Oprescu: Păstrăm subvenţia pentru toţi bucureştenii, preţul gigacaloriei va fi 100 de lei plus TVA

Municipalitatea a decis să păstreze subvenţia la energia termică pentru toţi bucureştenii, preţul pe care îl vor plăti aceştia pentru gigacalorie va fi de 100 de lei plus TVA, efortul bugetar pentru acoperirea ajutorului fiind estimat la aproximativ 226 de milioane de lei, a spus primarul Capitalei.

90 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Păstrăm subvenţia pentru toţi bucureştenii, preţul gigacaloriei va fi 100 de lei plus TVA

Oprescu: Păstrăm subvenţia pentru toţi bucureştenii, preţul gigacaloriei va fi 100 de lei plus TVA (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Edilul şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea a decis să păstreze subvenţia la gigacalorie pentru toţi bucureştenii.

Oprescu a precizat că preţul plătit de bucureşteni la gigacalorie va fi de 100 de lei plus TVA, diferenţa urmând să fie acoperită din bugetul municipalităţii.

"În urma unei analize serioase a specialiştilor din echipa mea, am decis să suportăm subvenţia la gigacalorie şi în această iarnă pentru toţi bucureştenii. Am luat această decizie chiar dacă vom face un efort bugetar suplimentar, pentru că şi aşa oamenii trăiesc vremuri grele. Şi ca să nu mai existe niciun fel de speculaţie, preţul gigacaloriei rămâne de 100 de RON plus TVA. La o primă estimare, efortul bugetar va fi de 226 milioane de RON, până la sfârşitul iernii, adică aproximativ 52 milioane de euro în folosul cetăţenilor Capitalei", a declarat Sorin Oprescu.

Efortul bugetar pentru acoperirea subvenţiei la gigacalorie a fost estimat la 226 de milioane de lei, respectiv aproximativ 52 de milioane de euro, a adăugat Oprescu.

Primarul Capitalei a subliniat însă că municipalitatea trebuie să rezolve problema RADET, despre care a reafirmat că este o "gaură neagră".

El a precizat că în luna noiembrie va prezenta un raport despre RADET, dar şi un plan de reorganizare a regiei, astfel încât de anul viitor să nu mai existe aceste probleme.

Oprescu a mai spus că practic reorganizarea RADET a început de un an de zile, dar că mai întâi trebuie făcută o evaluare, lucru care s-a întâmplat deja, raportul urmând să fie prezentat luna viitoare.

"În plus, am datoria faţă de cetăţenii Capitalei să rezolv odată pentru totdeauna situaţia cu această «gaura neagră» care se numeşte RADET. Unii s-au supărat când am denumit RADET-ul o gaură neagră, însă asta este realitatea. Este o situaţie care se perpetuează de 20 de ani şi ea trebuie rezolvată. În acest sens, în luna noiembrie am să prezint Consiliului General un raport şi un proiect de reorganizare a serviciului, pentru ca această stare de incertitudine să se încheie. Vreau ca anul viitor să nu mai avem această problemă", a precizat primarul general.

Întrebat dacă este vorba despre o privatizare a RADET, Oprescu a spus că mai degrabă este vorba de concesiune, aceasta fiind una dintre soluţiile propuse de evaluatori.

Edilul şef al Capitalei a afirmat că odată cu concesionarea RADET va fi eliminată subvenţia plătită de municipalitate pentru gigacalorie.

Consilierii generali au aprobat, în 29 septembrie, majorarea preţului la gigacalorie de la 119 la 124 de lei, ca urmare a creşterii TVA de la 19 la 24 la sută.

În Capitală, preţul de facturare al energiei termice furnizate populaţiei a fost aprobat în luna octombrie 2007 la nivelul sumei de 119 lei pe gigacalorie, cu TVA. Ca urmare a modificărilor aduse de OUG 58/2010 şi a creşterii cotei TVA la 24 la sută, preţul unei gigacalorii va fi de 124 de lei.

Totodată, consilierii generali au respins proiectul privind strategia energetică a municipiului Bucureşti, care avea în vedere acordarea subvenţiilor la căldură diferenţiat în funcţie de veniturile cetăţenilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici