Osemintele a 594 de militari români vor fi reînhumate în Rusia, de Ziua Armatei Române

Un preot militar român va oficia, marţi, în Federaţia Rusă, ceremonia de reînhumare a osemintelor a 594 de militari români căzuţi în luptele de la Stalingrad (astăzi, Volgograd), în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în contextul sărbătoririi Zilei Armatei Române.

3162 afișări
Imaginea articolului Osemintele a 594 de militari români vor fi reînhumate în Rusia, de Ziua Armatei Române

Osemintele a 594 de militari români vor fi reînhumate în Rusia, de Ziua Armatei Române

Potrivit unui comunicat de presă emis, luni, de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), evenimentul va avea loc la Rossoşka, în Federaţia Rusă.

MApN va fi reprezentat la ceremonia de reînhumare a osemintelor a celor 594 de militari identificaţi în punctul de luptă Gromki de o delegaţie condusă de secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului, Otilia Sava. La manifestare au mai fost invitaţi şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, oficiali din Federaţia Rusă şi ataşaţi militari străini acreditaţi la Moscova.

"Proiectul de înhumare a osemintelor militarilor români într-un singur cimitir a fost demarat de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor încă din anul 2014. Inaugurat în anul 2015, cu prilejul Zilei Armatei României, Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 6.000 metri pătraţi. Configuraţia acestui prim cimitir românesc de onoare din Federaţia Rusă este inspirată din modelul crucii latine – simbol primordial al creştinismului, al biruinţei şi al mântuirii", se arată în comunicat.

Statul român a realizat primele exhumări în regiunea Volgograd anul trecut, când au fost identificate rămăşiţele a 72 de militari români, care ulterior au fost reînhumate cu prilejul inaugurării cimitirului.

MApN anunţă că în anii următori va continua centralizarea osemintelor eroilor români căzuţi în campania din regiunea Volgograd, Republica Kalmâkia, cât şi din ţinutul Krasnodar.

Pe timpul Campaniei din Est (iunie 1941 – martie 1944), pentru intervalul 15 noiembrie 1942 - 15 martie 1943, estimările indicau 15.566 de morţi, 67.183 de răniţi şi 98.692 de dispăruţi în Armata Română.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici