Octogenar român, judecat în Australia după ce a împuşcat administratorul blocului în care locuia

Un octogenar român, judecat în Australia pentru că l-a împuşcat pe administratorul blocului în care locuia, s-a antrenat în armata română şi are un istoric de boli mintale, a afirmat procurorul în cursul procesului, relatează Sydney Morning Herald în ediţia electronică de marţi.

117 afișări
Imaginea articolului Octogenar român, judecat în Australia după ce a împuşcat administratorul blocului în care locuia

Octogenar român, judecat în Australia după ce a împuşcat administratorul blocului în care locuia (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Ilie Istudor, în vârstă de 86 de ani, este acuzat că l-a împuşcat cu intenţia de a-l ucide pe Stephen Smith, în vârstă de 66 de ani, în timpul unei şedinţe a echipei de conducere a blocului din Lakemba, la 24 aprilie. Istudor şi Smith ar fi reluat o dispută mai veche privind managementul blocului, când administratorul a fost împuşcat în gât.

În timpul unei audieri pentru cauţiune desfăşurate marţi la Curtea Supremă din statul australian New South Wales, judecătorul a fost informat că Istudor a ascuns o puşcă de calibru .22 în grădina blocului.

În timpul unei pauze la şedinţa generală anuală, Istudor a luat arma şi l-a împuşcat pe Smith în faţa vecinilor îngroziţi. Cei doi bărbaţi au căzut apoi pe scări, românul suferind o fractură la craniu.

Istudor, care se află în închisoare de cinci luni, a cerut să fie eliberat pe cauţiune pentru a fi tratat de medicul său. Procurorul s-a opus însă, apreciind că este un pericol pentru comunitate.

Procurorul Daryl Gunter a precizat că Istudor "nu este un începător cu armele. El s-a antrenat în armata română". "El le-a spus poliţiştilor că poate împuşca o monedă de 20 de cenţi de pe un gard de la o sută de metri distanţă. Deci iată un bărbat furios, înarmat şi capabil să-şi ducă la îndeplinire ameninţările", a adăugat acesta.

În plus, când poliţia i-a percheziţionat apartamentul, a găsit un bilet scris de român în care acesta ameninţa că îl va ucide pe Smith şi apoi se va sinucide.

Judecătorul a respins cererea de cauţiune, afirmând că, deşi primeşte tratament împotriva psihozei, Istudor reprezintă un risc inacceptabil pentru Smith şi pentru martorii atacului armat. "Nu există condiţii care să mă asigure că nu şi-ar continua atacul asupra victimei sau a martorilor", a subliniat judecătorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici