„Ochii pe mine!”. Zarug, designer vestimentar: ,,Moda e o barcă în derivă de ani buni!”/„Oamenii preferă să fie reconfortaţi de o minciună decât să fie deranjaţi de un adevăr”

  • Zarug: ,,Am constatat după ani de zile, în care m-am lovit de acelaşi zid al superficialităţii şi prostiei, că moda nu mai are niciun licăr de curiozitate pentru ce este nou şi diferit.”
  • Zarug: ,,Sunt rezultatul experienţelor şi eşecurilor mele de fiecare dată. Inclusiv faptul că am început să cânt, a venit ca urmare a unui eşec profesional în modă.”
  • Zarug: ,,Eu am intrat în modă din credinţa sinceră şi retardată că, în modă, aş putea să fiu cine sunt eu şi să fiu acceptat şi ascultat pentru că aveam ceva de spus.”
293 afișări
Imaginea articolului „Ochii pe mine!”. Zarug, designer vestimentar: ,,Moda e o barcă în derivă de ani buni!”/„Oamenii preferă să fie reconfortaţi de o minciună decât să fie deranjaţi de un adevăr”

„Ochii pe mine!”. Zarug, designer vestimentar: ,,Moda e o barcă în derivă de ani buni!”/„Oamenii preferă să fie reconfortaţi de o minciună decât să fie deranjaţi de un adevăr”

Mihai Dan Zarug – designer vestimentar – vorbeşte în emisiunea ,,Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu despre cum a schimbat macazul dinspre modă spre muzică, dar şi cum a supravieţuit ani de zile într-o lume uşor sofisticată, uşor snoabă, uşor pretenţioasă precum este cea a modei.

Îţi spune ce l-a inspirat, ce regrete are, ce l-a făcut să capituleze şi să-şi reseteze traseul professional, dar şi cum este Mihai Dan Zarug de astăzi.

Zarug: ,,Am decis să îmi văd de drum şi să explorez alte faţete ale personalităţii mele artistice”

Vreau să vă anunţ şi pe voi, cum de altfel o să-i anunţ şi pe alţii când o să intereseze acest aspect, că, între timp, m-am decis că moda e ceva desuet care nu mai corespunde timpurilor în care trăim. Am decis, în acelaşi timp, să îmi văd de drum şi să explorez alte faţete ale personalităţii mele artistice şi creative care să presupună altceva decât cârpe, care ar fi actoria (…).”

Zarug: ,,Nu am putut să suport nedreptatea!”

Zarug mărturiseşte că mama sa, Manuela Zarug – cea care a performat întreaga viaţă în lumea confecţiilor – i-a fost model în drumul pe care l-a ales. De la ea a învăţat ce înseamnă să performezi şi să fii ambiţios, dar şi să fii dispus să faci sacrificii.

Invitatul lui Vlad Craoveanu susţine franc că a sancţionat de fiecare dată nedreptatea şi că a luat mereu atitudine în astfel de situaţii.

,,Numai că cineva este adult nu înseamnă că are şi dreptate. Faptul că eşti în vârstă îţi oferă respectul unui bună ziua şi a unei guri închise atunci când poţi să o şi închizi. Dar dacă vrei să-mi impui lucruri aberante nu poţi şi nu puteai nici atunci. (…) Sunt rezultatul experienţelor şi eşecurilor mele de fiecare dată. Inclusiv faptul că am început să cânt a venit ca urmare a unui eşec profesional în modă.”

Zarug: ,,Social media şi internetul au adus un fel de viteză a informaţiei care a distrus până la urmă creativitatea”

Ce spune Zarug despre tendinţele modei, despre eşecurile sale în această lume, dar şi despre lucrurile care l-au făcut să schimbe macazul spre muzică?

,,S-a ajuns la nişte aberaţii halucinante în care aveai colecţii principale, să zicem de două ori pe an, primăvară-vară, apoi toamnă-iarnă şi pentru că social media şi Internetul au adus un fel de viteză a informaţiei care a distrus până la urmă creativitatea.

La început, toată lumea a vrut să facă parte din acest trend şi să producă cât mai mult...în principal de imagerie era vorba. Nu cred că îşi vindeau şase colecţii pe an că nu apucai să ieşi din casă şi se schimba moda.”

Zarug: ,,Dacă cineva crede că moda este în criză din cauza Covidului, se înşală amarnic!”

,,Dacă cineva crede că moda este în criză din cauza Covidului, se înşală amarnic. Moda e o barcă în derivă de ani buni, doar că acum începe să se vadă pentru că, stând pe loc, nu a mai existat un rulaj de cârpe infecte şi nici posibilitatea să minţi pe toată lumea că vinzi sau că eşti mai presus decât eşti în realitate.

Şi atunci, stocurile au început să se adune, banii să se blocheze şi consecinţele pe care le cunoaştem.”

Zarug, despre ceea ce înseamnă bine îmbrăcat/ prost îmbrăcat

Vlad Craioveanu l-a provocat pe Zarug la o discuţie despre ce înseamnă prost îmbrăcat şi bine îmbrăcat.

,,Bine îmbrăcat, mie mi se pare un om care se îmbracă conform personalităţii sale şi care e cumva autentic şi în linie cu cine este el în interiorul lui. Prost îmbrăcat poate să fie inclusiv o fiinţă obscen bogată şi îmbrăcată extrem de scump, dar care se îmbracă ca să fie în tendinţe şi cu cârpele alea de pe ea sau el, să nu spună decât cât a avut de cheltuit din portofel. Şi pentru mine asta înseamnă prost îmbrăcat”, explică Zarug.

Zarug: ,,Eu am intrat în modă din credinţa sinceră şi retardată că în modă aş putea să fiu eu”

Deşi lucrurile în lume modei nu au fost aşa cum şi le-a dorit Zarug, mărturiseşte faptul că a iubit această activitate şi şi-a dorit să o facă la cote maxime. Invitatul lui Vlad Craioveanu mărturiseşte însă că s-a lovit ,,de acelaşi zid al superficialităţii şi al prostiei” care l-a făcut să capituleze şi să-şi reseteze traseul profesional.

Eu am intrat în modă din credinţa sinceră şi retardată că în modă aş putea să fiu eu cine sunt eu şi să fiu acceptat şi ascultat pentru că aveam ceva de spus. Cred că mai aveam în continuare chestii de spus.

Am constatat după ani şi ani de zile, în care m-am tot lovit de acelaşi zid al superficialităţii şi de-a dreptul prostiei, că moda nu mai are niciun licăr de curiozitate pentru ce este nou şi diferit. Oamenii preferă să fie reconfortaţi de o minciună decât să fie deranjaţi de un adevăr. Chiar dacă este în interesul lor.”

Zarug, despre câştiguri şi datorii după era modei

„Vorbesc despre modă cu o uşoară amărăciune pentru că eu chiar am iubit această activitate. Mi-am dedicat 10 ani acestei munci.

Şi nu numai că zece ani, dar zeci de mii de euro în care i-am tot băgat în tot felul de colecţii care am crezut că sunt diferite. Din punct de vedere financiar, la finalul finalului, am ieşit fără datorii, dar fără nimic altceva”, conchide Zarug.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici