Olimpicii din 2010-2011 reclamă că nu au primit nici acum premiile pentru performanţe

Un grup de 28 de olimpici internaţionali au adresat, luni, o scrisoare deschisă premierului şi ministrului Educaţiei, în care îşi exprimă dezamăgirea pentru că nu s-au găsit soluţii pentru a le fi răsplătită performanţa din 2010-2011, deşi li s-ar fi promis acest lucru.

279 afișări
Imaginea articolului Olimpicii din 2010-2011 reclamă că nu au primit nici acum premiile pentru performanţe

Olimpicii din 2010-2011 reclamă că nu au primit nici acum premiile pentru performanţe (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Suntem un grup de foşti şi actuali olimpici internaţionali, dezamăgiţi de lipsa de respect pentru performanţa în educaţie. Este imposibil ca după aproape un an şi jumătate să nu primim niciun semn de recunoştinţă pentru lobby-ul adus României la olimpiadele internaţionale la care am participat în anul 2010-2011. Pe cât de mândri am fost că am reprezentat cu success România la nivel mondial, pe atât de mâhniţi suntem de lipsa de reacţie a Ministerului Educaţiei şi a Guvernului României în ceea ce priveşte recunoaşterea meritelor noastre şi ale profesorilor noştri. În ultimii ani, România s-a clasat printre cele mai puternice ţări europene ca urmare a rezultatelor oţinute de noi şi de colegii noştri la numeroasele olimpiade la care am participat", se arată într-un comunicat al olimpicilor.

În scrisoare se reaminteşte că, "fără o motivaţie clară, în anul şcolar 2010-2011, Ministerul Educaţiei nu a mai organizat Festivitatea de Premiere a Olimpicilor Internaţionali, o tradiţie începută în anul 1990".

"Până în 2010, această premiere a avut loc în fiecare an la sfârşit de noiembrie-început de decembrie. Anul trecut, însă, după ce a fost amânată până în luna iulie, în momentul în care unii dintre noi erau deja în tren în drum spre festivitate, am fost anunţaţi ca totul se amână pe termen nedefinit", se arată în scrisoarea deschisă către premier şi ministrul Educaţiei.

În acelaşi document, olimpicii spun că ministrul Educaţiei şi premierul le-au promis că vor găsi o soluţie. "Au trecut însă patru luni de atunci, multe telefoane date pentru a verifica situaţia premiilor şi multe discuţii purtate cu experţi în legislaţia României, care ne-au spus de nenumărate ori că nu există niciun motiv pentru a nu ni se acorda premiile meritate", se mai arată în scrisoarea deschisă.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, în 16 august, că prevederile legale în vigoare împiedică instituţia pe care o conduce să acorde premiile în bani cuvenite elevilor medaliaţi la olimpiadele internaţionale din 2011, precizând însă că se caută "o formulă" pentru plata acestora.

Potrivit ministrului Educaţiei, actele normative ce împiedică ministerul să plătească premiile în bani cuvenite olimpicilor, profesorilor care i-au pregătit şi şcolilor sunt Legea nr. 285/2010 şi Legea nr. 283/2011.

Prima lege prevede, la articolul 9, că "în anul 2011, ordonatorii de credite nu vor acorda premii şi prime de vacanţă", iar în a doua se arată, la articolul 7, că "în anul 2012, autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de modul de finanţare, nu vor acorda premii şi prime de vacanţă".

Potrivit Ecaterinei Andronescu, în mai, guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă legată de plata banilor cuveniţi olimpicilor, însă Ministerul Finanţelor a explicat că actul normativ nu poate fi aplicat retroactiv, ci doar de acum încolo, respectiv începând cu olimpicii din 2012. Altfel spus, ordonanţa rezolvă problema plăţii olimpicilor de anul acesta, însă nu şi pe cea a celor din 2011.

"Încercăm să găsim o formulă", a spus Andronescu despre banii neplătiţi celor aproximativ 100 de elevi care au câştigat medalii la olimpiadele de anul trecut.

Totalul premiilor cuvenite olimpicilor din 2011 este de 2,28 milioane lei, potrivit Ministerului Educaţiei.

În 15 august, premierul Victor Ponta declara, referitor la neacordarea de premii pentru olimpicii români, că situaţia este cauzată de o ordonanţă "de pe vremea Guvernului Boc", adăugând: "O vom rezolva".

Fostul premier Emil Boc a acuzat Guvernul Ponta că îşi ascunde "incapacitatea managerială" de a premia olimpicii români la matematică "aruncând vina pe alţii", în condiţiile în care nu există niciun cadru normativ care să interzică alocarea banilor pentru premierea olimpicilor.

Boc a declarat că ordonanţa din 2010 la care a făcut referire premierul Victor Ponta se referă la funcţionarii publici care nu aveau dreptul la premii, şi nici într-un caz la premierea olimpicilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici