Orban: Am cerut autorităţilor pentru POSDRU şi POSDCA aplicarea de reguli mai severe

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, miercuri, că a cerut Ministerului Muncii şi autorităţilor pentru POSDRU şi pentru POSDCA aplicarea unor reguli mult mai severe atât privind eligibilitatea, cât şi orientarea calitativă a cheltuielilor din aceste programe.

351 afișări
Imaginea articolului Orban: Am cerut autorităţilor pentru POSDRU şi POSDCA aplicarea de reguli mai severe

Orban: Am cerut autorităţilor pentru POSDRU şi POSDCA aplicarea de reguli mai severe (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Am cerut Ministerului Muncii şi autorităţilor atât pentru POSDRU (Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane - n.r.) cât şi pentru POSDCA (Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative - n.r.) aplicarea unor reguli mult mai severe atât privind eligibilitatea, cât şi orientarea calitativă a cheltuielilor din aceste programe", a declarat Leonard Orban.

De altfel, el a spus că este deja în curs un proces de reanalizare a modului de funcţionare a fondurilor structurale.

"Suntem în proces de reanalizare a modului în care funcţionează FSE, şi nu doar pentru criterii de eligibilitate, astfel încât anumite flexibilităţi - înţelegeţi termenul în sens negativ - care au existat până în prezent să nu mai existe", a spus Orban.

El a spus că există priorităţi clare la nivel naţional şi a făcut apel pentru finanţarea proiectelor care sunt prioritare.

"Haideţi să finanţăm acele proiecte care răspund priorităţilor, să renunţăm la finanţarea de proiecte doar pentru a cheltui banii. Am văzut proiecte extraordinare în curs de desfăşurare. Din păcate, sunt puţine. Hai să le facem majoritare", a spus Orban.

Leonard Orban a mai spus că "această înăsprire a regulilor este o pregătire a ceea ce se va întâmpla din 2014-2020".

"Am văzut ideea că POSDRU este unul din cele mai prietenoase pentru cheltuire. E fals. Există obiective clare, inclusiv calitative, care sunt judecate la finalizarea proiectelor", a spus ministrul.

Leonard Orban a adăugat că, dacă autorităţile române nu iau măsurile din timp, dacă nu pregătesc inclusiv cadrul instituţional, vor avea "în 2017-2018 aceleaşi probleme şi dileme fără răspunsuri".

Ministerul Afacerilor Europene a primit, la începutul săptămânii trecute, scrisoarea oficială a Comisiei Europene prin care este anunţată întreruperea termenului de plată pentru cererile aferente Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat că, între 29 februarie-2 martie, o delegaţie CE va analiza situaţia şi motivul pentru care recomandările iniţiale nu au fost implementate. Rezultatul analizei va fi transmis la Bruxelles, iar Guvernul speră ca situaţia să fie remediată până la sfârşitul lunii martie.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, luni, că scrisoarea de la CE privind întreruperea plăţilor în cadrul POSDRU se referea la o cerere de rambursare de 20 de milioane de euro, însă până la reluarea plăţilor nicio cerere nu va mai fi transmisă Comisiei.

Întrebat dacă, aşa cum s-a vehiculat, Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative ar fi vizat de o posibilă întrerupere, Orban a negat informaţia.

"POSDCA a fost notat cu 2. 2 este un calificativ bun (calificativele sunt de la 1 la 5, 1 fiind cel mai bun iar cinci cel mai slab - n.r.), deci nu există probleme la această structură. Sunt alte structuri care au primit nota 3 şi e o chestiune care trebuie să fie corectată în perioada viitoare şi asta este prioritatea. Nota 3 este dată de către Autoritatea română de audit pentru diferite autorităţi de management, în special pentru modul în care a funcţionat sistemul de achiziţii publice şi evaluarea pe zona achiziţiilor publice şi va trebui ca această notă să fie corectată cât mai repede posibil", a mai spus Orban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici