Om de afaceri din Buzău, arestat în dosarul de evaziune fiscală cu prejudiciu de 9 milioane de lei

Un om de afaceri din judeţul Buzău a fost arestat preventiv şi alte două persoane sunt cercetate sub control judiciar în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cu prejudiciu de nouă milioane de lei, ei fiind suspectaţi că au făcut achiziţii fictive de piei de animale.

2304 afișări
Imaginea articolului Om de afaceri din Buzău, arestat în dosarul de evaziune fiscală cu prejudiciu de 9 milioane de lei

Om de afaceri din Buzău, arestat în dosarul de evaziune fiscală cu prejudiciu de 9 milioane de lei (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul F.M.M., cercetat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, din cercetări a rezultat că acesta, ca administrator în fapt al unei firme care se ocupă cu achiziţia de piei de animale, a cumpărat astfel de mărfuri de pe piaţa neagră, dar a disimulat operaţiunea, obţinând documente de provenienţă fictivă de la administratorii mai multor societăţi comerciale, cu consecinţa sustragerii de la plata TVA în sumă de peste un milion de euro.

"În această modalitate, a fost spălată o sumă de peste 5 milioane de euro", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în cauză sunt cercetate alte 15 persoane, care au participat la comiterea acestor fapte.

În acest dosar au avut loc, miercuri, percheziţii în judeţele Buzău, Ilfov şi Giurgiu, în urma acestora fiind duse la audieri opt persoane. Dintre acestea, trei au fost iniţial reţinute pentru 24 de ore.

Ulterior, omul de afaceri din Buzău a fost arestat preventiv, joi, de către Tribunalul Buzău, pentru 30 de zile, iar ceilalţi doi reţinuţi - un alt om de afaceri buzoian şi unul din Giurgiu - au fost puşi sub control judiciar, având interdicţia de a părăsi ţara.

Miercuri, 50 de poliţişti, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice - Inspectoratul General al Poliţiei Române, au făcut 12 percheziţii în judeţele Buzău, Ilfov şi Giurgiu, la sedii de firme şi la locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe documente de evidenţă contabilă şi înscrisuri privind acte de comerţ cu piei de animale, cu valoare probatorie în cauză.

Potrivit Poliţiei Judeţene Buzău, printre cei cercetaţi se află doi bărbaţi, în vârstă de 40, respectiv 38 de ani, administratori ai unei societăţi din judeţul Buzău, cu obiect principal de activitate comercializarea de piei de animale.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2012-2014, în ceea ce priveşte relaţia comercială dintre societatea buzoiană, în calitate de client, şi mai multe societăţi din judeţele Giurgiu şi Ilfov, în calitate de furnizori, operaţiunile constând în livrarea de piei de animale au caracter fictiv, mărfurile nefiind livrate către beneficiar, între aceste societăţi circulând efectiv doar facturi, în vederea transmiterii responsabilităţii aferente TVA de plată, rezultată din tranzacţiile comerciale desfăşurate şi în vederea creării unui avantaj fiscal beneficiarului.

Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate au fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume, prin efectuarea mai multor operaţiuni/tranzacţii financiare, constând în depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate, metodă prin care a fost disimulată adevărata natură a provenienţei şi circulaţiei banilor, cunoscând că provin din evaziune fiscală.

Potrivit sursei citate, prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 9.000.000 de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici