Oprescu: Primăria îşi face datoria cu vârf şi îndesat faţă de sistemul sanitar. Acum construim spitale

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, joi, că municipalitatea îşi face datoria cu vârf şi îndesat faţă de sistemul sanitar, suportă tot ce înseamnă cheltuielile de întreţinere ale celor 19 spitale preluate, iar acum începe construirea de unităţi medicale noi, la Foişor, Gomoiu şi Colentina.

179 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Primăria îşi face datoria cu vârf şi îndesat faţă de sistemul sanitar. Acum construim spitale

Sorin Oprescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Edilul a fost prezent, joi, la începerea lucrărilor de extindere, reconstrucţie şi modernizare a Spitalului Foişor.

Această unitate sanitară, singura de ortopedie din ţară, ar urma să devină, în doi ani, cea mai modernă unitate monospecialitate de profil din România, printr-un proiect de reconstrucţie, reamenajare şi modernizare lansat de Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), în valoare de 141.826.067,55 lei.

Potrivit iniţiatorilor, Spitalul Foişor devine, prin acest proiect, prima unitate sanitară de stat care se va construi după mai bine de jumătate de secol.

"Sper ca acest spital să fie gata într-un an şi jumătate, maximum un an şi nouă luni. Eu sper să putem să mergem mai devreme. Noi am aşezat banii, i-am pus deoparte pentru anul ăsta, 141 de milioane de ron. Apoi, urmează Spitalul Gomoiu, care începe la fel şi va fi spital pentru copii şi ambulatoriu. Apoi, este în licitaţie şi Spitalul de la Colentina şi, în felul ăsta, credem noi că PMB îşi face datoria cu vârf şi îndesat faţă de sistemul sanitar, mai ales că primăria, la cele 19 spitale (preluate în administrare - n.r.), suportă tot ce înseamnă cheltuielile de întreţinere, cu rugămintea, şi nu numai rugămintea, de a regăsi banii pe care îi economisesc de la Casă, fiindcă primăria suportă sumele astea, pentru materiale sanitare. Până acum, spitalele primăriei nu au avut lipsuri acute sau perioadă de inconstanţă în ceea ce priveşte medicamentele şi materialele sanitare şi sper să nu aibă", a declarat primarul general.

Sorin Oprescu a mai spus că Spitalul Foişor ar putea avea şi un heliport, pentru aducerea bolnavilor în timp util, de la distanţe mari.

Proiectul "Reconstructia, reamenajarea, modernizarea şi echiparea Spitalului Clinic de Ortopedie -Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor" vizează extinderea unităţii sanitare actuale de la 4.000 de metri pătraţi la 17.000 de metri pătraţi, numărul de paturi urmând să crească de la 119, în prezent, la 247, a precizat managerul Spitalului Foişor, prof. dr. Cristian Stoica.

De asemenea, în noul spital vor funcţiona, în total, opt săli de operaţie, faţă de cinci, câte sunt în prezent. "Dar cel mai important este că se va introduce sistemul de preanestezie, prezent fecvent în spitalele din SUA. Este vorba despre faptul că, în timp ce un pacient este în sală, un altul este pregătit pentru operaţie, adică primeşte preanestezia. După ce s-a încheiat operaţia, patul pe care a stat bolnavul va fi coborât într-o sală specială, unde este curăţat şi dezinfectat, iar apoi este readus în blocul operator, pentru bolnavul pregătit de intervenţie. De asemenea unitatea de ATI va aduce puţin aer de Franţa, adică va avea supraveghere centralizată, iar pacienţii vor fi separaţi prin paravane, doi câte doi", a mai spus Stoica.

În Spitalul Foişor cu structura actuală sunt internaţi, anual, în jur de 9.000 de pacienţi, iar alţi 10.000 sunt trataţi în ambulatoriu. "Odată cu extinderea spitalului, numărul internărilor va creşte, dar noi urmărim, în special, creşterea calităţii", a subliniat managerul unităţii sanitare.

Cu acelaşi prilej, directorul de la Foişor s-a declarat mulţumit de preluare spitalului de către municipalitate. "Începand cu 2009, odată cu preluarea noastră de către municipalitate, pot mulţumi că am fost preluaţi. Spitalul Clinic Foişor a fost modernizat şi a beneficiat de echipamente de ultimă generaţie, devenind astfel printre cele mai moderne unităţi de ortopedie din Europa de Est, capabil de pâna la 30 de interventii chirurgicale pe zi, din care multe de mare complexitate. Din păcate, Casa (de Asigurări de Sănătate - n.r.) ne decontează numai 20 de intervenţii pe zi, aşa că trebuie să ne rezumăm la aceste cifre", a spus managerul Stoica.

Potrivit acestuia, jumătate dintre pacienţii trataţi în spital provin din Bucuresti, iar restul, din ţară. Aproape 40 la sută din totalul intervenţiilor de endoprotezare din Capitală sunt realizate în Spitalul Foişor, în primele luni ale lui 2013 fiind deja efectuate 500.

La Foişor sunt realizate intervenţii chirurgicale de mare complexitate, cum ar fi revizii endoprotetice, deformaţii vertebrale (scolioze, cifoze) tumori osoase şi de părţi moi, tuberculoză osteoarticulară. Unitatea efectuează, de fapt, intervenţii din tot spectrul ortopedic, inclusiv tumori de toate felurile, dar şi de chirurgie conservatoare şi intervenţii minim invazive, endorpotezare în tumori, revizii endotortetice sau chiar revizii la revizii.

Tot la Foişor se află Registrul naţional de endoprotezare, prin care spitalul este interconectat la lumea medicală internaţională, dar şi o bancă de os.

În 2012, la acest spital au fost realizate 3.000 de intervenţii chirurgicale, dintre care cel puţin 1.000 - de endoprotezare articulare (implant proteză articulară - umăr, genunchi, şold etc.)

În unitate funcţionează şi un sistem unic în România (NIM Eclipse Nerve Monitorig System), indicat in special in chirurgia cu grad ridicat de risc neurologic.

Printre echipamentele de top ale unităţii sanitare achiziţionate de ASSMB se numără: staţie mobilă tip microscop chirurgical, aparate cu ultrasunete pentru extragerea protezelor în cazul reviziilor, dispozitive cu radiofrecvenţă şi microunde pentru ablaţia tumorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici