Oficial ucrainean: 23 de români lucrează în Ucraina, însă niciun ucrainean în România

Şeful Serviciului de Ocupare a Forţei de Muncă din Ucraina, Iaroslav Kaşuba, a declarat, luni, la Suceava, la o întâlnire cu ministrul Liviu Pop că în Ucraina lucrează oficial 23 de români, în timp ce în România niciun ucrainean, ministrul român întrebând dacă Mircea Lucescu este printre cei 23.

618 afișări
Imaginea articolului Oficial ucrainean: 23 de români lucrează în Ucraina, însă niciun ucrainean în România

Oficial ucrainean: 23 de români lucrează în Ucraina, însă niciun ucrainean în România (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

Întâlnirea de la Suceava între reprezentanţi din Ucraina şi România în domeniul ocupării forţei de muncă a fost făcută la solicitarea preşedintelui Serviciului de Stat de Ocupare a Forţei de Muncă din Ucraina, Iaroslav Kaşuba, care a cerut oficialilor români încheierea unui protocol de colaborare, înfiinţarea unui Oficiu româno-ucrainean pentru ocuparea forţei de muncă şi realizarea, în comun, a unor proiecte transfrontaliere cu finanţare europeană pentru facilitarea ocupării forţei de muncă şi măsuri de reconversie profesională, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Kaşuba a spus că Ucraina trece printr-o situaţie complicată, având o perioadă dificilă, în care un rol important începe să îl aibă pregătirea profesională pentru recalificarea forţei de muncă, cerând sprijinul partenerilor român în ceea ce priveşte realizarea programului naţional de ocupare a forţei de muncă.

Totodată, el a spus că Serviciul de stat de Ocupare a Forţei de Muncă din Ucraina ar urma să se transforme în Agenţie Naţională,şi în acest domeniu fiind benefică experienţa României.

"Suntem foarte interesaţi de practica din România, de analiza şi prognoza ocupării forţei de muncă, de mecanismele prin care oamenii de afaceri sunt încurajaţi să angajeze şomeri", a mai declarat Kaşuba.

El a subliniat că drumul Ucrainei este spre Europa şi că experienţa României în perioada integrării în UE trebuie folosită de partea ucraineană şi a precizat că Ucraina a semnat deja un protocol cu Germania pentru cooperarea în domeniul ocupării forţei de muncă.

Kaşuba a explicat că doreşte ca Ucraina să semneze cu România un parteneriat prin care cele două părţi devin parteneri prioritari privind colaborarea în domeniul ocupării forţei de muncă, dar totodată să fie deschis un Oficiu comun România-Ucraina prin care să fie derulate proiecte comune şi să fie promovate proiecte transfrontaliere cu finanţare europeană în domeniul schimburilor de locuri de muncă şi de oferte de muncă în nordul şi sudul Bucovinei.

El a prezentat date oficiale potrivit cărora Ucraina a dat posibilitatea unui număr de 23 de români să lucreze în Ucraina, dar că nu este înregistrat, oficial, nici un cetăţean ucrainean care să lucreze în România din cei 78.000 de ucraineni care lucrează în ţări ale Uniunii Europene.

Kaşuba a spus că nu crede că este adevărat că niciun ucrainean nu lucrează în România, dar că acestea sunt datele oficiale, menţionând că una din ţintele programului de reformă ucrainean în domeniul forţei de muncă este să răspundă şi de încadrarea cetăţenilor ucraineni în spaţiul european.

Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, prezent la această întâlnire din partea Guvernului României, l-a întrebat pe Kaşuba dacă între cei 23 de români care lucrează oficial în Ucraina este înscris şi Mircea Lucescu.

El a fost completat de directorul AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, care a declarat că a primit deja o solicitare din partea unui sucevean care doreşte să angajeze bucătari ucraineni cu salarii motivante.

Ministrul Liviu Pop a declarat că faptul că partea română a răspuns rapid solicitării părţii ucrainene pentru o întâlnire comună dovedeşte deschiderea României faţă de Ucraina şi a arătat că un protocol între România şi Ucraina, în domeniul ocupării forţei de muncă, ar putea fi semnat cât de curând după ce între ANOFM şi serviciul similar din Ucraina vor fi discutate aspectele juridice şi tehnice.

În ceea ce priveşte înfiinţarea unui oficiu comun româno-ucrainean, Liviu Pop a spus că nu vede niciun impediment să fie înfiinţat la Suceava, având în vedere profesionalismul AJOFM Suceava.

El a arătat că România are expertiză în acest domeniu al ocupării forţei de muncă şi că cele trei solicitări ale părţii ucrainene pot fi atinse.

"Prima întâlnire are loc la mijloc, la Suceava, nici la Bucureşti, nici la Kiev”, a spus Pop, care a menţionat că după ce ANOFM şi serviciul similar ucrainean vor stabili condiţiile, se va semna, la Bucureşti sau Kiev, protocolul de colaborare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici