Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI, îi răspunde jurnalistului Ion Cristoiu: SRI a fost organizat pe model sovietic. Nu te poţi lupta cu roboţii şi dronele cu sapa în mână, nu? | INFOGRAFIC

Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI, spune, într-un răspuns transmis jurnalistului Ion Cristoiu, în contextul discuţiei legate de reducerea bugetului Serviciului, că SRI a fost organizat pe model sovietic, iar funcţionarea se face în baza unei legi din perioada în care nu era internet.

12593 afișări
Imaginea articolului Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI, îi răspunde jurnalistului Ion Cristoiu: SRI a fost organizat pe model sovietic. Nu te poţi lupta cu roboţii şi dronele cu sapa în mână, nu? | INFOGRAFIC

Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI, îi răspunde jurnalistului Ion Cristoiu: SRI a fost organizat pe model sovietic. Nu te poţi lupta cu roboţii şi dronele cu sapa în mână, nu?

Jurnalistul Ion Cristoiu reproşa conducerii SRI, pe blogul cristoiublog.ro că „SRI n-a schiţat nici măcar o virgulă în încercarea de a convinge opinia publică de la noi că a cerut o creştere din motive obiective”.

Marţi dimineaţa, Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvînt al SRI i-a tranmis jurnalistului un răspuns, alături de un grafic, intitulat "Situaţie privind ponderea cheltuielilor de personal, a celor cu asistenţa socială şi a celorlalte naturi de cheltuieli în bugetul total al SRI în perioada 2015- 2019".

În răspuns se arată că doar 16% din totalul bugetului este alocat funcţionării, în rest sumele fiind dedicat pensiilor şi salariilor (inclusiv pensiilor din SIE). Mai mult, Serviciul are atribuţii în zona controlului bagajelor în aeroporturi sau al transportului de documente neclasificate.

"Funcţionăm după o lege de pe vremea cînd telefonul mobil şi internetul nu existau (...) Sînt cîteva mii de angajaţi în plus, deci. SRI a fost organizat pe model sovietic, cu structuri în fiecare judeţ", spune Marincea.

"Oricum, suplinim cu resursă umană carenţele de tehnologie evidente. Nu te poţi lupta cu roboţii şi dronele, cu atacurile cibernetice si revoluţia tehnologică a puterilor ostile ţării, cu sapa în mînă, nu??, mai spune purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii.

Redăm integral răspunsul lui Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, transmis jurnalistului Ion Cristoiu.

"Maestre, am citit editorialul dumneavoastră despre buget şi pentru că aţi scris acolo că nu am explicat creşterile de buget, o să încerc să vă explic aici.

O să vă dau doar câteva cifre: 84% din buget este destinat pensiilor şi salariilor. Cu alte cuvinte, noi funcţionăm cu doar 16% din total buget. Restul sunt lefuri si pensii. Avem mulţi angajaţi? Pentru că funcţionăm după o lege de pe vremea cînd telefonul mobil şi internetul nu existau... Avem mulţi angajaţi, pentru că SRI se ocupă, prin lege, de ceea ce nu ar trebui să se ocupe. Poşta secretă, care transportă peste 80% documente neclasificate, nu ar trebui să fie în subordinea SRI. Control bagaje la aeroport şi brigada antiteroristă sînt divizii pe care alte servicii nu le au în curte, sînt la guvernul lor. Sînt cîteva mii de angajaţi în plus, deci. SRI a fost organizat pe model sovietic, cu structuri în fiecare judeţ. Nu noi am cerut un astfel de SRI. Iar el poate deveni mai suplu şi mai eficient PRIN LEGE. Cine blochează pachetul de legi ale securităţii naţionale? Nu noi.

Avem şi mult mai mulţi pensionari decît angajaţi. Noi plătim pensiile şi pentru SIE, din bugetul SRI. Şi nu SRI a dat Legea 232/2016 în urma căreia au plecat în pensie de la SRI într-un singur an tot atîţia ofiţeri cît în zece. Nu SRI a cerut salarii şi pensii mai mari, nu-i aşa? Nu poţi să dai o lege prin care măreşti bugetul de pensii şi salarii, ca apoi să ne pui să tăiem bani de la funcţionarea Serviciului pentru a le putea acoperi.

Din 2015 şi pînă în prezent, din cauza acestor legi, bugetul de funcţionare al SRI, de la plata facturilor de energie şi pînă la activitatea efectivă de informaţii, a scăzut ca pondere de la 32% din buget pînă la 16%. (Vedeţi ce e cu verde în grafic). O să ziceţi «sînteţi prea mulţi, daţi afară». Păi, cine pleacă intră în bugetul de pensii şi presiunea pe buget creşte. O să ziceţi «daţi afară tineri, nu ofiţeri cu drept de pensie». Păi nu avem pîrghii legale să facem asta. Oricum, nu se angajează un om în SRI decît după ce pleacă doi. Numărul angajaţilor a scăzut. Oricum, suplinim cu resursă umană carenţele de tehnologie evidente. Nu te poţi lupta cu roboţii şi dronele, cu atacurile cibernetice si revoluţia tehnologică a puterilor ostile ţării, cu sapa în mînă, nu? Şi atunci vă las pe dumneavoastră să trageţi singur concluziile. De ce ne este tăiat bugetul?”

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici