Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan din Alba Iulia a fost vandalizat

Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan, unul dintre monumentele reprezentative din cetatea din Alba Iulia, a fost vandalizat de persoane necunoscute, care au scris pe laturile acestuia diferite mesaje sau au desenat cu spray pentru graffiti.

383 afișări
Imaginea articolului Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan din Alba Iulia a fost vandalizat

Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan din Alba Iulia a fost vandalizat (Imagine: Catalin Cadan/Mediafax Foto)

Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan, ridicat la Alba Iulia în memoria celor trei conducători ai Răscoalei din Transilvania de la 1784, a fost vandalizat de persoane necunoscute, care au scris pe laturile acestuia cu cariocă permanentă sau cu spray pentru graffiti.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că administraţia din Alba Iulia se confruntă cu numeroase acte de vandalism în special în zona istorică, în şanţurile şi zona interioară a Cetăţii Alba Carolina.

Coşer a spus că, deşi există pază continuă în interiorul cetăţii, nu pot fi eliminate actele de vandalism şi există cazuri în care au fost distruse componente de mobilier urban, statui sau elemente de iluminat public.

Potrivit acestuia, au existat cazuri în care poliţiştii comunitari au reuşit să identifice şi să-i prindă pe unii dintre cei care au vandalizat monumente, însă procedura de pedepsire a acestora şi mai ales cea de recuperare a prejudiciului este mult prea complicată.

"În cazul monumentului Horea, Cloşca şi Crişan, vom dispune curăţarea chimică a acestuia. Vă spun că monumentul a mai fost curăţat în urmă cu doar doi ani, după ce pe acesta apăruseră tot felul de inscripţii. Din păcate, în pofida măsurilor de precauţie pe care le-am luat prin introducerea acelor patrule în zona istorică, ne confruntăm în continuare cu astfel de acte de vandalism", a afirmat Mihai Coşer.

Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan se află pe strada Mihai Viteazul, în faţa porţii a treia a Cetăţii Alba Carolina, fiind unul dintre cele mai cunoscute monumente din municipiul Alba Iulia.

Obeliscul a fost construit în anul 1937, printr-o colectă publică iniţiată de Asociaţia Astra, fiind inaugurat în prezenţa regelui Carol al II-lea şi a lui Mihai I, acesta din urmă fiind la acea dată voievod de Alba Iulia.

Monumentul are peste 20 de metri înălţime şi în interiorul soclului care sprijină obeliscul se află o celulă simbolică, având inscripţia "Smerită închinare lui Horea, Cloşca şi Crişan", iar în partea de vest un basorelief reprezentându-i pe cei trei eroi naţionali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici