Oprescu: Cele patru statui au revenit la Universitate, în câteva săptămâni parcarea va fi funcţională

Statuile lui Mihai Viteazul, Gheorghe Lazăr, Spiru Haret şi Heliade Rădulescu au revenit pe locul iniţial de la Universitate, de luni va fi amenajată Piaţa, iar în câteva săptămâni parcarea subterană va fi funcţională, a declarat, sâmbătă, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

397 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Cele patru statui au revenit la Universitate, în câteva săptămâni parcarea va fi funcţională

Oprescu: Cele patru statui au revenit la Universitate, în câteva săptămâni parcarea va fi funcţională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele patru statui, care au stat în Parcul Izvor în perioada lucrărilor la pasajul subteran de la Universitate, au fost mutate, sâmbătă, de Primăria Capitalei pe amplasamentul iniţial de la Universitate.

Primarul Capitalei, prezent la şantierul parcării subterane de la Universitate, a arătat că revenirea statuilor în Piaţa Universităţii reprezintă pasul premergător finalizării lucrărilor la parcare.

"Începând de astăzi, cele patru statui au revenit pe locul lor iniţial. De luni ne apucăm şi amenajăm piaţa şi în câteva săptămâni o să vă invit pe toţi să vedem parcarea funcţională. De asemenea, după ce reamenajăm piaţa, începem să refacem şi trotuarele de vis-a-vis, în baza unui plan integrat pentru reamenajarea acestei zone", a spus Sorin Oprescu.

Primarul Capitalei a precizat că parcarea de la Universitate face parte dintr-o serie de lucrări care vizează crearea de noi locuri de parcare în zona centrală şi eliberarea spaţiilor pe care în acest moment sunt parcate autoturisme.

"Tot aici în zonă urmează să demarăm lucrările la parcarea de pe Edgar Quinet, la cea de lângă Cişmigiu, în Piaţa Valter Mărăcineanu, dar şi la cele de lângă Sala Palatului", a mai spus edilul şef al Capitalei.

Directorul Direcţiei Investiţii din Primăria Capitalei, Bogdan Hreapcă, a precizat că realizarea parcării de la Universitate va pune la dispoziţia bucureştenilor 420 de locuri de parcare pentru autoturisme şi 20 pentru motociclete, investiţia fiind realizată în parteneriat public-privat.

"Zilele urmatoare începem amenajarea la suprafaţă, iar în paralel lucrăm şi la finalizarea parcării, ceea ce înseamnă finisajele şi dotările care au mai rămas de făcut. În câteva săptămâni o să fim gata cu totul", a spus Bogdan Hreapcă.

În prezent, structura parcării a fost terminată în întregime şi se lucrează la finisajele interioare, rampele de acces şi amenajarea de suprafaţă.

Operaţiunile de mutare a statuilor şi de reamplasare a lor la Universitate au început sâmbătă dimineaţă. Statuile au fost aduse din Parcul Izvor pe traseul strada Izvor - Bulevardul Libertăţii - Piaţa Constituţiei - Bulevardul Unirii - Bulevardul I.C. Brătianu - Piaţa Universităţii.

Cele patru statui au fost reaşezate pe amplasamentul de la Universitate cu un utilaj agabaritic.

Circulaţia rutieră pe bulevardele Carol I şi Regina Elisabeta, între Piaţa Universităţii şi Calea Victoriei, a fost restricţionată pentru a permite aducerea statuilor la Universitate.

În timpul restricţiei de trafic, pe Bulevardele Carol I şi Regina Elisabeta, între Piaţa Universităţii şi Calea Victoriei, circulă doar autovehiculele de transport în comun ale RATB.

Totodată, troleibuzele care trec prin zona Universităţii au, sâmbătă, trasee scurtate, întrucât alimentarea cu energie electrică este oprită pe Bulevardul Regina Elisabeta, între strada Academiei şi Piaţa Universităţii. Astfel, troleibuzele liniilor 61, 69, 91 întorc la Piaţa Operei, iar cele ale liniilor 66, 70, 85, 90, 92, la Piaţa Rosetti. Pentru preluarea călătorilor, sâmbătă funcţionează linia navetă de autobuze 690, între Piaţa Pache Protopopescu şi Piaţa Operei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici