Ouă contaminate cu o substanţă interzisă, descoperite la o fermă avicolă din judeţul Olt. Sute de mii au fost deja vândute

Ouă contaminate cu fipronil au fost descoperite la o fermă avicolă din judeţul Olt, aparţinând de societatea din judeţul Teleorman la care s-a depistat anterior substanţa interzisă în ouă. Inspectorii DSV au sechestrat peste 300.000 de ouă, însă peste 280.000 de bucăţi au fost vândute.

3042 afișări
Imaginea articolului Ouă contaminate cu o substanţă interzisă, descoperite la o fermă avicolă din judeţul Olt. Sute de mii au fost deja vândute

Ouă contaminate cu o substanţă periculoasă, descoperite la o fermă avicolă din judeţul Olt

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt, au fost prelevate probe de ouă şi teste de sanitaţie, pentru analize, de la o fermă care aparţine aceleiaşi societăţi din judeţul Teleorman la care s-a depistat prezenţa fipronilului în ouă.

Probele au arătat că ouăle erau contaminate cu fipronil, concentraţiile de substanţă detectate fiind între 0,02 şi 0,07 mg/kg (limita maximă admisă este 0,005 mg/kg)..

„La sediul unităţii sunt sechestrate 304.230 de ouă, care vor fi dirijate, conform procedurilor, către unităţi autorizate de neutralizare, unde vor fi distruse. Din datele anchetei a reieşit că 285.570 de ouă (producţia din perioada 15 – 18 ianuarie) a fost comercializată în următoarele judeţe: Olt, Dolj, Argeş, Vâlcea şi municipiul Bucureşti”, arată sursa citată.

Totodată, în timpul anchetei inspectorilor DSVSA Olt au fost identificate şi neconformităţi cu privire la etichetarea ouălor şi asigurarea trasabilităţii produselor, obţinute începând cu data 4 ianuarie, respectiv, 569.490 de ouă, astfel că inspectorii au retras de la comercializare toate loturile de ouă, începând cu data de 4 ianuarie până în 18 ianuarie 2019 inclusiv, distribuite către judeţele Olt, Dolj, Argeş, Vâlcea, Ilfov şi municipiul Bucureşti.

Ferma a fost sancţionată cu emiterea unei ordonanţe de interzicerea a activităţii şi sancţionată cu 12.000 lei.

Ancheta DSVSA Olt este în desfăşurare, pentru identificarea sursei de contaminare.

„Fipronilul este un ingredient obişnuit în produsele veterinare, fiind folosit pentru eliminarea puricilor, păduchilor şi căpuşelor la animale, însă este interzisă folosirea acestuia în cazul animalelor destinate consumului uman. Organizaţia Mondială a Sănătăţii clasifică fipronilul printre substanţele chimice cu ''grad de pericol moderat'' la om, pornind de la testele pe animale. Nu are un efect cancerigen dovedit dar, în doze mari, poate provoca tulburări neurologice şi vărsături, în special în caz de ingestie voluntară (tentativă de suicid). Se apreciază că riscul de otrăvire este foarte mic, chiar nul, având în vedere concentraţiile găsite în ouăle contaminate (mai mici de 1,2 mg/kg). Experţii consideră că nu există nici un risc pentru consumatori, dacă o persoană cu o greutate de 60 kg, consumă opt ouă cu cea mai mare concentraţie de fipronil detectată până acum (1,2 mg), într-o zi”, arată Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt.

Anterior, milioane de ouă contaminate cu fipronil fuseseră găsite într-o fermă din localitatea Drăgăneşti Vlaşca, judeţul Teleorman.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici