ORA PĂMÂNTULUI: Centrele marilor oraşe, în beznă, pe acorduri de muzică

Centrele marilor oraşe din ţară vor fi în beznă de Ora Pământului, în intervalul orar 20.30-21.30, oamenii fiind invitaţi să asiste la diverse spectacole şi să cânte sau să îşi folosească bicicletele la plimbări simbolice. La Constanţa se va juca "Ovidius pe întuneric".

2018 afișări
Imaginea articolului ORA PĂMÂNTULUI: Centrele marilor oraşe, în beznă, pe acorduri de muzică

La Constanţa, sub sloganul “Fii şi tu un erou pentru planeta ta! Foloseşte-ţi super puterea pentru a stinge luminile timp de o oră!”, echipa organizaţiei neguvernamentale Mare Nostrum sărbătoreşte, pentru al cincilea an consecutiv, Ora Pământului, şi îi invită pe locuitorii oraşului să se ralieze acestei cauze. "Anul acesta, pe 19 martie, se sting toate luminile! Te aşteptăm în Parcul Tăbăcărie, din Constanţa, în intervalul 20.30 - 21.30, să celebrăm Ora Pământului sub cerul liber, în lumina lumânărilor! Stinge toate becurile din casă şi vino cu cele uzate la tombola de becuri, unde ai ocazia să câştigi premii supriză acordate de către Patrula de Reciclare Locală Constanţa! Becurile nu sunt biodegradabile şi de aceea este important să le reciclăm”, spun reprezentnţii organizaţiei.

TITLURILE ZILEI

Voluntarii au pregătit şi sute de suporturi de lumânări, care vor fi folosite în crearea diverselor forme şi mesaje.

De asemenea, şi jandarmii constănţeni au anunţat că se alătură acestei campanii, prin reducerea consumului de energie electrică, atât la sediile unităţilor, dar şi în locuinţele proprii.

De asemenea, studenţii Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii "Ovidius” din Constanţa au pregătit pentru sâmbătă, de la 20.30 şi până la 21.30, o modalitate alternativă de a se alătura celor care celebrează Ora Pământului, prezentând, în premieră, spectacolul "Ovidius pe întuneric”.

"Aflându-ne într-un spaţiu dimensionat de Metamorfoze şi de Arta iubirii, studenţii şi profesorii Universităţii Ovidius îl vor celebra, alături de constănţeni, pe marele poet Ovidius, patronul spiritual al spaţiului academic tomitan, de la a cărui moarte se împlinesc 1999 de ani, şi îi invită pe toţi cei interesaţi la un moment de reculegere culturală, luminat de gândurile şi frazele celebrului <liric al exilului>, mult mai modern decât se crede”, spun organizatorii acestei inedite manifestări, la care intrarea va fi liberă.

Spectacolul "Ovidius pe întuneric” va avea loc în Aula Magna a Universităţii "Ovidius”, la sediul din bulevardul Mamaia.

De asemenea, studenţii vor transforma intenţia în practică şi, începând cu ora 11.00, îi invită pe constănţenii iubitori de natură să-i ajute la plantarea a 70 de copaci, în parcul din faţa Universităţii "Ovidius”.

Municipalitatea ploieşteană a decis ca sâmbătă, în intervalul orar 20.30 – 21.30, iluminatul public în zona centrală (Centrul Civic şi Bulevardul Independenţei) să fie oprit pentru a atrage atenţia asupra problemelor grave cauzate de schimbările climatice cu care se confruntă planeta. Ploieştenii sunt invitaţi să iasă la o tură cu bicicleta, o alergare scurtă sau o simplă plimbare simbolică prin oraş, împreună cu prietenii, vecinii, familia sau colegii.

În 2013, Ploieştiul a luptat pentru a deveni Capitala Earth Hour, iar competiţia i-a oferit locul trei.

Şi Jandarmeria Prahova a anunţat participarea la Ora Pământului prin stingerea luminilor şi oprirea aparaturii electronice în sediu, excepţie făcând doar sistemul comunicaţional şi dispeceratul unităţilor pentru a nu afecta capacitatea operaţională şi misiunile ce revin instituţiei.

La Arad, Ora Pământului va fi marcată pe platoul din faţa Primăriei, cu începere de la ora 19.30, prin mai multe acţiuni de conştientizare asupra uneia dintre cele mai mari ameninţări actuale - schimbările climatice.

În faţa Primăriei municipiului Arad va avea loc un concert unplugged, iar arădenii sunt invitaţi să îşi ia cu ei instrumente muzicale care nu au nevoie să fie conectate la reţeaua de curent. Între orele 20.30 şi 21.30 se va sista iluminatul strada pe bulevardul Revoluţiei şi în clădirea Primăriei, timp în care se vor aprinde lumânări, iar artistul Fly de la B-ton va susţine, pe platoul din faţa Primăriei, un recital acustic fără amplificare.

Pentru ca evenimentul să fie unul de amploare, Primăria i-a invitat pe toţi doritorii să participe la acest proiect să-şi aducă chitarele, tamburinele, shakerele sau orice instrumente muzicale deţin pentru a contribui muzical la campania de conştientizare marcată de Ora Pământului.

Totodată, toate unităţile Jandarmeriei vor participa activ la acţiune, prin stingerea luminilor şi oprirea aparaturii electronice în sediile acestora, excepţie făcând doar sistemul comunicaţional şi dispeceratul unităţilor pentru a nu afecta capacitatea operaţională şi misiunile ce revin instituţiei, a declarat purătorul de cuvânt al Jandarmeriei Arad, Emilia Fînaţă.

Autorităţile din Slatina vor marca sâmbătă seara Ora Pământului şi vor stinge lumina, sâmbătă seara, pe principalele artere de circulaţie din municipiu şi la sediile instituţiilor pe care municipalitatea le are în subordine. Reprezentanţii Primăriei au făcut un apel şi către cetăţenii oraşului să se alăture campaniei.

"Primăria Slatina participă pentru a opta oară consecutiv la această acţiune, al cărei scop constă în protejarea mediului înconjurător şi în sensibilizarea populaţiei cu privire la reducerea consumului de energie electrică. Locuitorii urbei sunt îndemnaţi să sprijine această acţiune prin decuplarea produselor electrocasnice din locuinţe", a declarat corespondentului MEDIAFAX Mugurel Manea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Slatina.

La Cluj, Consiliul Judeţean va marca Ora Pământului începând cu ora 20.30 şi va întrerupe iluminatul interior, dar şi cel ambiental exterior al instituţiei timp de o oră. Totodată, în acelaşi interval, clădirile tuturor instituţiilor subordonate CJ, exceptând cele în care se desfăşoară activităţi care presupun existenţa unui consum de electricitate neîntrerupt, cum sunt unităţile spitaliceşti, vor reduce la maxim sau chiar vor sista folosirea energiei electrice.

Conducerea CJ Cluj a anunţat că i-a îndemnat pe angajaţii instituţiei, dar şi pe cei ai celorlalte 41 de instituţii din subordine - instituţii şi servicii publice de interes judeţean, regii autonome, societăţi comerciale, unităţi de învăţământ special, instituţii de cultură – "să stingă luminile din locuinţele personale”.

De asemenea, şi Primăria Cluj-Napoca a anunţat că se alătură iniţiativei de marcare a Orei Pământului a asociaţiei Tineretul ONU din România, filiala Cluj, astfel încât s-a dispus stingerea iluminatului public în Piaţa Unirii, timp de o oră, între 20.30 – 21.30. În acest interval, reprezentanţii asociaţiei Spirit Flames vor oferi o reprezentaţie de jonglerie cu focul.

Şi municipiul Braşov se alătură celor peste 7.000 de oraşe din întreaga lume care vor participa la Earth Hour, urmând ca sâmbătă seara, între orele 20.30 - 21.30, să fie oprit iluminatul public în centrul vechi al Braşovului. Astfel, sâmbătă, în intervalul orar 20.30 - 21.30, iluminatul public va fi oprit pe mai multe străzi din centrul vechi al oraşului pe străzile Mureşenilor, Republicii, Eroilor, Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Sf. Ioan, Michael Weiss, Postăvarului, Politehnici şi Diaconu Coresi. De asemenea, luminile vor fi stinse în Piaţa Sfatului şi în Piaţa Enescu, în zona Rectorat, precum şi în zona clădiri Primăriei Braşov, a Poştei şi în Parcul Titulescu.

De asemenea, Instituţia Prefectului Braşov a anunţat că sistemul de iluminat interior şi exterior al Prefecturii, va fi oprit în acelaşi interval. "Este un gest simbolic, extrem de simplu, pe care ar trebui să îl facă orice locuitor al planetei. Ultimii ani au demonstrat că schimbările climatice nu vizează doar aspecte teoretice, dintr-un viitor îndepărtat, şi că pot conduce la adevărate fenomene meteorologice atipice extrem de violente, cu efecte devastatoare. Îi invit pe toţi braşovenii să susţină această campanie! Sper ca acest exemplu să fie multiplicat şi prin alte acţiuni ecologice şi să ne determine să ne schimbăm perspectiva de a privi mediul ce ne înconjoară”, a declarat prefectul Braşovului, Ciprian Băncilă.

La Suceava, Prefectura şi un centru comercial din municipiul Suceava au anunţat că vor marca Ora Pâmântului stingând, timp de o oră, iluminatul ornamental.

Astfel, Prefectura Suceava a anunţat că se alătură acestui eveniment global şi iniţiativei internaţionale de protejare a mediului prin stingerea luminilor de pe faţada clădirii Palatului Administrativ din Suceava, în intervalul orar 20.30-21.30.

În ce priveşte centrul comercial, acesta va opri sâmbătă, în intervalul orar 20.30 - 21.30, iluminatul exterior aferent totemurilor, stâlpilor din parcare, faţadei şi proiectoarelor turnului.


La Sfântu Gheorghe, va fi promovat, de Ora Pământului, cântatul.

Iniţiatorul evenimentului, Mădălin Guruianu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că anul acesta, Asociaţia de Tineret ”Ecou” pe care o reprezintă va celebra Ora Pământului, urmând ca în Parcul Elisabeta să se cânte, începând cu ora 20.30, la lumina lumânărilor. Potrivit lui Guruianu, trecătorii care vor dori să se alăture campaniei Ora Pământului vor primi de la reprezentanţii Asociaţiei de Tineret ”Ecou” cărţi cu versurile pieselor ce vor fi cântate.

”Noi suntem obişnuiţi deja de anii trecuţi să avem cărticele pe care le dăm inclusiv trecătorilor care doresc să se alăture şi să cânte cu noi în română şi în maghiară. (…) Chiar se vor ţine repetiţii înainte şi sperăm să avem un spectacol pe placul celor care aleg să petreacă alături de noi sâmbătă seara, cu lumina stinsă, la lumina lumânării, în centrul oraşului Sfântu Gheorghe”, a spus Mădălin Guruianu.

Piteştiul şi Mioveniul se vor alătura evenimentului, urmând să se stingă iluminatul public în zonele centrale. La Mioveni, sâmbătă, între orele 20.30 şi 21.30 se va stinge iluminatul public în zona centrală, iar pe platoul din centrul civic se va scrie cu lumânări mesajul "Ora Pământului 2016”. De asemenea, voluntarii Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă pentru Tineret Mioveni vor lansa lampioane.

La ora 20.30 se vor stinge luminile şi în zona centrală a municipiului Piteşti. "Ca în fiecare an, şi în 2016, la Piteşti se ţine Ora Pământului. În zona centrală va fi întreruptă lumina începând cu ora 20.30. Sperăm ca acest gest să fie făcut de cât mai mulţi cetăţeni. La evenimentul de la Piteşti vor lua cuvântul mai mulţi specialişti care vor atrage atenţia asupra faptului că sursele de energie nu sunt inepuizabile, dar şi cetăţenii care vor vrea să-şi exprime punctul de vedere cu privire la fenomenul încălzirii globale", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX viceprimarul municipiului Piteşti, Cornel Ionică.

Casa de Cultură a Studenţilor Piteşti va stinge şi ea lumina timp de o oră, începând cu ora 20.30.

Timişoara va marca Ora Pământului prin concerte şi un spectacol de foc, acestea urmând să aibă loc în Piaţa Libertăţii din centrul municipiului.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Timişoara, oraşul, care a fost Capitală Earth Hour România în anul 2013, va sărbători, duminică, între orele 20.30 şi 21.30, "Ora Pământului”, la eveniment fiind invitaţi să participe o trupă de artişti cu foc şi trupa de menestreli Pregrinii. "Pentru a marca Ora Pământului 2016, municipalitatea timişoreană împreună cu Casa de Cultură a Municipiului organizează în Piaţa Libertăţii, cu începere de la ora 20.30, spectacolul <Elementele Nopţii>. Noua piaţă de evenimente a Timişoarei va găzdui un spectacol de foc, lumină şi muzică live, prezentat de Amaris Agni, artiştii focului şi trupa Peregrinii, menestrelii cetăţii”, se arăta într-un comunicat transmis de Primăria Timişoara.

Conform sursei citate, scopul acţiunii "Ora Pământului” este de a trage un semnal de alarmă privind amploarea efectelor încălzirii globale, de a sublinia necesitatea efortului concertat pentru reducerea poluării planetei, evenimentul fiind şi un mijloc de promovare a soluţiilor "verzi”, de combatere a schimbărilor climatice, de transmitere către cetăţenii Timişoarei a unui mesaj ecologic şi de conştientizare a societăţilor comerciale, instituţiilor şi cetăţenilor faţă de adoptarea unei conduite ecologice în scopul gospodăririi durabile a resurselor energetice, resurse neregenerabile şi epuizabile.

De asemenea, în timpul evenimentului, timişorenii sunt invitaţi să stingă luminile din case pentru a economisi energie.

La Sibiu, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu se alătură campaniei "Earth Hour" (Ora Pământului), astfel că va stinge lumina timp de o oră. "Muzeul Naţional Brukenthal se alătură şi în acest an campaniei Earth Hour prin întreruperea iluminatului la sedii în data de 19 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30”, se arată într-un comunicat al muzeului.

Şi Primăria comunei Gura Râului din judeţul Sibiu va stinge iluminatul public, iar corul comunei va cânta în beznă la lumina lumânărilor, a declarat corespondentului MEDIAFAX, primarul comunei, Gheorghe Călin. "Am primit solicitarea din partea Corului <Concertino> de a ne alătura în acest fel, prin oprirea iluminatului public şi am acceptat-o cu drag. Noi susţinem acest proiect şi copiii talentaţi”, a spus Gheorghe Călin.

La rândul său, Dumitru Cîmpean, managerul Corului "Concertino" din Gura Râului a spus că se va cânta în centrul satului, la lumina lumânărilor şi se va bea ceai. “Noi, corurile din Programul Naţional Cantus Mundi, abordăm în alt fel această iniţiativă, Ora Pământului. Timp de o oră, vom cânta. Corul Concertino se va strânge în centrul satului, cu ceai şi lumânări. Am vorbit cu administraţia locală şi este de acord să stingă iluminatul public preţ de o oră, sâmbătă seara”, a menţionat Dumitru Cîmpean, managerul Corului „Concertino” din Gura Râului.

La Bistriţa, Ora Pământului va fi marcată cu proteste, lampioane, turul oraşului de bicicletă şi spectacol de acrobaţii pe bicicletă.

Ecologiştii bistriţeni vor să atragă atenţia autorităţilor, înainte de Ora Pământului, că nu sunt de acord cu tăierea a 104 copaci din Piaţa Centrală, zonă în care urmează să se desfăşoare şi acţiunile prilejuite Earth Hour. În această zonă Primăria municipiului Bistriţa are un proiect de modernizare a pieţei, astfel că ecologiştii i-au invitat pe bistriţeni sâmbătă seara, înainte de a sărbători Ora Pământului, să vină în Piaţa Centrală şi să adopte câte un copac ameninţat de drujba Primăriei.

La ora 20.00 centrul istoric al municipiului Bistriţa se va cufunda în beznă totală, cu puţin înainte de stingerea iluminatului public în oraş, cercetaşii bistriţeni urmând să amplaseze lampioane în zona pietonală a oraşului. Cât oraşul va fi cufundat în beznă, scena va fi iluminată ecologic, de bicicletele eco, inventate de un bistriţean.

După ce autorităţile vor stinge lumina, se va da startul unui tur ciclist, bistriţenii urmând să "Pedaleze pentru pământ" pe un traseu marcat prin întregul oraş. Înainte de a se aprinde lumina, bistriţenii sunt invitaţi să asiste la un spectacol luminos de acrobaţii pe bicicletă, susţinut de Levente Ianoşi - unul dintre cei mai buni bikeri din România.

La Alba Iulia, iluminatul public va fi oprit, sâmbătă seara, în intervalul orar 20.30 – 21.30, în Cetatea Alba Carolina.

”Pe 19 martie în intervalul 20.30 – 21.30, indivizi şi comunităţi, companii şi instituţii din întreaga lume vor stinge luminile timp de o oră pentru a transmite un mesaj global despre nevoia de a fi responsabili faţă de mediul înconjurător şi de a ne implica în construirea unui viitor durabil”, a arătat Primăria Alba Iulia.

Earth Hour a apărut ca un răspuns la o întrebare simplă: cum pot fi determinaţi oamenii să conştientizeze una din cele mai mari ameninţări actuale, schimbările climatice. Replica a venit de la WWF Australia, concretizată într-o campanie care promova un gest pe cât de simplu, pe atât de puternic: stingerea luminilor. Evenimentul a apărut pe 31 martie 2007, la Sydney, când două milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră. În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour. În 2010, 4.500 de oraşe din 128 de ţări au participat la Earth Hour pe 27 martie, campania devenind, astfel, cea mai mare acţiune de mediu din toate timpurile. În prezent, comunitatea de susţinători Earth Hour a atins 2 miliarde de oameni, din peste 7.000 de oraşe, din peste 152 de ţări.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici