"ORICE ATI E BOMBĂ CU CEAS" - Carmen Mărginean, medic anestezist, îţi explică pericolele din spitalele din România

  • ATI-urile din ţară funcţionează cu prize şi instalaţii vechi
  • Medicii şi asistenţele sunt prea puţine pentru a salva viaţa celor intubaţi
  • Carmen Mărginean, medic anestezist în Anglia, are la spital uşi automate anti-incendiu
  • 30 de minute durează pregătirea unui pacient din ATI pentru a fi trasferat în alt salon
  • În România nu sunt scaune speciale sau targă alunecoasă pentru evacuarea pacienţilor gravi
4157 afișări
Imaginea articolului "ORICE ATI E BOMBĂ CU CEAS" - Carmen Mărginean, medic anestezist, îţi explică pericolele din spitalele din România

Sursa foto: Mediafaxfoto

Oricare dintre secţiile ATI se poate găsi mâine în aceeaşi situaţie!  sunt o bombă cu ceas - o spune Carmen Mărginean, medic anestezist. Cu o experinţă de doi ani la spitale din Mureş şi Cluj şi 9 în Marea Britanie, medicul îţi spune despre pericolele de la ATI.
 
CARMEN MĂRGINEAN, medic anestezist: Singurul lucru pe care pot să îl spun e că nu e exclus ca ceva similar să se întâmple din nou pentru că spitalele noastre au instalaţii vechi, oxigenul nu este suficient. sursele, prizele electrice foarte multe dintre ele nu au fost updatate de ani de zile, practic e un pericol real în spitalele noastre în ziele acestea când din cauza nr mari de pacienţi înfectaţi cu covid care necesită oxgen toate sursele de oxigen şi prizele elctrice sunt suprasolicitate
 
Medicul vorbeşte despre puterea pe care colegii din Piatra Neamţ au avut-o pentru a salva bolnavii, deşi, parea ceva aproape imposibil din cauza lipsei de infrastructură, dar şi numărului mic de personal. În Anglia este un medic şi 2 rezidenţi la 10 pacienţi şi cate o asistentă la fiecare pacient intubat. Pentru a fi mutat un pacient ATI e nevoie de două persoane şi cam 30 de minute de pregătire.
 
CARMEN MĂRGINEAN, medic anestezist: Aceşti pacienţi sunt conectaţi la tot felul de aparate, la vetilatoare. Şi practic pentru a transfera un pacient ca acesta şi la CT când facem examinările practic ne ia o jumătate de oră o oră să facem toate check listurile, să ne asigurăm că avem tot echipamentul necesar la dispoziţie. Practic trebuie să ne asigurăm că avem destul oxigen, că ventilatoarele au suficientă baterie, să ne asigurăm că avem şi un plan B dacă pacientul se extubează accidental, dacă ventilatorul cedează avem o mască şi un balon şi, de obicei, ai nevoie de cel puţin două persoane pentru a salva un pacient de terapie intensivă, pentru a-l mobiliza. Ai nevoie de 2 persoane pentru a impinge patul şi să se asigure că e deconectată toata aparatura. Dacă nu am reuşit să stingem incendiul practic ar trebui să se facă pe orizontală evacuarea pacienţilor. Practic trebuie  să mutăm pacienţii din zona în care ne aflăm, la distanţă de două uşi de incendiu pe orizontală, asta înseamnă că fiecare pacient trebuie mutat din zona respectivă cel puţin la două uşi distanţă, fiecare uşă se presupune că ţină focul la depărtare pentru 30-60 de minute.
 
Problema este, spune medicul, că în spitalele din România în care a fost până acum, niciunde nu a văzut slideuri, un fel de rampe sau targă făcută dintr-un material alunecos, care să fie trasă pe scări şi nici scaune speciale pentru transportul pacienţilor.  Nici vorbă de uşi de incendiu care să se închidă automat ca să izoleze zona de flăcări! Adăugăm clădirile vechi, lipsa personalului şi epuizarea medicilor şi asistentelor. Cadrele medicale sunt şi ele victimele sistemului şi trebuie să salveze vieţi cu ce au la îndemână. 
 
CARMEN MĂRGINEAN, medic anestezist: Faptul că s-au întors după pacienţi să îi salveze este un fapt eroic şi nu am decât cuvinte de laudă pt colegii mei. E o muncă fenomenală să scoţi un pacient din ATI. Mai ales 5-10, caţi au fost acolo şi dacă au fost intubaţi e imposibil să faci cu 2 persoane în 2-5 minute. Secţia de ATI a fost la etaj. Singura cale de salvare pentru pacienţii de terapie intensivă  care erau ventilaţi era practic mutarea lor într-o secţie alăturată protejată de incendiu sau prin folosirea unor slideuri se puteau muta pacienţii şi puteau fi trasnferaţi pe scări în jos. Îţi trebuie ceva timp sa faci asta şi cateva persoane.  Daca fiecare pacient avea o asistentă era posibil ca mai mutli pacienţi să  fie mutaţi. 
 
 
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici