OUG privind salariile bugetarilor: Cât va câştiga un medic de la Fălticeni şi unul de la Bucureşti

Ministerul Muncii a propus în discuţiile cu partenerii sociali o soluţie de corectarea a problemelor de încadrare şi plată inegală pentru persoane pe aceleaşi funcţii, cu aceeaşi vechime şi aceleaşi atribuţii în cadrul aceleiaşi unităţi, cum ar fi spital, scoală, secţie de poliţie sau primărie.

19778 afișări
Imaginea articolului OUG privind salariile bugetarilor: Cât va câştiga un medic de la Fălticeni şi unul de la Bucureşti

OUG privind salariile bugetarilor: Cât va câştiga un medic de la Fălticeni şi unul de la Bucureşti

Potrivit draftului de ordonanţă, se propune corectarea structurii salariale în Sănătate, rezolvarea disfuncţionalităţilor de încadrare pentru toate familiile ocupaţionale, creşterea echităţii salariale în administraţia publică şi introducerea de bonusuri pentru Sănătate şi Educaţie, scrie Gândul. De asemenea, se propune o creştere suplimentară faţă de restul funcţiilor în cazul salariilor debutanţilor din Sănătate. Impactul bugetar al acestor măsuri ar fi de 2,29 de miliarde.

Astfel, de exemplu, doi medici identic calificaţi din spitale diferite vor avea acelaşi salariu, chiar dacă acum remuneraţiile pot fi diferite. Ministerul dă exemplul unui medic primar în unităţi clinice gradaţia 5 care ar urma să câştige 5.105 lei chiar dacă profesează la Fălticeni sau la Bucureşti. Un medic specialist în unităţi clinice gradaţia 5 ar urma să ia pe lună 4.012 lei, un asistent medical cu studii postliceale 2.441 de lei, iar o infirmieră în cadrul acestui tip de unitate - 1.718 lei.

De asemenea, potrivit proiectului de ordonanţă, între maximul în plată pe o gradaţie de vechime şi maximul în plată pe o gradaţie imediat superioară ar trebui să existe un interval de 2,5%.

Prin proiect se propune o creştere cu aproximativ 10% a salariilor debutanţilor din sistemul de sănătate. Astfel, un medic rezident anul I gradaţia 0 ar urma să primească un salariu de 2.014 lei, un asistent debutant cu studii postliceale - 1.540 de lei, iar o infirmieră debutantă - 1.444 lei.

Potrivit draftului de ordonanţă se introduce un siste de premiere pe criterii de performanţă în limita a 2% din cheltuielile salariale.

În cazul administraţiei publice, prin proiectul propus se elimină diferenţele de salarizare pentru muncă egală în unităţi similare ale adminstraţiei publice centrale - aparatul central prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General al Guvernului. Măsura nu se aplică în cazul structurilor deconcentrate.

Impactul bugetar al ordonanţiei este de 2,29 miliarde de lei, din care 1,17 miliarde din impactul inechităţilor din sistem, 1 miliard din impactul reformei în sănătate şi 374 de milioane din rezerva de performanţă pentru educaţie şi sănătate.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici