Oficializarea legăturilor gay, interzisă în România

Guvernul nu e de acord cu instituirea în legislaţia naţională a parteneriatului civil, prin care se pot oficializa concubinajul, dar şi convieţuirea între două persoane de acelaşi sex, motivând că singura relaţie de familie recunoscută de Codul Civil este căsătoria între persoane de sex diferit.

586 afișări
Imaginea articolului Oficializarea legăturilor gay, interzisă în România

Oficializarea legăturilor gay, interzisă în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Executivul va transmite acest punct de vedere Parlamentului ca răspuns la o iniţiativă legislativă a deputatului PDL Viorel Arion, prin care acesta propune stabilirea cadrului legal şi efectelor juridice ale parteneriatului civil, potrivit unui document guvernamental obţinut de MEDIAFAX.

Propunerea legislativă a deputatului PDL are în vedere conferirea unui caracter legal convieţurii dintre două persoane, ca alternativă la căsătorie, prin încheierea, la notar, a unui contract de parteneriat civil, care să prevadă obligaţii şi drepturi în privinţa cheltuielilor şi bunurilor comune.

TITLURILE ZILEI

Proiectul de lege nu menţionează însă drept condiţie pentru încheierea unui asemenea partaneriat faptul ca partenerii să fie de sex diferit şi permite, prin urmare, încheierea unui parteneriat civil între două persoane de acelaşi sex.

"Deschiderea către relaţiile de convieţuire sub diferitele forme ale sale răspunde unei cerinţe sociale care se înscrie într-o mişcare generală de reaplicare a principiului egalităţii, despre care trebuie să vorbim o dată cu lupta împotriva discriminării, aplicarea drepturilor existente, precum şi crearea noilor drepturi", sunt argumente prin care îşi motivează deputatul PDL iniţiativa legislativă.

Viorel Arion menţionează totodată că parteneriatul civil este recunoscut în mai multe state europene, iar Marea Britanie chiar a extins, prin crearea acestui parteneriat, drepturile căsătoriei şi pentru persoanele de acelaşi sex.

Conform documentului guvernamental însă, Ministerul Muncii a făcut observaţia că propunerea legislativă ar trebui să cuprindă prevederi referitoare la copiii minori ai partenerilor, remarcând totodată că aceasta presupune modificarea reglementărilor noului Cod Civil în materie de familie.

Ministerul Justiţiei a arătat totodată că o astfel de iniţiativă nu poate fi susţinută conform prevederilor noului Cod Civil, adoptat prin angajarea răspunderii Guvernului în iunie 2009.

"O dată cu adoptarea noului Cod Civil, atât Guvernul, prin iniţierea proiectului, cât mai ales forul legiuitor, prin adoptarea în formă modificată a Codului, şi-au exprimat deja opţiunile de politică legislativă în materia relaţiilor de familie, reglementând, ca unică formă de convieţuire recunoscută, căsătoria între persoane de sex diferit", se arată în documentul citat.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea legislativă a deputatului PDL, dar a atras atenţia că noul Cod Civil interzice căsătoria între persoane de acelaşi sex şi că nici parteneriatele civile din străinătate nu sunt recunoscute în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici