O şcoală dint-o comună gorjeană, fost grajd în război, a fost transformată în Muzeul Mărţişorului

O şcoală dintr-o comună gorjeană, care în al Doilea Război Mondial a fost grajd, a fost transformată în Muzeul Mărţişorului, unic în lume. Sute de mărţişoare cu foi de porumb, de fasole sau cu şnur de lână vor fi expuse aici în martie.

386 afișări
Imaginea articolului O şcoală dint-o comună gorjeană, fost grajd în război, a fost transformată în Muzeul Mărţişorului

O şcoală dint-o comună gorjeană, fost grajd în război, a fost transformată în Muzeul Mărţişorului

Mărţişoarele donate atât de localnici, cât şi de români din majoritatea regiunilor ţării vor fi expuse într-o şcoală din comuna Stoina, iar astfel şcoala veche de 100 de ani devine, din luna martie, Muzeul Mărţişorului.

Podoabele tradiţionale provin din toate colţurile ţării şi fiecare are propria poveste. Autorităţile locale au primit sute de mărţişoare, unele cu vechime considerabilă, păstrate de localnici.

"Şcoala Primară Stoina a fost transformată într-un muzeu unic în lume, Muzeul Mărţişorului. Am strâns mărţişoare din mai multe zone ale ţării, cu sprijinul Muzeului de Etnografie Iaşi, al Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova, al Ambasadei Macedoniei, Ambasadei Bulgariei, Institutului de Etnografie şi Folclor, Institutului Limbii Române, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Acesta va fi inaugurat pe 4 martie, când are loc o nouă ediţie a Festivalului Mărţişoare Folclorice. Avem hotărârea de Consiliu Local de anul trecut, privind înfiinţarea muzeului", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ioana Buşe, primarul comunei Stoina.

Intrarea în muzeu va fi gratuită.

"Copiii au fost mutaţi într-o şcoală nouă, construită de la zero, la o distanţă de 30 de metri de cea veche. Aproximativ 100 de copii. Sperăm să vină mulţi turişti în comuna noastră, să viziteze muzeul. Avem deja sute de mărţişoare, mai aşteptăm şi altele. Am primit prin poştă şi de la Iaşi, Suceava, Botoşani. Ne-au ajutat şi localnicii. Unele sunt cu foi de porumb, de fasole, cu şnur de lână. Are şi şcoala istoricul ei. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost grajd de cai pentru artileria de atunci", a spus Ioana Buşe.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici