Obicei unic de Florii: ”Cumicitul fetelor”, ritualul aparte practicat de fetiţele din Dolj

Duminica Floriilor sau sărbătoarea Intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim reprezintă practic începutul pregătirilor pentru sărbătoarea Paştelui. În localitatea Urzicuţa din judeţul Dolj în această zi începe un obicei aparte numit ”cumicitul fetelor”, care se termină în prima zi de Paşti.

174 afișări
Imaginea articolului Obicei unic de Florii: ”Cumicitul fetelor”, ritualul aparte practicat de fetiţele din Dolj

Obicei unic de Florii: ”Cumicitul fetelor”, ritualul aparte practicat de fetiţele din Dolj

Potrivit reprezentanţilor Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, cumicitul fetelor de la Urzicuţa este un obicei unic la nivel naţional.

”Ritualul este făcut de fetiţie neprihănite cu vârste între 5 şi 14 ani, care merg în dimineaţa de Florii la o apă curgătoare pentru „a se cumici”. Pentru aceasta, cu o zi înainte, deci în sâmbăta Floriilor, fetele îşi pregătesc un colăcel împletit cu care a doua zi dimineaţa merg la apa curgătoare. Aici fetiţele rup câte o bucăţică din colăcel pe care o leagă cu o sfoară de culori diferite ca fiecare să-şi recunoască bucăţica de colac. Toate aceste bucăţele sunt aşezate pe o scândură care este orientată de-a latul apei curgătoare. Se fixează un reper la o distanţă de 4-5 metri în josul apei, se scufundă scândurica în apă de către o femeie în vârstă , de obicei „iertată” de Dumnezeu, adică văduvă sau care n-a fost măritată vreodată, iar bucăţile de colac încep să plutească în josul apei.

Fetiţa a cărei bucată de colac ajunge prima la punctul stabilit este aleasă „naşa”. Acum toată echipa de fete merge acasă la naşa aleasă unde se consumă şi restul din colăcei sub formă de „papară” , adică se rup colăceii în bucăţi, se pun într-o strachină sau castron din pământ, se amestecă cu apă şi zahăr", explică Amelia Ietega, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

Aceasta completează: "După ce au mâncat papara, fiecare fetiţă merge la ea acasă. De-acum şi până în Duminica Paştelui fetiţele nu mai au voie să vorbească între ele sau să se joace împreună, mai ales că săptămâna de la Florii la Paşti se mai numeşte şi Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare”.

În ziua de Paşti, după ce merg la biserică, toate fetiţele vin cu plocon la naşa aleasă la Florii. Ploconul constă de obicei în: pâine, carne, ouă roşii, limonadă, cozonac, prăjituri. Practic, în ziua de Paşti ele se dezleagă de Patimile Domnului Iisus Hristos şi petrec împreună întreaga zi.

Este şi acesta un respect adus jertfei lui Iisus Hristos pentru mântuirea omenirii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici