Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou. În Oltenia, copiii merg cu Sorcova la „moaşă” să fie daţi „la grindă”

Familii din mai multe zone ale Olteniei păstrează şi azi un obicei străvechi şi merg, de Anul Nou, la „moaşa” copiilor, o femeie aleasă de mamă, la naştere. Cei mici sunt „daţi la grindă” şi li se urează să fie sănătoşi, apoi ei cântă „Sorcova” şi primesc, în schimb, bani şi dulciuri.

2508 afișări
Imaginea articolului Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou. În Oltenia, copiii merg cu Sorcova la „moaşă” să fie daţi „la grindă”

Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou. În Oltenia, copiii merg cu Sorcova la „moaşă” să fie daţi „la grindă” (Foto: Captură din video)

În câteva din judeţele Oltenie, de Anul Nou, încă se mai păstrează un obicei moştenit de la strămăşi: „datul la grindă”. Copiii merg la „moaşa” aleasă de mamă pentru a scoate copilul din spital, după naştere, iar aceasta îi ridică la grindă.

Pe capul copilului este pus un covrig făcut din aluat de cozonac, împodobit cu bani, în special monede, şi dulciuri.

Potrivit tradiţiei, copilul este aşezat de soţul „moaşei”, care este „moşul”, cu picioarele pe un vătrai. „Moşul” îl ridică pe copil de trei ori la grindă, urându-i să crească mare, sănătos şi „tare ca fierul”.

Potrivit specialiştilor, obiceiul este specific zonei Olteniei unde, pe vremuri, femeile de la sat erau ajutate să nască de „moaşa satului”, o femeie mai în vârstă, recunoscută, în zona pentru ajutorul pe care îl dădea femeilor la naştere.

În semn de recunoştinţă pentru că le-a ajutat să aducă pe lume prunci sănătoşi, în ziua de Anul Nou, mamele mergeau la „moaşă cu daruri”.

Obiceiul încă se păstrează, chiar dacă a fost adaptat vremurilor moderne.

„În ziua de Anul Nou, părinţii mergeau cu copilul la moaşă, cu mici daruri: două pâini, cârnaţi, ceva băutură, dulciuri. Moaşa îi primea. Copilul era aşezat cu picioarele pe o masă pe care se afla un fier de plug, boabe de grâu, de porumb, de floarea-soarelui. Pe cap la copil, moaşa aşeza un covrig în care se găsea o monedă, un fir de busuioc şi puţină sare. Copilul era ridicat de trei ori în sus, iar moaşa îi ura <sănătate, viaţă lungă şi belşug în viaţă>. Împreună, luau masa, ca un semn de recunoştinţă pentru că i-a ajutat să aducă pe lume acest copil.(…) Acum nu mai naşte nimeni acasă, dar, chiar dacă naşterea e la spital, femeile tot stabilesc o moaşă, fac masa ursitorilor, tot păstrează obiceiul <de dat la grindă>””, a declarat, pentru MEDIAFAX, Rada Ilie, etnolog.

După ce a fost „dat la grindă”, copilul sorcoveşte „moaşa”, urându-i: „Să trăiţi, să înfloriţi/ Ca merii, ca perii/ în mijlocul verii!/ Tare ca piatra, iute ca săgeata!” şi primeşte, în schimb, bani şi dulciuri.

Potrivit tradiţiei, după ce copilul a fost „dat la grindă”, în casa moşilor începe petrecerea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici