Oprescu: 2.662 de posturi vor fi reduse în Primăria Bucureştiului

Posturile din instituţiile municipalităţii vor fi reduse cu 2.662, disponibilizările făcându-se conform Codului Muncii, a spus Sorin Oprescu la începutul şedinţei CGMB de vineri, în timp ce liderii grupurilor reprezentând partidele politice din Consiliu s-au contrazis privind proiectele în discuţie.

70 afișări
Imaginea articolului Oprescu: 2.662 de posturi vor fi reduse în Primăria Bucureştiului

Oprescu: 2.662 de posturi vor fi reduse în Primăria Bucureştiului (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu a luat cuvântul la începutul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi a explicat că disponibilizările vor începe în mod efectiv la momentul punerii în aplicare a hotărârii Consiliului, dacă aceasta va fi votată vineri

Potrivit edilului şef al Capitalei, numărul posturilor reduse din instituţiile municipalităţii este de 2.662, de la 7.063 la 4.401.

"De acum înainte comisii formate din directori ai direcţiilor vor discuta şi vor pune în aplicare reducerile fizice de posturi împreună cu liderii de sindicat pe baza prevederilor Codului Muncii. Evident nu vor fi reduse posturile mamelor aflate în concediu de creşterea copilului, cele ale bolnavilor incurabili etc.", a mai spus Oprescu.

După intervenţia primarului general s-au înscris la cuvânt liderii grupurilor reprezentând partidele politice din CGMB, pentru a arăta modul în care colegii lor vor vota proiectele aflate pe ordinea de zi a şedinţei.

Potrivit liderului grupului PNL Robert Niţu, consilierii generali PNL nu vor vota proiectele de hotărâre privind reducerea posturilor aparţinând autorităţilor municipale.

"Suntem 55 de oameni care, sub sancţiune penală, trebuie să luăm nişte decizii aberente luate de clanul Băsescu-Udrea-Boc", a spus consilierul PNL Robert Niţu. Acesta a adăugat că, fiind vorba de sancţiuni penale, probabil niciunul dintre consilierii generali nu va părăsi sala de şedinţă "deşi, în mod normal" ar fi trebuit să plece acasă.

Liderul grupului PSD, Doru Giugula, a spus că nici consilierii partidului pe care îl reprezintă nu vor vota proiectele de hotărâre privind reducerea posturilor municipalităţii pe motiv că nu există criterii pentru disponibilizarea efectivă a a angajaţilor.

"Care sunt criteriile pe care urmează să le aplicăm pentru a-i da afară pe angajaţi?", a întrebat Doru Giugula.

Potrivit liderului PSD, prevederile OUG 63/2010 nu pot modifica prevederile Constituţiei şi ale legii organice, în opinia sa ordonanţa fiind "ilegală".

"Prin această ordonanţă se încalcă autonomia publică locală şi se încearcă impunerea unor criterii aberante. Mă supun întru totul prevederilor penale având în vedere că nu voi încălca prevederile Constituţiei şi ale legii organice", a mai spus Giugula.

În replică consilierul PDL, Romeo Pop, a explicat că, în esenţă, "reducerile nu sunt atât de drastice". El a arătat că disponibilizările efective prevăd plecarea unui număr foarte mic de angajaţi. Astfel, de la Administraţia Străzilor vor pleca doar 20 de oameni deoarece în momentul de faţă sunt agajate 510 persoane, iar noua organigramă prevede un număr de 490 de locuri, de la Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane vor pleca 22 de persoane, iar de la Grădina Zoologică alte cinci.

Romeo Pop a mai arătat că, spre exemplu, de la Administraţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor nu vor pleca angajaţi având în vedere că vechea organigramă prevede 298 de posturi, noua organigramă lăsând acestui serviciu un număr de 253, în timp ce numărul total al angajaţilor este de doar 60.

Consilierul PNL Sorin Purcărea, care a luat cuvântul ulterior, i-a replicat lui Romeo Pop, care de profesie este actor, că, având în vedere că până în prezent a avut "numai roluri de cal" ar trebui să nu mai ia cuvântul pentru a susţine "măsuri aberante".

"Eu nu mi-am permis să mă leg de profesia ta, animalule", a fost replica lui Romeo Pop la adresa lui Sorin Purcărea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici