OMS recomandă efectuarea obligatorie a şapte vaccinuri, printre care pentru tetanos şi poliomielită

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă efectuarea obligatorie a şapte vaccinuri, pentru difterie, pertusis, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi poliomielită , atrăgând atenţia că scăderea imunizării creşte riscul apariţiei de epidemii.

2129 afișări
Imaginea articolului OMS recomandă efectuarea obligatorie a şapte vaccinuri, printre care pentru tetanos şi poliomielită

OMS recomandă efectuarea obligatorie a şapte vaccinuri, printre care pentru tetanos şi poliomielită (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Experţii OMS au arătat, sâmbătă, la Conferinţa Naţională Actualităţi în Vaccinologie - RoVaccin, organizată de Societatea Română de Microbiologie, că imunizarea nu ar trebui să scadă sub un "pachet de aur" de vaccinuri.

Astfel, er trebuie să fie obligatorie vaccinarea împotriva următoarelor boli difterie, pertusis, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi poliomielită.

La aceste vaccinuri, s-ar putea adăuga cele pentru meningococ, pneumnococ, Haemophilus influenzae, Human Papilloma Virus (HPV), hepatită B şi tuberculoză, în funcţie de posibilităţile ţării respective şi de realităţile din teren.

OMS arată că scăderea imunizării duce la epidemii, precum au fost recent cele de rujeolă şi rubeolă, cu consecinţe grave, inclusiv decese printre copii. Rujeola şi rubeola erau pe cale de a fi eradicate, dar nu s-a reuşit tocmai din cauza refuzului de a vaccina copiii.

Potrivit OMS, specialiştii trebuie să comunice mai bine iar populaţia să caute surse credibile de infromare, nu doar să asculte vocile antivaccinare. Astfel, oamenii ar trebui să ştie că vaccinurile sunt sigure, salvează vieţi şi previn suferinţe inutile.

În prezent, sunt două urgenţe majore de sănătate publică: epidemia de ebola şi reapariţia poliomielitei în Asia şi pericolul ca boală să revină şi pe continentul european.

În Europa, OMS urmăreşte creşterea acoperirii vaccinale la un nivel de peste 95 la sută, nivel considerat singurul care poate garanta eliminarea unor boli precum rujeola şi rubeloa şi menţinerea zonei liberă de poliomielită, în vederea eradicării în următorii ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici