Oprea către prefecţi: Asiguraţi-vă că oamenii ştiu despre pericolul inundaţiilor, staţi în alertă

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, le-a cerut, duminică, prefecţilor să rămână în stare de alertă şi, împreună cu primarii, să se asigure că populaţia este informată despre pericolul de inundaţii, să nu presupună că oamenii ştiu ce se întâmplă de la televizor.

69 afișări
Imaginea articolului Oprea către prefecţi: Asiguraţi-vă că oamenii ştiu despre pericolul inundaţiilor, staţi în alertă

Oprea către prefecţi: Asiguraţi-vă că oamenii ştiu despre pericolul inundaţiilor, staţi în alertă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Vă rog să vă asiguraţi că populaţia este informată cu privire la pericolul de inundaţii şi măsurile luate de autorităţi. Oamenii poate s-au uitat sau nu la televizor, deci nu plecăm de la presupunerea că ştiu ce se întâmplă. Împreună cu primarii, asiguraţi-vă că oamenii sunt informaţi, mai ales că situaţia este în dinamică", le-a spus prefecţilor viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, în videoconferinţa care a avut loc la MAI.

Oprea a subliniat că prioritatea acţiunii instituţiilor statului trebuie să fie salvarea de vieţi omeneşti, chiar dacă aceasta implică decizii de evacuare a oamenilor din zonele unde viaţa le poate fi pusă în pericol.

Viceprim-ministrul le-a mai cerut prefecţilor să ia măsuri pentru asigurarea produselor de primă necesitate pentru cei care au fost sau urmează să fie evacuaţi, în primul rând apă potabilă.

De asemenea, Oprea a mai cerut ca în localităţile unde sunt afectate liniile de energie electrică, echipele de intervenţie să fie mobilizate rapid pentru remedierea situaţiei.

Potrivit vicepremierului, până la acest moment a avut loc o misiune de salvare a două persoane aflate într-o situaţie critică în localitatea Tîmna, din judeţul Mehedinţi.

Oprea le-a mai spus prefecţilor că a ordonat ca structurile de intervenţie în situaţii de urgenţă să rămână mobilizate şi în stare de alertă şi cere acelaşi lucru şi de la autorităţile locale.

"Vreau să vă asiguraţi că toţi oamenii şi toate resursele pe care le aveţi la dispoziţie sunt mobilizate pentru a trece cu bine de acest moment", a precizat Oprea.

Vicepremierul a mai spus că, din punct de vedere al intervenţiei forţelor Ministerului Afacerilor Interne, vor rămâne în continuare în teren 600 de angajaţi ai MAI.

"Suntem pregătiţi să intervenim în orice moment cu peste 11.000 de oameni şi 530 de mijloace. Rezerva de intervenţie poate fi direcţionată la nevoie, în funcţie de nevoile din teren, în sprijinul comunităţilor grav afectate. În plus, efectivele MAI din judeţele limitrofe celor afectate pot acorda sprijin în orice moment, dacă situaţia operativă o impune", a adăugat Oprea.

Vicepremierul le-a mai spus prefecţilor că oricând, la orice moment, trebuie să raporteze apariţia unor situaţii deosebite, pentru a se putea lua rapid măsurile necesare de la nivel central.

Gabriel Oprea a prezentat, în videoconferinţă, şi situaţia localităţilor afectate de ploile torenţiale. Potrivit ministrului, au fost afectate localităţile Motru, din judeţul Gorj, Podul Grosului, Prunişor şi Bălăciţa, din judeţul Mehedinţi şi Carpen, din judeţul Dolj.

Oprea a mai spus că 65 de localităţi au fost inundate, dintre care zece în localitate Prunişor, cinci în Podul Grosului şi 50 în Bălăciţa, toate din judeţul Mehedinţi.

Ministrul Afacerilor Interne a reamintit că a fost emisă o avertizare cod portocaliu de inundaţii în judeţele Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi şi Timiş şi cod galben în localităţi din nouă judeţe - Mehedinţi Olt, Gorj, Dolj, Caraş-Severin, Sibiu, Timiş, Hunedoara şi Vâlcea. Avertizarea hidrologică a fost emisă până luni, la ora 14.00 şi vizează creşteri de debite şi niveluri, cu depăşirea cotelor de atenţie şi, respectiv, de inundaţie.

De asemenea, ministrul a mai spus că au fost emise actualizări privind precipitaţii extinse în judeţele Vrancea, Galaţi, Bacău, Vaslui şi local în Neamţ, valabile până duminică, la ora 15.00.

În plus, hidrologii au emis o atenţionare cod roşu pe râul Motru şi pe afluenţii acestuia, din judeţul Mehedinţi, în intervalul orar 11.00 - 18.00, a mai spus Oprea în videoconferinţă.

Judeţele Mehedinţi, Gorj, Caraş-Severin, Dolj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Sibiu, Hunedoara, Timiş, Alba şi, parţial, Arad, Bihor, Cluj, Sălaj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Braşov şi Vrancea sunt, până luni la ora 09.00, sub avertizare cod galben de ploi şi vijelii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici