ONG-urile consideră că excluderea preşedintelui din procedura de numire a şefilor de parchete este inacceptabilă

Organizaţiile neguvernamentale Freedom House România, Expert Forum (EFOR), Centrul Roman de Politici Europene-CRPE şi Grupul pentru Dialog Social (GDS) transmit că sunt îngrijorate de modificările legilor justiţiei, precizând că excluderea preşedintelui din procedura de numire a şefilor de parchete.

404 afișări
Imaginea articolului ONG-urile consideră că excluderea preşedintelui din procedura de numire a şefilor de parchete este inacceptabilă

ONG-uri: Excluderea preşedintelui din procedura de numire a şefilor de parchete, inacceptabilă

Organizaţiile susţin că actuala procedură de numire şi revocare a şefilor de parchete "a fost singura care a generat premisele unei justiţii penale reale în România, tocmai mulţumită unui mecanism tripartit care oferă contraponderi: Ministrul Justiţiei (reprezentant al Guvernului), Preşedintele României (ales direct de către cetăţeni), CSM format din reprezentanţii magistraţilor".

"Actuala propunere este periculoasa întrucât, pe de-o parte, CSM nu poate decât să spună Da sau Nu unei propuneri venite din partea Ministrului Justiţiei, neputând să aleagă dintre numeroşii procurori din România, iar, pe de altă parte, răspunderea pentru decizie se va putea disipa între membrii Consiliului, care se vor putea ascunde în spatele votului secret. Aşadar, considerăm inacceptabilă excluderea Preşedintelui României din procesul de numire a procurorilor-şefi ai Parchetului General, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Prin menţinerea rolului Ministrului Justiţiei şi excluderea din acest proces a Preşedintelui României - demnitarul român cu cea mai mare legitimitate democratică, ales prin vot direct de către majoritatea cetăţenilor României - s-ar crea un grav dezechilibru", mai precizează ONG-urile.

În ceea ce priveşte trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei, organizaţiile consideră că "este o măsură care ar crea în mod evident premisele imixtiunii politice în puterea judecătorească şi direct în carierele magistraţilor. Inspecţia Judiciară a fost trecută în subordinea CSM tocmai pentru a elibera justiţia de controlul politic la care era supusă înainte de 2004, iar o astfel de măsură nu poate decât să amintească de România din acea perioadă".

Şi alte asociaţii din ţară au criticat modificările anunţate de ministrul Justiţiei.

"România riscă compromiterea luptei împotriva corupţiei, deja slăbită prin decizii politice ale actualei majorităţi parlamentare şi Guvernului, cât şi prin decizii controversate ale Curţii Constituţionale. Atragem atenţia opiniei publice că, odată cu eventuala adoptare a acestei modificări legislative, prevederile privind revocarea Procurorului General şi Procurorului şef DNA vor produce efecte în sensul că ministrul Justiţiei poate propune revocarea acestora, iar CSM poate decide, fără ca Preşedintele României să mai poată interveni. De asemenea, această iniţiativă legislativă intră în contradicţie directă cu angajamentele statului român în cadrul Uniunii Europene şi cu decizia Comisiei Europene privind instituirea şi prevederile Mecanismului de Cooperare şi Verificare", au transmis printr-un comunicat de presă asociaţiile Aradul Civic, CIVICA Iaşi, Evoluţie în Instituţie, Iniţiativa Craiova, Iniţiativa România, Iniţiativa Timişoara, Institutul pentru Politici Publice, Oradea Civică, Corupţia Ucide, Geeks for Democracy, #REZISTENŢA.

Pe de altă parte, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), ONG care activează în domeniul juridic, susţine cele mai multe dintre punctele prezentate de ministrul Tudorel Toader.

"Înţeleg că l-au scos pe preşedinte, dar nu sunt de acord cu ce s-a spus în spaţiul public că a rămas o numire politizată pentru că ministrul propune şi decizia aparţine secţiei pentru procurori. De ce e mai politizată secţia pentru procurori decât Preşedintele României, care putea să cenzureze numirea?", a declarat pentru MEDIAFAX Georgiana Iorgulescu, directorului Centrului de Resurse Juridice (CRJ).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici