Operaţia de separare a siamezelor din Braşov s-a încheiat cu succes

Operaţia de separare a siamezelor din Braşov, efectuată marţi la Spitalul "Marie Curie" din Capitală, a durat aproape două ore şi s-a încheiat cu succes, "fetiţele fiind norocoase, iar mama lor, la fel", a declarat coordonatorul echipei chirurgicale, dr. Radu Spătaru.

422 afișări
Imaginea articolului Operaţia de separare a siamezelor din Braşov s-a încheiat cu succes

Operaţia de separare a siamezelor din Braşov s-a încheiat cu succes (Imagine: Darius Mitrache/Arhiva Mediafax Foto)

La operaţie au participat şapte medici, patru chirurgi, trei anestezişti, dar şi studenţi şi cadre medii, pentru că aceştia din urmă, probabil, "nu vor vedea a doua oară o astfel de operaţie", a mai spus medicul Spătaru.

Coordonatorul echipei care a făcut intervenţia de separare a precizat că fetiţele au fost aduse de la Braşov, luni, în condiţii de deplină siguranţă. Înainte de operaţie, ele au fost evaluate cardiologic, radiologic şi pedriatric.

Operaţia a început la 10:45 şi s-a încheiat la 12:30.

"Fetiţele sunt norocoase, iar mămica lor, la fel. Siamezele erau unite prin partea inferioară a sternului, apendicele xifoid. Operaţia a decurs fără incidente, iar şeful clinicii de terapie intensivă, dr. Radu Tăbăcaru, a recurs deja la detubarea micuţelor", a precizat dr. Spătaru.

Medicul a adăugat că "rămâne un moment mai dificil, respectiv cel post-operatoriu", însă evaluarea de după operaţie arată că starea fetiţelor este bună, iar parametrii biologici, normali.

Întrebat dacă fetiţele au fost răsucite pentru a ajunge amândouă în aceeaşi poziţie, dr. Radu Spătaru a răspuns afirmativ. "Fetiţele au fost răsucite ieri (luni - n. r.), astfel încât să ajungă amândouă în aceeaşi poziţie, respectiv capul şi membrele să ajungă în aceeaşi poziţie. După ce au fost răsucite, s-au luat în braţe", a spus medicul.

Operaţia de marţi a fost realizată într-una dintre sălile noi ale spitalului, unde funcţionează neurochirurgia, pentru că a fost nevoie de două aparate de anestezie. De regulă, într-o sală de operaţie există un singur astfel de aparat.

Medicii nu au putut preciza cât vor mai rămâne fetiţele internate, dar estimează că, în condiţiile în care nu vor apărea probleme speciale, ele ar putea fi externate în 10 zile sau două săptămâni.

La operaţia de separare a siamezelor a fost prezent şi medicul Dimassi Mohamad, care a monitorizat-o pe mamă pe durata sarcinii.

"Am vrut să văd un final frumos, de aceea nu puteam să nu fiu prezent la separarea fetiţelor. Am mai fost în acest spital acum 20 de ani, dar de atunci s-a schimbat foarte mult", a spus acesta.

Întrebat dacă este adevărat că familia fetiţelor i-a cerut să fie naş, dr. Dimassi Mohamad a spus că el a dat câte unul dintre numele fetiţelor - Sarah, respectiv Maia.

Astfel, fetiţele se vor numi Maria Sarah şi Elena Maia.

Siamezele au fost născute prin cezariană, vineri dimineaţă, la Maternitatea Braşov, de o femeie de 33 de ani. Ele cântăresc 4.820 de grame şi sunt unite în zona abdomenului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici