Omul de afaceri Theodor Berna, trimis în judecată pentru evaziune fiscală, pus sub control judiciar

Omul de afaceri Theodor Berna, aflat în arest la domiciliu din decembrie 2014 după ce fusese în arest preventiv într-un dosar în care este trimis în judecată pentru evaziune fiscală, a fost eliberat, fiind plasat sub control judiciar de către judecătorii Curţii de Apel Ploieşti.

1175 afișări
Imaginea articolului Omul de afaceri Theodor Berna, trimis în judecată pentru evaziune fiscală, pus sub control judiciar

Omul de afaceri Theodor Berna, trimis în judecată pentru evaziune fiscală, pus sub control judiciar (Imagine: Shutterstock)

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au decis, luni, înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar pentru omul de afaceri Theodor Berna, care controlează societatea comercială Tehnologica Radion, decizia judecătorilor fiind definitivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Theodor Berna este trimis în judecată, alături de şase persoane fizice şi de mai multe firme, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu calculat de către anchetatori la 100 de milioane de euro.

Berna a fost arestat preventiv în 19 august 2014, iar în luna noiembrie a fost trimis în judecată, alături de inculpaţii Mirela Fodor, Ana Rotundu, Valentin Rarincă, Coca Tănase, Viorel Mirică şi Ervin-Silviu Lupu.

În acelaşi dosar, au fost trimise în judecată mai multe firme controlate de Theodor Berna. Astfel, în dosar au fost inculpate SC Tehnologica Radion SRL, SC Temix Construct SRL, SC Proiect Alfa Capital Constrcut SRL şi SC Teloxim Con SRL, sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Ulterior, în luna decembrie a anului trecut, Theodor Berna a fost plasat în arest la domiciliu.

Valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală este de 111.007.553 lei, iar din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, de 395.785.691 lei, susţin procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, care au instrumentat acest dosar.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru asigurator pe bunurile lui Theodor Berna şi ale firmelor Tehnologica Radion SRL şi Teloxim Con SRL.

Instanţa arăta, în motivarea deciziei de arestare, obţinută de MEDIAFAX, că Theodor Berna a folosit fraudulos propria societate comercială pentru a-şi însuşi bani obţinuţi din simulări de tranzacţii imobiliare sau din evazionarea bugetului statului, avea un mod ingenios şi complex de săvârşire a infracţiunilor şi a atras în lanţul comercial fictiv mai multe firme şi persoane.

Tehnologica Radion a câştigat de-a lungul timpului mai multe contracte cu statul. Astfel, potrivit datelor ZF, constructorul a câştigat numai în 2009 şi 2010 contracte de achiziţii publice de 386 de milioane de euro. Printre principalele contracte câştigate de-a lungul timpului de Tehnologica Radion se numără cele de reabilitare şi întreţinere de străzi sau drumuri în partea de sud a ţării, în judeţe precum Ilfov, Giurgiu sau Dolj.

Următorul termen din acest dosar, aflat pe rolul tribunalului Prahova, a fost stabilit pentru data de 26 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici