Oradea: 12 persoane reţinute după audierile în cazul eliberării de reţete medicale fictive

Un număr de 12 persoane dintre cele 20 audiate de DIICOT Oradea în cazul eliberării de reţete medicale fictive au fost reţinute pentru 24 de ore, urmând să fie prezentate judecătorilor cu propunere de arestare preventivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

260 afișări
Imaginea articolului Oradea: 12 persoane reţinute după audierile în cazul eliberării de reţete medicale fictive

Oradea: 12 persoane reţinute după audierile în cazul eliberării de reţete medicale fictive (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de DIICOT Oradea, în urma audierilor care au avut loc joi, procurorii au dispus reţinerea pentru 24 de ore a 12 persoane, urmând ca acestea să fie prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Joi, DIICOT preciza că au fost duse la audieri 20 de persoane care ar fi participat la fraudarea Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prin emiterea de reţete medicale fictive.

Conform procurorilor, în noiembrie 2014 au fost făcute 67 de percheziţii, împreună cu Brigăzile de Combatere a Criminalităţii Organizate din Oradea, Cluj-Napoca şi Timişoara, anchetatorii fiind sprijiniţi de Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Oradea.

La vremea respectivă, percheziţiile au avut loc, între altele, la Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea - Secţia Oncologie, la mai multe farmacii şi cabinete medicale individuale ale unor medici de familie.

Acţiunea a vizat "destructurarea unui grup infracţional format din 50 de persoane, specializat în infracţiuni de evaziune fiscală, înşelăciune şi fals".

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012-2014 membrii grupării au generat activităţi de fraudare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate prin creşterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente medicamentelor cu şi fără contribuţie personală utilizată în tratamentul ambulatoriu (TA) şi a medicamentelor şi materialelor sanitare specifice, care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale cu scop curativ (PNS) şi implicit a sumelor raportate şi ulterior decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate", se arăta în comunicatul de joi.

Conform sursei citate, prejudiciul cauzat este de aproximativ 700.000 de euro, fiind eliberate peste 14.000 de reţete fictive.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici