Olguţa Vasilescu susţine OUG privind amnistie şi graţiere. Ce argumente aduce în favoarea măsurii fostul ministru al Muncii

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, marţi, că susţine adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind amnistia şi graţierea, pentru ca persoanele care au fost judecate şi condamnate de completurile de cinci declarate ilegal să se poată apăra.

1115 afișări
Imaginea articolului Olguţa Vasilescu susţine OUG privind amnistie şi graţiere. Ce argumente aduce în favoarea măsurii fostul ministru al Muncii

Olguţa Vasilescu susţine OUG privind amnistie şi graţiere

„Din punctul meu de vedere, categoric da (ar trebui dată OUG privind amnistie şi graţiere-n.r), pentru că la ora actuală nu mai există căi de atac pentru persoanele care au fost judecate şi condamnate de completurile de cinci declarate ilegal, nu mai vorbim despre protocoalele de colaborare între SRI şi DNA care de asemenea au fost ilegale şi au adăugat la lege. Aceşti oameni trebuie să aibă măcar o procedură să se poată apăra. Avem nişte decizii ale unor instanţe”, a afrimat Lia Olguţa Vasilescu, întrebată dacă ar trebui emisă ordonanţa pe amnistie şi graţiere.

Fostul ministru a precizat însă că nu s-a discutat despre această ordonanţă la şedinţa CExN al PSD de luni.

„Sigur nu se vorbeşte despre amnistie şi graţiere aşa cum aud că la sfârşitul acestui an sau săptămâna viitoare. Nu s-a discutat despre ordonanţa despre amnistie şi graţiere. S-a discutat despre articolele care au fost declarate constituţionale pe Codul penal şi Codul de procedură penală, de către CCR, şi ideea a fost că din moment ce procedura este completă, adică aceste articole au trecut şi de Parlament şi de CCR, Guvernul îşi poate asuma o ordonanţă de urgenţă doar pentru aceste articole. Cele care au fost declarate neconstituţionale automat se întorc la votul Comisiilor”, a adăugat Olguţa Vasilescu, în Parlament.

Premierul Viorica Dăncilă exclude, însă, o ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere, până la finalul anului, spunând că nu are pe masă acest act normativ şi nu a discutat cu nimeni despre acest proiect.

"Nu avem aşa ceva pe ordinea de zi, nu am aşa ceva pe masa guvernului.(...) În calitate de prim-ministru nu am un act normativ care să prevadă aşa ceva. Nu am avut o discuţie, deci nu pot să vă spun. Eu nu ştiu dacă se impune o discuţie", a declarat Viorica Dăncilă.

Întrebată punctual dacă exclude o ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere, până la finalul anului, premierul a spus: "Da (...) V-am spus că nu am pe masă acest act normativ, nu am discutat cu nimeni despre amnistie şi graţiere".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, la Bruxelles, că o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea nu este un act de clemenţă pe care "şi-l doresc doar unii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici