Oprescu: Violenţa domestică nu se stinge aşa uşor, trebuie să ajutăm femeile agresate

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat, duminică, la deschiderea unui centru pentru victimele de agresiuni domestice, că "de obicei genul acesta de violenţă nu se stinge aşa uşor", astfel că municipalitatea încearcă să le ajute, să le protejeze, garantând confidenţialitatea cazurilor.

1214 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Violenţa domestică nu se stinge aşa uşor, trebuie să ajutăm femeile agresate

Oprescu: Violenţa domestică nu se stinge aşa uşor, trebuie să ajutăm femeile agresate (Imagine: Shutterstock)

"De obicei genul acesta de violenţă nu se stinge aşa de uşor, pentru că ţine şi de cultură, care de multe ori nu există, ori e alterată, în cele mai multe cazuri, aşa cum o dovedesc studiile, de alcool", a afirmat Sorin Oprescu, la deschiderea unui centru de asistenţă pentru mame şi copii, victime ale violenţei domestice.

Centrul de asistenţă pentru mamă şi copil deschis, duminică, în Capitală pune la dispoziţia victimelor consiliere juridică şi psihologică, precum şi asistenţă socială, garantând masă şi cazare pentru victime (de la 72 de ore, până la 30 de zile).

Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a Municipiului Bucureşti (DGASMB), Cosmina Simiean, a declarat că în centrul pus la dispoziţie femeilor abuzate, acestea pot sta până la 30 de zile în funcţie de situaţia fiecăreia.

"În fiecare caz în parte, prin serviciile de consiliere psihologică şi juridică, femeia este îndrumată către calea legală prin care se poate apăra împotriva fenomenului violenţei. Avem ajutorul a două asociaţii care oferă asistenţă juridică gratuită pentru obţinerea ordinului de protecţie pe care orice victimă îl poate avea împotriva abuzatorului" a precizat Cosmian Simiean.

Totodată, edilul şef al Capitalei a mai spus că centrul deschis duminică - 25 noiembrie, declarată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor - nu este singurul spaţiu pus la dispoziţie de municipalitate pentru victime, acestea putând apela la centrul de primire în regim de urgenţă a victimelor violenţei în familie denumită "Casa Adra" care are 30 de locuri, dar şi la locuinţe protejate care aparţin municipalităţii.

Potrivit Cosminei Simiean, numărul solicitărilor de ajutor din partea victimelor "nu este foarte mare, pentru că din păcate femeile nu ştiu nici de drepturile pe care le au, nici de modificarea legislaţiei privind violenţa în familie şi nici de serviciile oferite pentru a le ajuta".

În acest sens, a fost înfiinţat un număr de telefon 0800821218, unde pot fi obţinute informaţii cu privire la acest domeniu şi o adresă de email ajutor@adra.ro.

De asemenea, victimele violenţei domestice pot apela şi la număr de urgenţă 112 sau pe cele ale direcţiei DGASMB.

"Cu cele 30 de locuri pe care le oferim femeilor şi copiilor încercăm să protejăm aceste fiinţe. Oferindu-le un răgaz, dar şi un spaţiu în care se pot vindeca", a adăugat Cosmian Simiean.

Cele două asociaţii aflate în parteneriat cu municipalitatea, care oferă consultanţă şi asistenţă juridică gratuită pentru cunoaşterea drepturilor şi iniţierea proceselor pentru instituirea ordinului de protecţie sunt ANAIS şi ADRA.

Persoanele care vor fi găzduite şi în acest centru, dar şi în celelalte locuri beneficiază pe pază şi protecţie, precum şi de păstrarea anonimatului şi confidenţialităţii cazului lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici