Oprescu despre afirmaţiile Inspectoratului de Stat în Construcţii privind Pasajul Basarab: Să mă mai lase, să citească bine legea

Edilul Capitalei a declarat sâmbătă, în legătură cu afirmaţiile reprezentanţilor ISC potrivit cărora Pasajul Basarab nu poate fi pus în funcţiune pentru că nu s-a făcut recepţia finală, că aceştia trebuie să citească mai bine legea şi că "toată viaţa au pus piciorul pe frână să nu se termine nimic".

926 afișări
Imaginea articolului Oprescu despre afirmaţiile Inspectoratului de Stat în Construcţii privind Pasajul Basarab: Să mă mai lase, să citească bine legea

Oprescu despre afirmaţiile Inspectoratului de Stat în Construcţii privind Pasajul Basarab: Să mă mai lase, să citească bine legea (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Întrebat, la deschiderea podului pentru pietoni, cum comentează faptul că reprezentanţi ai Inspectoratul de Stat în Construcţii susţin că Pasajul Basarab nu poate fi dat în folosinţă pentru că nu s-a făcut recepţia finală a lucrării, primarul Sorin Oprescu a spus: "Să mă mai lase. Să mă mai lase, să citească bine legea. Să mă mai lase cu prostii. Toată viaţa au pus piciorul pe frână să nu se termine absolut nimic. Era cineva inconştient să dea drumul la astea".

Primăria Capitalei a precizat, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că Pasajul Basarab a fost supus tuturor testelor prevăzute de legislaţia în vigoare, rezultatele acestora confirmând siguranţa şi stabilitatea acestuia în cele mai dificile condiţii de exploatare.

Toate aceste teste au fost confirmate de către proiectanţi, consultanţi şi specialişti de renume în domeniu din România şi Spania şi consemnate în rapoartele pe care aceştia le-au înaintat către Comisie. "În acest moment, Pasajul Basarab este 100% sigur pentru punerea în exploatare", arată Primăria Capitalei.

Municipalitatea susţine că în Regulamentul de recepţie a lucrărilor de construcţie aprobat prin HG 273/1994, cu modificarile ulterioare, la articolul 3 se arată că recepţia lucrărilor de construcţii de orice categorie se realizează în două etape: recepţia la terminarea lucrărilor şi recepţia finală, la expirarea perioadei de garanţie.

Potrivit articolul 8, alineatul 2, "reprezentanţii proiectantului şi ai ISC nu pot face parte din Comisia de recepţie, aceştia având calitatea de invitat, numai la cele două faze de recepţie, a precizat Primăria Capitalei.

"Recepţia finală este convocată de investitor în cel mult 15 zile după expirarea perioadei de garanţie. Perioada de garanţie este cea prevăzută în contract", potrivit municipalităţii.

Procesul verbal de punere în folosinţă şi dare în exploatare a Pasajului Basarab s-a făcut în baza articolului 31 din acelaşi Regulament, care nu prevede obligativitatea investitorului de a invita reprezentanţii ISC. În acest articol se precizează că "procesul verbal de predare-primire încheiat în aceste condiţii nu este un proces-verbal de recepţie pentru partea de lucrare în cauză, dar investitorul poate cere înscrierea în procesul verbal de recepţie, întocmit la terminarea lucrării în întregime a tuturor viciilor ascunse şi a celor decurgând din executarea necorespunzatoare", a precizat Primăria Capitalei.

"În consecinta, reprezentanţii ISC demonstrează încă o dată că nu cunosc legislaţia, regulamentele şi normativele care stau la baza activităţii lor de zi cu zi", a adăugat sursa citată.

Municipalitatea mai arată că, potrivit legislaţiei în domeniul construcţiilor din România, "una din cele mai restrictive din Europa", ISC participă, pe parcursul lucrării, la toate fazele determinante pe care aceştia le aleg din programul de asigurare a calităţii.

"Deşi reprezentanţii ISC au participat, în aceste conditii, la peste 80 de faze alese de ei înşişi, pentru această fază aceştia nu şi-au exprimat dorinţa de a participa. La toate fazele determinante din program la care au participat, alături de ceilalţi specialişti, inspectorii ISC au constatat în totalitate calitatea corespunzătoare a lucrărilor, neexistand nicio observaţie în legatură cu cele verificate", se mai arată în comunicatul Primăriei Capitalei.

Totodată, municipalitatea precizează că documentele în integralitatea lor pot fi oricând verificate de către toate instituţiile abilitate.

"Apreciem că afirmaţiile acestor funcţionari demonstrează că nu sunt altceva decât nişte umile şi jalnice marionete ale jocurilor murdare prin dezinformările lor. Aceşti oameni nu conştientizează că aruncă în derizoriu efortul imens făcut de autoritatea locala şi de sute de oameni pentru realizarea unui obiectiv de o asemenea anvergură. Din păcate, ei dezonorează şi afectează prestigiul unei instituţii ca Inspectoratul de Stat în Construcţii şi a Ministerului care îl coordonează", a conchis municipalitatea.

Primăria Capitalei nu a comunicat Inspectoratului de Stat în Construcţii încheierea lucrărilor la Pasajul Basarab, deschis pentru vizitare sâmbătă, iar recepţia investiţiei este condiţionată de un raport de evaluare tehnică solicitat de ISC proiectantului structurii de rezistenţă a pasajului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici