Oprescu, acuzat de revoluţionari că a "răspuns la comenzi" în contextul autorizării unui marş

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost acuzat, sâmbătă, că s-ar fi răzgândit în privinţa traseului unui marş autorizat iniţial pentru ziua de duminică, manifestaţie în care ar fi urmat să fie comemorate victimele mineriadei din iunie 1990.

19 afișări
Imaginea articolului Oprescu, acuzat de revoluţionari că a "răspuns la comenzi" în contextul autorizării unui marş

Oprescu, acuzat de revoluţionari că a "răspuns la comenzi" în contextul autorizării unui marş (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Asociaţia "21 Decembrie 1989" a solicitat, în această săptămână, avizul municipalităţii pentru organizarea unui marş de comemorare a victimele mineriadei din 13-15 iunie 1990. Manifestaţia ar urma să aibă loc duminică, 13 iunie, pe traseul Piaţa Universităţii - Piaţa Romană - Calea Dorobanţi - strada Jean Monnet - Bulevardul Primăverii.

Revoluţionarii şi "Noii Golani" doreau să treacă şi pe strada Jean Monnet, pe care locuieşte fostul preşedinte Ion Iliescu, vinovat pentru victimele din Revoluţia din 1989 şi pentru minieriadele din 1990 şi 1991 în viziunea protestatarilor.

"Într-o primă fază, reprezentanţii municipalităţii au avizat protocolul, iar primarul l-a semnat. Însă, când am primit documentul, pe el apare, sub semnătura iniţială a domnului Oprescu, menţiunea «FĂRĂ JEAN MONET», după care apare o nouă semnătură a primarului general. Noi nu putem să înţelegem de-aici altceva decât faptul că telefoanele de noapte încă funcţionează, iar domnul primar respectă ordinele de a-l proteja pe Iliescu, vinovatul pentru morţii şi răniţii din acele zile", a afirmat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie 1989", Teodor Mărieş, organizatorul marşului de duminică, prezentând şi o copie a protocolului de autorizare.

Mărieş a precizat că Oprescu "a fost răzgândit", din moment ce pe documentul prezentat presei apare de două ori semnătura primarului.

"Noi ne vom vedea de traseul stabilit, pentru că nu considerăm normală revenirea asupra unui document aprobat de reprezentanţii forţelor de ordine şi de şefii altor structuri implicate în această chestiune", a spus Mărieş.

La rândul său, liderul organizaţiei "Noii Golani", George Simion, prezent la conferinţa de presă de sâmbătă, a anunţat că şi reprezentanţii organizaţiei sale vor participa la marşul de duminică, manifestaţia urmând a aduna circa 200 de persoane, membri şi simpatizanţi ai celor două ONG-uri.

Simion a prezentat presei, cu această ocazie, şi procesul-verbal prin care a fost amendat cu 500 de lei pentru tulburarea lansării de carte a lui Iliescu de joi.

Evenimentul de lansare a cărţii lui Ion Iliescu de la Bookfest a fost perturbat, joi, de un incident, după ce mai mulţi tineri reprezentând grupul "Noii Golani" au afişat mesaje împotriva acestuia. Ei au fost îndepărtaţi de forţele de ordine ale complexului Romexpo, Simion fiind scos afară din cu forţa de către unul dintre ofiţerii SPP care-l protejează pe Iliescu.

Simion a spus că intenţionează să conteste documentul, considerându-se amendat pe nedrept. El a mai spus şi că intenţionează să-i facă plângere ofiţerului SPP.

După incidentul de joi, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, a declarat pentru MEDIAFAX că grupul "Noii Golani" nu deţine autorizaţie de marş, pentru duminică, în Capitală, ci doar Asociaţia 21 Decembrie. Mai mult, Militaru a spus că "Noii Golani" nu sunt autorizaţi să participe la marş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici