„Ochii pe mine!” Alex Lupoi, despre nevoia de educaţie medicală pe reţelele de socializare: “E îngrijorător faptul că vor o rezolvare a problemelor medicale pe TiKToK, asta arată că este o comunicare deficitară în relaţia medic-pacient”. / Paula Seling: “Mi-a fost foarte greu să fac concert online, sunt obişnuită să dau şi să primesc energia publicului”.

  • Alex Lupoi, despre fanii de pe TikTok: „Ne cer părerea despre diagnostic, fără să aibă încredere în ce spun medicii”.
  • Alex Lupoi: “Nicio firmă mare, ca Pfizer sau Modena sau toate astea, nu ar lansa un vaccin cu efecte secundare sau în care nu au încredere, pentru că i-ar distruge”.
  • Paula Seling: “Eu am senzaţia că nu merit atenţie dacă nu îmi folosesc vocea în cât mai multe nuanţe şi dacă nu cânt o piesă complex”.
  • Paula Seling: “Nu concepeam să vină un an, în care să nu am tot freamătul colindatului”.
400 afișări

Invitaţi, miercuri seară, la Aleph News, medicul rezident, Alex Lupoi, doctorul de pe TiKToK şi cântăreaţa Paula Seling.

Invitatul lui Vlad Craioveanu este Alex Lupoi, medical rezident, care a ajuns să facă educaţie medicală pe TikToK. Medicina nu este prima sa facultate, a terminat şi  Mecanică Robotică la Universitatea Politehnica din Capitală şi a lucrat ca inginer.

Alex Lupoi, doctorul de pe TikTok

Alex Lupoi ţi-a povestit cum a ajuns să facă filmuleţe pe TikTok şi de ce oamenii îi caută “lecţiile” pe internet: “Când văd o chestie medicală, speră ca voi da eu un răspuns. E îngrijorător faptul că vor o rezolvare a problemelor medicale pe TiKToK, asta arată că este o comunicare deficitară în relaţia medic-pacient. (…) Ne cer părerea despre diagnostic, fără să aibă încredere în ce spun medicii. Medicina e un domeniu vast, pentru că doreşti să ajungi mai devreme la rezolvare, doreşti să găseşti tot felul de scurtături”.

Filmuleţele de pe TikTok au primit aproape 900.000 de like-uri

Tânărul susţine că oamenii au ajuns să caute informaţii medicale pe reţelele de socializare tocmai din cauza fenomenului fake news. Şi cu toate că a strâns aproape 800.000 de aprecieri pe platforma TikTok, îţi dă un sfat - să apelezi la medic, atunci când ai o problemă de sănătate concretă.

“Ar trebui să primim informaţii corecte despre toate lucrurile. Asta e una din problemele care apar acum şi cu fake news-urile pentru că este un nivel imens de informaţii foarte greu de gestionat prin ce este corect, ce nu este, ce este semi-corect, ce trebuie să mai documentezi. La partea medicală, ideea este că ar trebui să mai căutăm oameni care sunt specializaţi, fie că sunt medici, artişti, ingineri, iar când ai o problemă concretă, să te duci la un medic în persoană să vorbeşti despre chestia asta. Există analize specifice pentru fiecare boală, ferecare boală trebuie interpretată specific, iar fiecare ştie domeniul lui pe care lucrează.”

Alex Lupoi: E de înţeles neliniştea oamenilor în legătură cu vaccinul anti-COVID-19

Alex Lupoi îţi explică criteriile după care îşi alege subiectele despre care va vorbi în filmuleţe, prioritate au sugestiile din partea celor care îi vizionează cu regularitatea “lecţiile” de educaţie medicală. Însă abordează şi teme de actualitate, de exemplu, materialul despre vaccinul anti-COVID-19 a strâns aproape 90.000 de vizualizări. Doctorul de pe TiKToK îţi spune de ce acest subiect a strâns atât de multe vizualizări:

“Despre vaccinuri, într-un fel, în multe feluri, de fapt, este de înţeles neliniştea oamenilor, pentru că s-a făcut mai repede decât alte vaccinuri. Nicio firmă mare ca Pfizer sau Modena sau toate astea, nu ar lansa un vaccin cu efecte secundare sau în care nu au încredere, pentru că i-ar distruge şi pe ei ca firmă. În primul rând, interesul lor financiar este mare. Vezi că ţi se dă un vaccin, cum face lumea cu vaccinurile de gripă: “Domnule, nu am făcut gripă de 10 ani. De ce să fac eu vaccinul?” Există un lucru de înţeles în neliniştea asta. Ce este de neînţeles este să spui: “Nici nu vreau să port mască, nici nu vreau să fac vaccin, rezultatul să fie unul normal.” Este o perioadă dificilă, trebuie să recunoaştem. Este pandemie, e reală.”

Alex Lupoi îţi spune şi care este medicul pe care îl admiră, profesorul dr. Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, cel care a făcut primul transplant hepatic.

Alex Lupoi: Medicii de la ATI sunt epuizaţi

Tragedia de la Piaţa Neamţ, unde 10 persoane au murit arse, i-a dat de gândit şi tânărului medic. Alex Lupoi îţi spune “că unele spitale trebuie recondiţioante, contruite, orice tragedie e dificil de gestionat. În special, medicii de la ATI sunt epuizaţi, aparatura nu se opreşte din mers”

În a doua parte a emisiunii, cântăreaţa Paula Seling îţi vorbeşte de planurile sale pentru finalul de an. Cu peste 20 de ani de muzică la activ, Paula Seling îţi pregătea în fiecare an de Crăciun mai multe spectacole. Acum însă, lucrurile vor sta altfel, spectacolul extraordinar de Crăciun, tradiţionalul: “Colindăm, Colindăm!” va trece în online. 

Paula Seling: Mulţi oameni îşi doresc să le cânt colinde

Paula Seling îţi explică cum era atmosfera în urmă cu un an: “Am avut de anul trecut un vârf, acum am mulţi oameni care îşi doresc să le cânt colinde, e solicitant, dar frumos. Nu concepeam să vină un an în care să nu am tot freamătul colindatului. Am o sensibilitate la cântece care vorbesc despre credinţă”. Cântăreaţa îţi povesteşte şi cum a început să îndrăgească să cânte colinde încă din copilărie.

Paula Seling, despre concertul online de Paşte: A fost foarte greu

Cu toate că a mai făcut un concert online pentru fani de Paşte, Paula Seling îţi spune cum  fost experienţa ”mi-a fost foarte greu să fac concert online, sunt obişnuită să dau şi să primesc energia publicului”.

Paula Seling şi Vlad Miriţă au înregistrat o nouă piesă

Ţi-a povestit şi despre proiectul la care lucrează acum - melodia a fost deja înregistrată şi se fac pregătiri pentru filmarea videoclipului.

Paula Seling: Acum pregătesc un alt cântec de iarnă împreună cu Vlad Miriţă, acolo o să călăresc, m-am dus să urmez cursuri şi e foarte fain să ai o relaţie specială cu calul, trebuie sa il domini.

Vlad Craioveanu: Să ai încredere în el. Eu am o problemă: nu am în oameni, dar în cai? Şi l-ai dominat?    

Paula Seling: Mai greu la început pentru că mie mi-e foarte milă, eu sunt foarte miloasă, iubesc animalele atât de mult încât mi se pare nedrept să stau pe un cal şi să îi spun ce să facă.

Vlas Craioveanu: Dar nu îl doare.

Paula Seling: Nu îl doare, trebuia să trag de hăţuri în dreapta, în stânga, îmi spunea instructorul ce să fac şi el te simte când eşti milos şi voia să facă numai ce voia el. Până când am reuşit în final.

Tot de Crăciun, îţi spune că ar vrea să lanseze şi un nou album, acolo unde va fi şi un cântec trimis de un ascultător.

Pentru că îi plac lucrurile nemuritoare, în această vară a filmat cu o echipă restrânsă şi videoclipul piesei “Love Story”, apoi, în octombrie, a susţinut un concert în Republic Moldova. Iată, ce îţi spune Paula Seling despre atmosfera de acolo: “Oamenii sunt într-o zonă foarte aplecată spre mesaj. Îmi face deosebită plăcere să abordez un repertoriu greu, când m-am urcat pe scenă am primit un răspuns pe măsură”.

Paula Seling şi nevoia de a cânta piese complexe

Paula Seling îţi vorbeşte şi de ce nu face muzică comercială:

“Eu am senzaţia că nu merit atenţie dacă nu îmi folosesc vocea în cât mai multe nuanţe şi dacă nu cânt o piesă complexă. Dacă este să cânt o melodie prea simplă, am impresia că nu merit banii sau atenţia oamenilor.”

Nu îşi închipuia că va ajunge să cânte cu Al Bano, dar nici că îl va cunoaşte pe Papa Francisc. În vizita din România, ea a cântat, la Blaj, cântece religioase. Paula Seling îţi povesteşte despre sentimentele pe care le-a avut atunci când a ajuns faţă în faţă cu Papa Francisc: “ Ca să întelegi cât sunt de emotivă, mi s-a tăiat tot filmul.(…)I-am pupat mâna şi am vrut să spun ceva, nu a ieşit nimic, Radu (soţul Paulei Seling) a spus: “Spune-i că eşti cântăreaţă!” - nu a ieşit mare lucru, mi-a mulţumit”.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici