Opinia generalului polonez Jaroslaw Strozyk cu privire la Rusia: Administraţia Putin profită de crizele interne din ţări precum România şi Polonia. Conferinţa MAS

Administraţia Vladimir Putin profită de crizele interne din ţări est-europene precum România sau Polonia, a afirmat, la Conferinţa organizată de Monitorul Apărării şi Securităţii, generalul polonez (r.) Jaroslaw Strozyk.

11931 afișări
Imaginea articolului Opinia generalului polonez Jaroslaw Strozyk cu privire la Rusia: Administraţia Putin profită de crizele interne din ţări precum România şi Polonia. Conferinţa MAS

Opinia generalului polonez Jaroslaw Strozyk cu privire la Rusia: Administraţia Putin profită de crizele interne din ţări precum România şi Polonia. Conferinţa MAS

"Întotdeauna trebuie să analizăm strategiile de securitate şi apărare. În această zonă, analizăm situaţiile din Marea Neagră, Ucraina. Vladimir Putin va folosi orice oportunitate. Diviziunile interne din ţările noastre sunt piese în jocul domnului Putin", a declarat generalul Jaroslaw Strozyk la Conferinţa "Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de securitate şi apărare", organizată de Monitorul Apărării şi Securităţii.

"În privinţa NATO, am auzit discuţii despre Articolul 5 (privind apărarea colectivă -n.red.), aceasta este într-adevăr o întrebare centrală. Recentele atacuri care au vizat rafinării din Arabia Saudită, îmi pun problema în regiunea noastră, adică dacă nu pot apărea astfel de atacuri să spunem la Constanţa ori Ploieşti. Dilemele de acest fel din ţările noastre constituie o sursă prin care Rusia poate polariza", a precizat generalul polonez.

„Polonia nu mai este primus inter pares în NATO, pentru că România i-a luat locul”

Generalul polonez Jaroslaw Strozyk a declarat, joi, în cadrul Conferinţei Monitorului Apărării şi Securităţii, că Polonia nu mai este primus inter pares în cadrul NATO pentru că România i-a luat locul.

„Am venit aici pregătit pentru a felicita România şi pentru a sublinia câteva dintre greşelile Poloniei, pe care le-a făcut în ultima perioadă, dar planurile mi-au fost distruse de discuţiile dumneavoastră din primul panel, unde am auzit că şi dumneavoastră aveţi probleme interne şi nu aţi ajuns la un consens în ţară”, a declarat generalul Jaroslaw Strozyk.

„Într-un interviu pe care l-am avut acum ceva vreme, prima mea apariţia la TV, am fost întrebat care este poziţia Poloniei în NATO, iar eu am răspuns <Polonia nu mai este primus inter pares în cadrul NATO pentru că România ne-a luat locul>, iar acesta a fost şi titlul pe care jurnaliştii l-au pus în urma interviului. Nu greşeam spunând asta”, a subliniat generalul (r) Jaroslaw Strozyk.

De asemenea, acesta a evidenţiat câteva dintre lipsurile Poloniei în materie de securitate: „Între 2016-2016, Strategia Naţională de Apărare a fost complet refuzată, procesul de modernizare a fost complet refuzat. Ministerul Apărării a pornit procesul de achiziţionare a 15 elicoptere din Franţa, după patru ani au primit opt. Armata şi-a dorit, în cadrul acestui program de modernizare, sistemele Patriot, dar minimul necesar era constituit din opt baterii, aşa că Guvernul a achiziţionat două. Statul Major şi-a dorit să achiziţioneze minimum sisteme HIMARS, iar Guvernul a achiziţionat doar unul”.

„Am auzit vorbindu-se despre ameninţările la adresa României, la adresa Israelului, dar trebuie să recunoaştem că regiunea Mării Negre reprezintă punctul de interes al Rusiei”, a subliniat generalul polonez.

„Acest procentaj de 2% din PIB pentru apărare este una dintre cele mai mari minciuni ale NATO. Polonia are acum 2% din PIB pentru apărare, anul viitor vom avea 2,1%. Asta înseamnă 20 de miliarde de euro. Din acest 2% din PIB, 40% merge către salarii şi 20 % către pensii pentru oameni ca mine care au servit în Armată. Deci, nu mai rămâne prea mult pentru modernizare. Pe de altă parte, Germania investeşte 1,3% din PIB în apărare, care înseamnă 15 miliarde de euro, prin urmare de patru ori mai mare decât Polonia. Cred, în consecinţă, că ar trebui să existe posibilităţi diferite pentru naţiunile membre NATO, a concluzionat Jaroslaw Strozyk.

Taguri:
conferinţă,
mas,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici