Opţiunile elevilor din profesională nu îndeplinesc cerinţele angajatorilor în construcţii şi textile

Elevii de clasa a IX-a din învăţământul profesional nu manifestă un interes pentru domeniile construcţiilor, industriei textile şi electric pe măsura cerinţelor angajatorilor, în schimb foarte mulţi s-ar îndrepta spre mecanică, deşi oferta de locuri de muncă nu este la acelaşi nivel.

216 afișări
Imaginea articolului Opţiunile elevilor din profesională nu îndeplinesc cerinţele angajatorilor în construcţii şi textile

Opţiunile elevilor din profesională nu îndeplinesc cerinţele angajatorilor în construcţii şi textile (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

Ministerul Educaţiei Naţionale a realizat o analiză privind atractivitatea pentru elevii de clasa IX-a din învăţământul profesional a diferitelor domenii versus cerinţele angajatorilor din acele domenii.

Din analiza ponderii absolvenţilor clasei a IX-a care au optat pentru un anumit domeniu de pregătire, faţă de cerinţa angajatorilor, exprimată în oferta educaţională pentru clasa a X-a (învăţământ profesional de doi ani), s-a ajuns la concluzia că, într-un singur domeniu, al turismului şi alimentaţiei, opţiunile elevilor (12,2 la sută) şi cerinţele angajatorilor (12,1 la sută) sunt aproximativ aceleaşi.

Cerere mare din partea angajatorilor, dar interes redus al elevilor se întâlnesc în domeniile: construcţii, instalaţii şi lucrări publice (8,3 la sută - nevoile angajatorilor, faţă de 7,2 la sută - opţiunile elevilor), electric (3,6 la sută, faţă de 2,2 la sută), industrie textilă şi pielărie (8,6 la sută, faţă de 7,3 la sută).

În schimb, domeniul mecanică este mai atractiv pentru elevi (50,4 la sută), faţă de cerinţele angajatorilor (43,9 la sută).

În învăţământul profesional cu durata de doi ani, care, începând din toamna acestui an va fi înlocuit cu cel de trei ani, pregătirea este organizată atât în şcoală, cât şi la angajator. Orarul este flexibil, fiind stabilit de şcoală împreună cu angajatorul unde se organizează stagiul de practică.

În primul an, pregătirea practică realizată în atelierele şcolii şi la agentul economic reprezintă 60 la sută din timpul total alocat programului. În al doilea an, 75 la sută din timp este alocat pregătirii practice.

Pe parcursul celor doi ani sunt organizate stagii comasate de practică, cu o durată totală de 11 săptămâni, şase săptămâni în primul an şi cinci săptămâni în cel de-al doilea an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici