Oprescu: Primăria nu este de acord cu propunerea ca taxiuri din Ilfov să opereze permanent în Capitală

Primarul Sorin Oprescu a declarat, joi, că municipalitatea nu este de acord cu propunerea ca un număr de taxiuri din judeţul Ilfov să opereze permanent în Bucureşti şi a mulţumit Parlamentului pentru că a scos de pe ordinea de zi proiectului de modificare a noii Legi a taximetriei.

1637 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Primăria nu este de acord cu propunerea ca taxiuri din Ilfov să opereze permanent în Capitală

Oprescu: PMB nu este de acord cu propunerea ca taxiuri din Ilfov să opereze permanent în Capitală

"Concret, Primăria Muncipiului Bucureşti nu este de acord cu propunerea ca un număr de taxiuri din judeţul Ilfov să opereze permanent în Bucureşti, această prevedere fiind trecută în proiectul de modificare a noii Legi a taximetriei", a spus primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Edilul şef a a subliniat că, în prezent, în Bucureşti, operează un număr de 1.600 de taxiuri din Ilfov, acest lucru fiind considerat un abuz care realizează o concurenţă neloială celor care îşi desfăşoare activitatea în localitatea în care sunt autorizaţi, adică în Bucureşti.

Potrivit primarului general, în prezent, în Capitală, sunt aproximativ 8.500 de autorizaţii de taxi valabile din anul 2010.

"Legea spune că se pot acorda patru autorizaţii de taxi la 1.000 de locuitori. Există un număr mare de bucureşteni care în perioada de criză neavând altă sursă de venit vor să presteze activitatea de taximetrie", a mai spus Oprescu, arătând că atâta timp cât nu va fi reglementată funcţionarea taxiurilor din judeţul Ilfov nu poate rezolva problema celor care îşi doresc să se autorizeze ca taximetrişti în Bucureşti.

Edilul şef a dat exemplu localităţi în care la 7.000 de locuitori reprezentanţii autorităţilor publice au eliberat 192 de autorizaţii, când în mod normal ar fi trebuit eliberate 28 de asemenea documente.

"Eu doar sesizez organele de control, cât şi legiutorul asupra unor abuzuri care dacă nu vor fi reglementate, vor crea mari deservicii taximetriei în Capitală şi bucureştenilor care folosesc acest serviciu de transport. Cer imperativ autorităţilor de autorizare, primarilor şi Consiliilor Locale să verifice numărul de autorizaţii eliberate şi să intre în legalitate", a spus Oprescu.

Oprescu a explicat că până nu va fi reglementat acest aspect cetăţenii nu vor putea fi protejaţi de abuzuri.

Totodată, primarul Capitalei a mai arătat că municipalitatea este împotriva "închirierii autorizaţiilor de taximetrie", precizând că este imperios necesar ca leguitorul să elimine din lege prevederile "care creează premisele sclaviei în taximetrie".

"Închirierea autorizaţiilor de taximetrie şi transferul de la unul la altul al acestora face ca niciodată o autorizaţie să nu mai devină liberă, ceea ce duce la fenomenul sclaviei în taximetrie", a arătat edilul şef, explicând că toate procedurile prin care taximetriştilor le sunt cerute sume la sfârşitul zilei pentru păstrarea autorizaţiilor sunt nelegale.

"Oamenii aceştia sunt manipulaţi de cei care deţin, din urmă, zeci de autorizaţii. Da, este sclavie în taximetrie, pentru că dacă şoferii nu aduc la sfârşitul zilei o anumită sumă de bani, întotdeauna se găseşte cineva să-i înlocuiască", a mai spus Oprescu.

Primarul Capitalei: Nu Oprescu dă limita minimă a tarifului de taxi

"Nu Oprescu dă limita minimă a tarifului de taxi. Consiliul General al Municipiului Bucureşti dă limita maximă a acestui tarif pentru a feri cetăţenii de abuzuri, pentru că obligaţia municipalităţii este de a proteja cetăţenii împotriva abuzurilor, legile nedând posibilitatea autorităţilor locale să stabilească tariful minim", a spus Sorin Oprescu, în replică la acuzaţiile care i se aduc din rândul taximetriştilor, potrivit cărora "primarul general nu vrea să mărească tariful la taxi".

Primarul Capitalei a afirmat că tariful este stabilit de companiile de taxi din piaţă, actuala legislaţie nepermiţând taximetriştilor independenţi să-şi spună părerea în privinţa tarifului minim.

"Actuala legislaţie nu-i permite taximetristului independent să-şi spună părerea asupra unui preţ şi să lucreze pe tariful stabilit de el. Ci îl obligă să se ducă la dispecerat să ia preţul pe care îl stabileşte dispeceratul", a arătat Oprescu, precizând că acest sistem duce la evaziune fiscală, la negocierea preţului cu clientul şi nu în ultimul rând la refuzul taximetristului de a nu onora cetăţenii, precum şi la neutilizarea aparatului de taxat sau chiar înşelarea clientului.

Oprescu a dat exemplu companiei Cobălcescu care a cerut la un moment dat majorarea tarifului la 1,7 lei/kilometru (de la 1,4 lei-n.r.), primăria aprobând acest tarif, însă, ulterior cetăţenii au migrat la companiile mai ieftine şi inclusiv taximetrişti afiliaţi către dispeceratul Cobălcescu plecând la alte companii cu preţuri mai mici.

Totodată, primarul Capitalei a mai arătat că noua Lege a taximetriei ar trebui să prevadă doar posibilitatea ca firmele de taxi să lucreze cu conducători auto atestaţi profesional şi numai pe bază de contract de muncă, nu ca în prezent pe bază de contract de prestări servicii sau contracte de asociere în participaţiune.

"Pentru creşterea siguranţei circulaţiei şi respectarea legislaţiei muncii, am cerut ca programul de lucru al taximetriştilor să fie de maxim opt ore pe zi, cu menţiunea că această condiţie trebuie să fie înscrisă obligatoriu în contractul de muncă, deoarece, în prezent, unii lucrează mai mult de opt ore, iar patronii le trec în cartea de muncă doar două ore", a mai spus Oprescu, arătând că în aceste cazuri taxele la stat nu sunt plătite la valoarea lor adevărată, iar în momentul când aceşti oameni vor ajunge la pensie nu vor putea beneficia de pensii pe măsura activităţii prestate.

Edilul şef al Capitalei a arătat că îşi doreşte ca proiectul noii Legi a taximetriei "să ţină seama de realitatea din stradă" şi să nu fie redactat "la comanda unor proprietari de firme de taxi", prin diverse grupuri de interese.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici