Oradea vrea să îşi producă singură energia

Termoficare Oradea SA, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Oradea, ar putea să devină independentă energetic. Oradea vrea să producă energie verde pentru autoconsum.

1668 afișări
Imaginea articolului Oradea vrea să îşi producă singură energia

Consilierii locali orădeni au aprobat marţi indicatorii tehnico-economici pentru proiectul „Instalaţie de producere şi stocare hidrogen pentru producerea energiei electrice şi termice la CET Oradea”.

SC Termoficare Oradea SA intenţionează să depună o cerere de finanţare nerambursabilă pentru proiect, întrucât societatea tinde către independenţă energetică şi îşi propune să contribuie la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Obiectivul general al proiectului este valorificarea resurselor energetice regenerabile (solară) pentru producerea energiei verzi pentru autoconsum şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul oraşului Oradea.

Obiectivele principale ale realizării investiţiei centrală electrică fotovoltaică sunt:

  • reducerea emisiilor de carbon în atmosferă, generate prin înlocuirea unei părţi din cantitatea de combustibili fosili consumaţi în fiecare an
  •  un CET mai eficient din punctul de vedere al utilizării surselor, mai ecologic şi mai competitiv, conducând la dezvoltarea durabilă, care se bazează, printre altele, pe un nivel înalt de protecţie şi pe îmbunătăţirea calităţii mediului
  • reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
  • creşterea ponderii energiei regenerabile în totalul consumului de energie primară, ca rezultat al investiţiei de creştere a puterii instalate de producere a hidrogenului verde.

Investiţia constă în realizarea unei instalaţii de producere şi stocare hidrogen pentru producerea energiei electrice şi termice la CET Oradea.

Pentru producţia hidrogenului verde, alimentarea electrolizorului se va face cu apă demineralizată furnizată de Staţia de tratare a apei aferentă CET Oradea, la un debit de 2600 l/h, şi cu energie electrică din surse regenerabile provenită atât din producţia viitoarelor parcuri proprii (energie fotovoltaică), cu o putere instalată de 70 MW, cât şi din Sistemul Energetic National (SEN), pe bază de contracte bilaterale, pe perioadele în care energia produsă local lipseşte sau este insuficientă, prin Staţia de distribuţie SDG - 6kV din incinta complexului CET.

Din procesul tehnologic nu rezultă alte emisii decât oxigenul eliminat în atmosferă. Hidrogenul stocat în ansamblul de rezervoare este utilizat drept combustibil în cadrul centralei, în proporţie volumică de cca. 15%, în amestec cu gazul natural, pentru producerea de energie electrică şi termică.

Utilizarea combustibilului mixt gaz natural - hidrogen „verde” va conduce la o reducere cu cca. 5% a cantităţii emisiilor de CO2, faţă de situaţia utilizării doar a gazului natural.

Se are în vedere, de asemenea, ca o parte din hidrogenul produs să poată fi îmbuteliat şi livrat către clienţi pe căile de transport rutier existente, cu autocamioane.

Valoarea investiţiei se ridică la 127.907.000,00 lei (fără TVA), durata de realizare fiind de 36 de luni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici