Oraşul în care poliţiştii locali vor purta camere video în timpul serviciului

Poliţiştii locali din Craiova care ies în trafic pentru a depista ilegalităţi au primit bodycam-uri, astfel că tot ce fac sau ce zic ei şi cei pe care îi verifică va fi filmat în format HD şi stocat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

913 afișări
Imaginea articolului Oraşul în care poliţiştii locali vor purta camere video în timpul serviciului

Oraşul în care poliţiştii locali vor purta camere video în timpul serviciului

Directorul Poliţiei Locale Craiova, Octavian Mateescu, a declarat că, pentru moment, au fost achiziţionate 10 astfel de camere video de ultima generaţie, care pot să filmeze până la opt ore, în format HD, capsulate, nefiind posibilă intervenţia din partea agentului constatator asupra imaginilor filmate şi stocate.

În perioada următoare, cu astfel de bodycam-uri vor fi dotaţi şi poliţiştii locali care au atribuţii în domeniul ordinii publice.

„De acum, poliţiştii locali cu atribuţii de circulaţie rutieră vor fi dotaţi cu 10 camere care înregistrează audio şi video. Acest sistem este un sprijin real pentru noi, pentru că are rolul de a-l proteja pe poliţistul aflat în misiune, dar este şi în avantajul cetăţenilor, pentru că poliţistul nu va mai avea o atitudine nelalocul ei. Poliţistul este obligat, înainte de toate, să îl înştiinţeze pe cetăţeanul oprit că întreaga discuţie este înregistrată atât audio, cât şi video, abia apoi să-l informeze ce faptă a săvârşit şi care este sancţiunea. Agenţii care le vor utiliza au fost instruiţi şi consider că este un pas înainte către un serviciu modern, în slujba cetăţeanului”, a declarat directorul Poliţiei Locale Craiova, Octavian Mateescu.

Poliţiştii locali vor filma toate acţiunile pe care le desfăşoară, precum şi modul cum îi sancţionează pe cei care încalcă regulile în trafic. Astfel, după ce se prezintă, poliţiştii locali au obligaţia să informeze persoana care a săvârşit contravenţia că urmează să fie înregistrată video şi audio discuţia cu acesta, după cum informează reprezentanţii Poliţiei Locale Craiova.

Imaginile surprinse de aceste camere vor fi descărcate de un specialist IT, la sediul instituţiei, la fiecare schimb de tură, iar acesta codifică imaginile şi le stochează pe un server destinat special acestor sisteme de înregistrare. Imaginile vor fi păstrate între 6 luni şi 3 ani şi vor fi puse la dispoziţia instanţelor de judecată sau organelor de cercetare penală.

Poliţiştii locali spun că în acest fel nu se vor mai lovi de situaţii în care nu pot demonstra că un anumit cetăţean a avut un comportament necivilizat.

„În munca mea, de 15 ani, şi ca femeie, vă daţi seama că nu a fost uşor. Am avut de-a face cu mulţi care mi-au adresat insulte, injurii şi au avut un comportament neadecvat. Aceste camere vin în ajutorul meu şi al colegilor mei. La fel de bine, imaginile pot fi solicitate şi de contravenientul nemulţumit şi pot fi utilizate în instanţă”, a afirmat Alina Lascu, poliţist local.

Totodată, Poliţia Locală a achiziţionat şi trei sisteme fixe de înregistrare video, ce urmează să fie montate pe autospecialele care deservesc Serviciul Circulaţie.

Suma totală cheltuită de Poliţia Locală Craiova pentru bodycam-uri, sisteme fixe de înregistrare video şi servere a fost de peste 700.000 de lei, spun reprezentanţii instituţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici