Organizaţia Naţiunilor Unite combate negarea Holocaustului într-o nouă rezoluţie. Ce obligaţii le revin statelor membre

  • ONU a adoptat o nouă rezoluţie care vizează combaterea negării Holocaustului
  • Statele membre şi companiile de social media sunt obligate să contribuie la eliminarea discriminării antisemite
  • Rezoluţia, prezentată de Israel şi Germania, a fost adoptată, fără vot, în unanimitate de către toţi membrii Adunării Generale
1174 afișări
Imaginea articolului Organizaţia Naţiunilor Unite combate negarea Holocaustului într-o nouă rezoluţie. Ce obligaţii le revin statelor membre

Sursa foto: Profimedia

ONU a adoptat o rezoluţie care vizează combaterea negării Holocaustului şi îndeamnă statele membre, precum şi marile companii de social media să contribuie la eliminarea antisemitismului, sub orice formă.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock şi omologul său israelian, Yair Lapid, au afirmat într-o declaraţie comună că sunt îngrijoraţi de creşterea dramatică a numărului celor care se îndoiesc de existenţa Holocaustului.

Rezoluţia, prezentată de Israel şi Germania, a fost adoptată, fără vot, de către Adunarea Generală, formată din 193 de membri. Totuşi, deşi a fost adoptată în unanimitate de către Adunarea Generală a ONU, Iranul, ca membru al organizaţiei, a preferat să se distanţeze de noua hotărâre.

Joi, Adunarea Generală a ONU a declarat că „respinge şi condamnă fără nicio rezervă orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau parţial”.

Textul rezoluţiei consemnează denaturarea sau negarea Holocaustului ca fiind:

  • Eforturi intenţionate de a scuza sau de a minimiza impactul Holocaustului sau al elementelor sale principale, inclusiv colaboratorii şi aliaţii Germaniei naziste
  • Minimizarea numărului de victime ale Holocaustului în contrast cu sursele istorice de încredere
  • Încercarea de a da vina pe evrei pentru că au provocat propriul lor genocid
  • Declaraţii care prezintă Holocaustul drept un eveniment istoric pozitiv
  • Încercarea de a estompa responsabilitatea şi de a găsi justificare pentru înfiinţarea lagărelor de concentrare, create şi operate de către Germania nazistă, prin blamarea altor naţiuni sau grupuri etnice

„Ignorarea faptelor istorice creşte riscul ca acestea să fie repetate”, a declarat ambasadorul Germaniei la ONU, Antje Leendertse.

Naţiunile sunt încurajate să conserve siturile care au servit cândva drept lagăre ale morţii pentru a păstra vie memoria ororilor. ONU, prin noua sa rezoluţie, îndeamnă statele membre să ofere programe educaţionale despre Holocaust.

Şase milioane de evrei au murit în Holocaust, campania Germaniei naziste de eradicare a populaţiei evreieşti din Europa.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici