei Penale, deţinutul a spart geamul aflat în spatele boxei acuzaţilor şi s-a urcat pe grilajul de protecţie al acesteia, ameninţând că se va sinucide dacă nu va fi ascultat.

Preşedintele completului de judecată l-a asigurat că va striga de îndată dosarul său de "contestaţie împotriva încheierii judecătorului delegat", însă deţinutul a continuat ameninţările. În aceste condiţii, preşedintele completului a dispus evacuarea sălii, suspendarea şedinţei de judecată şi a solicitat prezenţa unei ambulanţe şi a Poliţiei.

"Petentul şi-a exprimat dorinţa de a fi ascultat de un reprezentant al asociaţiei Accept, asociaţie care a fost de îndată contactată, solicitându-i-se sprijinul în soluţionarea incidentului", se arată într-un comunicat de presă al Judecătoriei Sectorului 4.

Ulterior, deţinutul a cerut să stea de vorbă cu un judecător de la Secţia Penală, pentru a-i comunica solicitările sale. Acesta a mers în sala de judecată petnru a discuta cu deţinutul împreună cu un reprezentant al penitenciarului, cu poliţişti de la Secţia 14 şi cu un negociator de la Poliţia Capitalei.

"Acesta a afirmat că este nemulţumit de regimul de detenţie de la Penitenciarul Giurgiu şi că solicită transferul la Penitenciarul Rahova, fără a fi sancţionat pentru acest incident", se mai arată în documentul citat.

În jurul orei 12.10, deţinutul a aruncat cioburile de sticlă pe care le ţinea în mână, a coborât de pe grilajul din sala de judecată şi a acceptat să plece împreună cu reprezentanţii penitenciarului.

ANP: Deţinutul care a protestat la instanţă execută pedeapsa pentru furt în regim de maximă siguranţă

Deţinutul care a protestat la Judecătoria Sectorului 4 are o condamnare de trei ani pentru furt, iniţial a fost încadrat la regimul de executare semideschis, dar din cauza "comportamentului inadecvat" a fost clasificat în regimul închis, iar din 29 august în regim de maximă siguranţă, potrivit ANP.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) arată, într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX, că miercuri, în timp ce se afla în sala de judecată a Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti, deţinutul I.M., în vârstă de 28 ani, condamnată definitiv la trei ani pentru furt, a spart geamul aflat în apropierea boxei şi cu un ciob şi-a provocat o rană la nivelul gâtului.

"Precizăm că iniţial deţinutul a fost încadrat în regimul de executare semideschis, iar ulterior, datorită comportamentului inadecvat manifestat constant pe durata executării pedepsei, a fost clasificat în regimul închis (12.03.2013), iar din 29.08.2013, în regimul de maximă siguranţă", se arată în comunicatul ANP.

Sursa citată a precizat că deţinutul, aflat în custodia Penitenciarului Giurgiu, a fost prezentat la instanţă "cu mijloace de imobilizare", iar la solicitarea judecătorului, conform procedurilor, în sala de judecată i-au fost scoase cătuşele, pentru studierea dosarului.

În urma incidentului din sala de judecată, ANP şi Penitenciarul Rahova au dispus suplimentarea personalului, demararea procedurii de negociere şi, în funcţie de rezultatele acţiunii, folosirea tehnicilor de imobilizare.

"La ora 12.10, incidentul a fost soluţionat prin negociere, fără folosirea forţei fizice, iar deţinutul urmează se fie prezentat la cabinetul medical pentru evaluarea stării de sănătate", a mai arătat ANP.

În acest caz va fi făcută o anchetă administrativă, pentru stabilirea cauzelor şi împrejurărilor în care s-a produs acest eveniment, a precizat ANP.

Comisarul şef Valentin Sorescu, de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, a declarat că deţinutul care timp de aproximativ două ore a stat pe un grilaj aflat la geamul unei săli de judecată de la Judecătoria Sectorului 4, ameninţând că-şi taie gâtul cu un ciob, a coborât de bună voie, în urma negocierilor cu specialiştii ANP.

Sorescu a precizat că deţinutul a acceptat să lase ciobul din mână fără ca autorităţile să-i promită nimic şi a coborât de pe grilaj, fiind preluat de jandarmi.

Deţinutul va fi reîncarcerat la Penitenciarul Giurgiu, iar pe numele său va fi deschisă o anchetă, a precizat Sorescu.

Comisarul şef a mai spus că şi la nivelul ANP se vor face verificări cu privire la condiţiile în care s-a produs acest incident.

Valentin Sorescu a adăugat că deţinutul a mai recurs la un astfel de gest şi în urmă cu mai mulţi ani.

Deţinutul Ibram Manet, care a protestat la Judecătoria Sectorului 4, a fost condamnat pentru furt, iar miercuri avea termen într-un dosar în care a contestat o decizie de sancţionare a lui dispusă de judecătorul delegat.

În timp ce se afla în sala de judecată, în jurul orei 10.30 deţinutul a spart cu pumnul fereastra aflată lângă boxa acuzaţilor şi a luat două cioburi, ameninţând că îşi taie gâtul dacă nu i se face dreptate. Acesta s-a tăiat la mână în momentul în care a spart fereastra din sala de judecată.

Reprezentanţii Judecătoriei Sectorului 4 au declarat pentru MEDIAFAX că sala de judecată a fost evacuată, după ce deţinutul a ameninţat în faţa instanţei că se sinucide.

Deţinutul a sărit din boxa acuzaţilor şi s-a urcat pe un grilaj din sala de judecată, fiind păzit de jandarmi şi de agenţii de la Penitenciarul Giurgiu care l-au adus la instanţă.

Ibram Manet susţine că este discriminat din cauză că este homosexual şi cere să stea de vorbă cu reprezentanţi ai unui ONG.

Două reprezentante ale Asociaţiei Accept au venit la Judecătoria Sectorului 4 pentru a vorbi cu deţinutul.

La faţa locului au ajuns echipaje de la Brigada Specială a Jandarmeriei şi de la SPIR din Poliţia Capitalei.

Ibram Manet ar avea probleme psihice şi este cunoscut pentru forme extreme de protest, el ameninţând de mai multe ori că se sinucide dacă nu i se face dreptate şi nu este lăsat liber.

În noiembrie 2009,  Ibram Manet a fost protagonistul unui scene asemănătoare la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. Prezent atunci la instanţă într-un dosar de revizuire, Ibram Manet a spart geamul din spatele boxei acuzaţilor şi a ameninţat că-şi taie gâtul cu un ciob. Judecătorul a evacuat sala, iar jandarmii şi agenţii de la penitenciar au negociat timp de o oră cu deţinutul. Ibram Manet reclama şi atunci că este discriminat din cauza faptului că este homosexual.

În 4 octombrie 2006, Ibram Manet s-a urcat pe acoperişul închisorii Oradea şi a ameninţat că se va arunca de pe clădire dacă nu îi vor fi soluţionate cererile. Ibram Manet era încarcerat atunci în penitenciarul din Oradea de aproximativ cinci ani, executând o condamnare de opt ani pentru tâlhărie şi furt calificat.

Ibram Manet i-a acuzat pe gardieni că l-au bătut, la dispoziţia comandantului penitenciarului Ioan Ilea şi că l-au legat de mai multe ori cu lanţuri de patul din celulă. Deţinutul a cerut atunci să discute cu procurorul şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor Şerban Blaj, dar în momentul în care acesta a apărut, Ibram a refuzat dialogul, motivând că "Blaj este corupt". De asemenea, deţinutul a mai solicitat prezenţa a doi asistenţi sociali şi a unui echipaj medical, motivând că este bolnav de epilepsie.

Deţinutul a fost convins de preotul penitenciarului să coboare de pe acoperiş după aproximativ o oră, fiind preluat de gardieni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici