Oprescu: Nu se pot reabilita străzile la temperaturi mai mici de zece grade Celsius

Primarul Capitalei Sorin Oprescu afirmă că normativele tehnice nu permit realizarea lucrărilor de reabilitare a străzilor la temperaturi mai mici de zece grade Celsius, singura soluţie în acest moment fiind astuparea gropilor cu mixturã stocabilă rece.

216 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Nu se pot reabilita străzile la temperaturi mai mici de zece grade Celsius

Oprescu: Nu se pot reabilita străzile la temperaturi mai mici de zece grade Celsius (Imagine: Mihai Spiridonica/Mediafax Foto)

Primarul General, Sorin Oprescu, a arătat, în cadrul Comandamentului de iarnă, desfăşurat duminică, faptul că în urma cãderilor masive de zãpadã din ultimele sãptãmâni, firmele de întreţinere au intervenit pe 28 de mari artere şi strãzi din Capitalã pentru plombarea cu mixtură stocabilã rece a gropilor apãrute în carosabil, se arată într-un comunicat remis presei de către administraţia municipală.

Sorin Oprescu a subliniat că, şi în acest an, cele mai multe neconformităţi au apãrut pe strãzile şi arterele reabilitate în urmã cu opt ani, ultimele lucrãri de infrastructurã în cazul a 16 dintre cele 28 de artere şi străzi fiind fãcute în anul 2004. Numărul acestora a scăzut faţă de 2011, când, în urma inventarului întocmit de Administraţia Străzilor, au fost înregistrate 49 de străzi cu gropi. Şi în 2011 cele mai multe gropi dintre cele apãrute în carosabil, dupã perioada de iarnã, s-au înregistrat pe strãzile reabilitate ultima oarã în perioada 2004 - 2008.

Primarul Capitalei a subliniat faptul ca normativele tehnice nu permit realizarea lucrărilor de reabilitare la temperaturi mai mici de zece grade Celsius, singura soluţie în acest moment fiind astuparea gropilor cu mixturã stocabilã rece, astfel încât sã nu fie pusã în pericol siguranţa circulaţiei. Imediat ce vremea se va încălzi vor fi demarate lucrările de tratare a fenomenelor de faianţare şi fisuri importante care ar putea genera alte daune majore precum dislocarea unor părţi din carosabil.

La rândul său, Elena Diaconu, profesor în cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, citată în comunicatul de presă, spune că o comparaţie între modul de comportare al drumurilor din România faţă de cel al străzilor din alte ţări europene ca Franţa sau Austria nu este potrivită. Astfel, climatul specific din România, cu temperaturi de + 60 de grade Celsius la nivelul solului în timpul verii şi -25 de grade pe timpul iernii produce dilataţii şi contracţii foarte mari, lucru care conduce la degradarea accentuată a asfaltului. De asemenea, Elena Diaconu a arătat că în urma controalelor şi expertizelor privind mixturile asfaltice folosite în Bucureşti, s-a constatat calitatea conformă a acestora.

În ceea ce priveşte contractele de întreţinere multianuală, primarul general a explicat că primul contract de acest fel pentru strãzile aflate în administrarea Primăriei municipiului Bucureşti, prin Administraţia Strãzilor, a fost încheiat în anul 2005, derulându-se în perioada 2005 – 2010 şi incluzând un număr de o sută de străzi. Legislaţia în domeniul achiziţiilor publice din acel moment (OG 60/2001) nu permitea încheierea contractelor multianuale, motiv pentru care a fost promovataăo hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti ce conţinea documentaţia de atribuire care a stat la baza contractului de întreţinere multianualã a străzilor reabilitate în perioada 2000-2004.

În anul 2006, prin apariţia OUG 34/2006, s-a prevazut şi posiblitatea încheierii acordurilor cadru pe perioada maximã de patru ani. Astfel, în toamna anului 2010, Administraţia Strãzilor a demarat procedura de achiziţie publicã privind încheierea unui acord cadru pentru întreţinerea multianualã a strãzilor (Întreţinerea şi administrarea unor strazi din Municipiul Bucuresti pe durata de patru ani). Licitaţia s-a finalizat prin semnarea acordului cadru în prima parte a lunii aprilie 2011, în acesta fiind incluse 204 străzi.

Primarul general a precizat ca acordul cadru stabileşte doar elementele esenţiale, respectiv preţuri şi obiect, urmând ca în funcţie de necesitatea execuţiei lucrãrilor şi de resursele bugetare alocate sã se încheie şi contractele subsecvente.

"Mai mult, toate anunţurile de licitaţie, aferente acordurilor cadru de întreţinere încheiate au fost verificate de ANRMAP (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice) şi apoi
publicate atât în SEAP (site-ul pe care sunt publicate anunturile de achizitie publicã) cât şi în JOUE (jurnalul oficial al Uniunii Europene), fiind vorba despre o licitaţie internaţională. Prin urmare, la aceastã licitaţie au fost invitaţi să participe atât operatori economici din România, cât şi din spaţiul european. În cadrul acestor contracte de întretinere multianuale gãsim două categorii de lucrãri: Lucrari initiale care constau în lucrãri de reparaţii şi lucrãri de reabilitare ce au o perioada de garanþie de 1 an respectiv 2 ani, timp în care pe aceste strãzi nu se executã alte tipuri de lucrãri, iar orice defecþiune care apare este remediatã de constructor pe cheltuiala sa", arată sursa citată.

Lucrări de întretinere care reprezintã operatiuni de reparaţii a fisurilor, a crăpăturilor, suprafeţelor deteriorate, precum şi menţinerea planeităţii şi capacităţii portante la nivelul la care s-a recepţionat strada dupã reabilitare.

Asa cum a explicat primarul general, valoarea estimată a pachetelor aferente celor şase sectoare reprezintă valoarea estimatã în funcţie de cantitatea minimã şi maximã de lucrãri prevazute a se executa si nu preţul ferm al contractului. Astfel, în baza acordului cadru semnat în 2011, ASB va încheia contracte subsecvente numai în funcþie de necesitatea lucrãrilor care este datã de expertiza tehnicã şi de bugetul alocat.

De exemplu, pentru pachetul 1, a fost estimata valoarea minima de 93.965.809 RON si valoarea maxima de 281 897 426 ron. Atribuirea s-a facut la valoarea minima, iar, dupa efectuarea reparatiilor s-au platit doar 28 milioane lei. Pentru pachetul 2 a fost estimată valoarea minimă de – 90.254.965 de lei şi valoarea maximă de 270.764.895 de lei. Atribuirea s-a făcut la valoarea minimă, iar, după efectuarea reparaţiilor s-au plătit doar 13 milioane lei. La fel şi pentru celelalte patru pachete, pentru care s-au plătit nouă milioane RON (pachetul 3), 25 milioane RON (pachetul 4), şapte milioane RON (pachetul 5), respectiv şase milioane RON (pachetul 6).

CGMB îi cere primarului Sorin Oprescu să convoace o şedinţă pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă pe tema licitaţiilor pentru asfaltarea din Bucureşti, a anunţat, duminică, viceprimarul Capitalei Mircea Raicu (PDL), arătând că Oprescu este vinovat de situaţia dezastruoasă a străzilor.

Mircea Raicu a precizat, într-o conferinţă de presă, că în 2004 municipalitatea a încheiat cu firme contracte de întreţinere a străzilor, iar Bucureştiul nu a mai avut probleme cu infrastructura stradală deoarece drumurile erau întreţinute de aceste companii.

Potrivit lui Raicu, Sorin Oprescu a reziliat aceste contracte în 2008 pe motiv că sunt costisitoare şi a cheltuit în 3 ani pentru întreţinerea străzilor mai mult decât Traian Băsescu şi Adriean Videanu în perioada 2000 -2008.

"Oamenii trebuie să ştie că pentru această situaţie dezastruoasă a străzilor este vinovat Sorin Oprescu. Cum este posibil să renunţe la contracte deosebit de avantajoase şi să plătească sume mai mari?", a afirmat Raicu.

El a mai spus, în legătură cu ancheta Consliului Concurenţe privind licitaţiile pentru astfaltarea din Bucureşti, că valoarea licitaţiilor "trucate" se ridică la 347 milioane de euro şi că vinovată este Alina Roman, directorul Administraţiei străzilor, "o apropiată a lui Sorin Oprescu".

Raicu a precizat că Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) nu se ocupă de licitaţiile publice şi nu a făcut decât să asigure banii, iar cei care încheie contractele sunt ordonatorii de credite, şi anume Sorin Oprescu şi Alina Roman.

"CGMB solicită primarului general covocarea unei şedinţe pe ordinea de zi aflându-se înfiinţarea de comisii de anchetă la Administraţia străzilor, APAB şi direcţia de contracte a Primăriei Capitalei. CGMB solicită demiterea directorului Administraţiei Străzilor, Alina Roman, pentru management dezastruos", a spus Raicu.

El a susţinut că "Sorin Oprescu a instalat în Primăria Capitalei o camarilă rapace".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici